Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – Tre nya burkviner i fasta sortimentet

Grab a Bottle – Tre nya burkviner i fasta sortimentet

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 1 minut

Varje kvartal lanseras ett antal artiklar i det fasta sortimentet. Det här är nyheter som "beställts" av Systembolaget genom offerter. I de här offerterna kan de styra sortimentet och skräddarsy sitt utbud, något som inte låter så tokigt, men som visat sig väcka en hel del frågor och funderingar. Vin på burk är en sådan produkt som höjt branschens ögonbryn då skatter och fasta påslag inte rimmar med monopolets icke vinstdrivande riktning samtidigt som de premierar hållbara val. Pär Strömberg har valt ut tre viner utifrån deras kvalitet snarare än politik, ekonomi och misstänksamhet. Men håll dig uppdaterad, det kommer komma mer om det här snart...

winetable_grab_a_bottle_lubanzi_cinsault

Lubanzi Sparkling Cinsault Rosé, Sydafrika, Swartland, Nr 6702, 39 kr (ink. pant, 200 ml.)

De två vännerna Charlie Brain och Walker Brown kommer ursprungligen från USA men pluggade en tid i Sydafrika där de förälskade sig i landet. År 2016 valde de därför att flytta till Sydafrika för att starta ett vinföretag med fokus på hållbarhet. Läskande fräsch cinsault med orangegul ton, rödbärig nos, energisk mousse, vibrerande syra och grapefrukt med bittercitrusbeska i avslutet. Gott som aperitif, perfekt på picnic eller till lördagsbrunchen.

winetable_grab_a_bottle_in_the_mood

Perdeberg In the MOOD for Cinsault 2022, Sydafrika, Paarl, Nr 2520, 40 kr (ink. pant, 250 ml.)

Perdeberg Cellar grundades 1941 och är beläget vid foten av berget Paardeberg där man odlar sin cinsault i eroderad granit. Ett friskt rött vin med inbjudande doft, mörkt rödbärig med inslag av blodapelsin och hallon, josig och läskande men fyllig i kroppen. Finishen är mineralisk, örtig och kryddig med ett pepprigt bett och lång eftersmak. Fram med fläskkotletter och örtbakad potatis eller servera istället för pinot noir till din anka.

Grab a Glass
I samarbete med Riedel

winetable_pinot_noir_veloce

Pinot Noir/Nebbiolo, 2-pack, 628 kr

Serien Riedel Veloce är döpt efter det italienska ordet för snabb och är en kollektion vinglas i kristall med tunn hög stam och en elegant diamantformad kupa. Det här glaset är särskilt framtaget för mjuka röda viner med frisk syra, såsom nebbiolo och gamla världens pinot noir. Glaset lyfter fram fruktsötman i vinet och balanserar på så vis den höga syran. Kupan är vid nertill och relativt smal upptill, vilket gör att frukten och friskheten också förstärks i doften.

winetable_grab_a_bottle_underwood_pinot_noir

Underwood Pinot Noir, USA, Oregon, Nr 70039, 82 kr (ink. pant, 375 ml.)

Grundaren Ryan Harms flyttade till Oregon år 2001 för att arbeta på olika vinerier men 2005 bestämde han sig för att satsa på egen vinproduktion, och grundade Union Wine Company i Willamette Valley. Idag har han hjälp av vinmakaren  JP Caldcleugh för sina energiska burkviner. Inbjudande aromatik av jordgubb, körsbär, hallon och sandelträ. En saftsyrlig frukt, tät och fyllig med kraftfull struktur och lätt spritsig syra. Gott till vällagad anka, helgrillad kyckling och till rotfruktsgratäng.

Mer grab a bottle

Vintips – tre grymma budgetbubbel
Vintips - bubbel till Sveriges nationaldag
Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan
Vintips – triss i riesling till vårens primörer

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.