Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – vi firar sydafrikanska Cap Classique dagen

Grab a Bottle – vi firar sydafrikanska Cap Classique dagen

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 1 minut

Den första september firas Cap Classique-dagen över hela världen och i år är firandet större än vanligt. Det är nämligen ett 50-årsjubileum som står för dörren. 1973 lanserade Simonsig Sydafrikas första Cap Classique – ett mousserande vin gjort på den traditionella metoden. Vinet gick under namnet Kaapse Vonkel och var av årgång 1971. I dag tipsar vi om tre läckra bubbligheter från Sydafrika, så ”Grab a Bottle” och fira du med!

Pongrácz Brut, Sydafrika, Western Cape, Nr 7628, 120 kr

Det här vinet är inspirerat av ungraren Desiderius Pongrácz, som efter landsflykt undan revolten i hemlandet och påföljande 12 år i Sibiriskt fångläger, tog sina första steg på Sydafrikansk mark 1956. Desiderius var utbildad oenolog och satte stort avtryck i den Sydafrikanska vinnäringen och de mousserande vinerna låg honom varmt om hjärtat. Pográncz Brut är en hyllning till det hantverket och tillverkas på de klassiska druvorna Chardonnay och Pinot Noir. Här bjuds man på en riktig smakfest där gräddighet, gula äpplen, spröda kex och sinnlig honung står för värdskapet. Ett utmärkt vin till blygsam penning.

Christine-Marié, Blanc de Blanc Brut, 2016, Sydafrika, Paarl, Nr 7707, 159 kr

När jag provade det här vinet första gången fnissade jag till av förtjusning när vinet letat sig upp i mina näsborrar. Det var så härligt inbjudande med sin stora och lätt utvecklade smak av solvarma apelsiner, knapriga nötter och en perfekt känsla av rostat bröd. Med sina 42 månader på jästfällningen får vinet ett vackert djup som bärs fram av en pigg och läskande syra. Jag kan mycket väl tänka mig ett glas till en liten kantarelltoast med bara en knivsudd curry som försiktigt blandas i steksmöret.

Graham Beck Ultra Brut, 2015, Sydafrika, Robertson, Nr 92489, 195 kr

Denna legendariska producent tillverkar Cap Classique av absolut världsklass och Cellarmaster Pieter Ferriera, som också går under namnet Mr Bubbles, är tveklöst en av landets mest kända vinprofiler. Chardonnaydruvorna växer på kalkrika jordar i den vackra dalen Robertson. Detta område ligger en bit in i landet öster om Kapstaden och är känt för sin unika jordmån, sina vackra rosor och sina bubblande viner. Smaken är finstämd och elegant. Man charmas direkt av de röda, lite frostiga äpplena, den nötiga smaken av nougat och de parfymerade tonerna av solmogen persika. Vinet har inget tillsatt socker utan frukten står rakryggad upp i ensamt majestät.

Mer grab a bottle

Grab a Bottle - tre viner till midsommar
Vintips – tre grymma budgetbubbel
Vintips - bubbel till Sveriges nationaldag
Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.