Grenache och Roussillon kärlek — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grenache och Roussillon = kärlek!

Grenache och Roussillon = kärlek!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Grenache är den viktigaste delen av området Roussillons vintradition som bidrar till en mångfald av vinstilar och smaker. Oavsett om det är i röda, vita eller söta viner, kan du räkna med att grenache har en framträdande roll i de karakteristiska vinerna från det katalanska gränslandet mellan Frankrike och Spanien.

Vindistriktet Roussillon är beläget i södra Frankrike, i det pyreneiska gränslandet mot Spanien. Roussillon ligger cirka 50 kilometer från Avignon, i Provence, och vid foten av Monts de Vaucluse som är omgivet av omskrivet vacker natur. Byn anses vara en av de mest imponerande i Frankrike. I övrigt är området väl känt för sin långa vintradition och mångfald av druvor, både lokala och internationella, vilket gett en uppsjö av stilar och smaker. Under många år var “Rosellón” en del av Katalonien och än idag finns här en betydande befolkningsminoritet som talar katalanska. Även i katalanskt medvetande benämns området som Catalunya del Nord “Nordkatalonien” och 1976 grundades områdets första undervisning på katalanska i modern tid – La Bressola!

En av de mest framträdande druvsorterna i området är grenache som används både för att producera röda och vita viner. Grenache ger generellt viner med hög alkoholhalt och fruktigt bäriga toner. För de röda vinerna används grenache ofta som brorslott i en blend med andra druvor som exempelvis syrah och carignan, allt för att ge mer komplexitet och struktur till vinerna, resultatet ger ofta fylliga och rika viner med generösa fruktiga toner av svarta bär, mogna körsbär och kryddor. Carignan är också en viktig druva i området då den trivs i varma klimat och ger viner med en intensiv färg och kraftfulla smaker. Carignan används ofta för att producera robusta röda viner med djup frukt och örtig krydda.

Regionen Roussillon är uppdelat i flera delområden med olika förutsättningar. Ett av de kändare områdena är Collioure, som ligger vid Medelhavskusten, där man främst odlar grenache och syrah, som ger välrenommerade viner med hög kvalitet, elegans och balans. Delområdet Côtes du Roussillon sträcker sig från kusten och inåt landet och vinerna härifrån är främst kända för sin friska fruktighet, vare sig det gäller röda viner, vita eller rosévin.

När det kommer till de vita vinerna i Roussillon används oftast grenache blanc, en grön variant av den blå grenache noir. Grenache blanc ger viner med frisk syra och frukt av citrus, floral av vita blommor men även en lätt nötig touch. En annan intressant aspekt av grenache är dess förmåga att producera söta viner. Grenachedruvorna låter man då torka, hängandes kvar på rankan och stocken, vilket ger en koncentration i sockerhalten i druvorna. De söta vinerna från Roussillon är ofta fylliga och täta av torkad frukt, honung, smörkola och salt karamell. Området har blivit vida internationellt känt för dessa söta viner, som i de flesta fall även innehåller druvan muscat.

Sammanfattningsvis är Roussillon ett vindistrikt som erbjuder en mångfald av druvor och vinstilar. Här kan man hitta allt från kraftfulla röda viner till söta och aromatiska vita viner och om du är en vinälskare som ännu inte upptäckt området än så är Roussillon definitivt värt att utforska. Vinerna kostar en spottstyver i jämförelse med närliggande områden och hittar du bara rätt är du – in for a treat!

 

Mer om Languedoc – Roussillon av Lars Trogen

Mer om Languedoc – Roussillon och vinet Picpoul de Pinet av Tina Johansson

Vintips från Languedoc – Roussillon av Andreas Grube

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.