Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Picpoul de Pinet – Languedocs vitvinspärla!

Picpoul de Pinet – Languedocs vitvinspärla!

Bild på Tina Johansson
Tina Johansson Vinskribent och chefsommelier

Lästid: 2 minuter

Att Languedoc-Roussillon länge varit känt för först sitt starkvin och numera sitt rödvin är ingen nyhet. Det är först de senaste åren vi börjat se mer och mer spännande vita viner härifrån. Wine Tables stjärnsommelier och vinskribent Tina Johansson har tagit ett stadigt grepp om druvans historia och karaktär.

Sydfranska druvor som grenache blanc börjar imponera, men det finns ett område mitt i Languedoc som står ut från mängden, nämligen Picpoul de Pinet AOC. I ett hav av rött vin är det här det enda området i hela Languedoc som endast tillverkar vitt vin, och det har gjort sitt avtryck. Från att ha varit ett okänt vinområde till att för några år sedan blivit allt mer omtalat så är Picpoul de Pinet ett vin att hålla ögonen på. Wine Tables skribent Tina Johansson förklarar varför.

Picpoul de Pinet tillverkas runt staden Pinet. Vingårdarna ligger alldeles intill lagunen Thau vid Medelhavet på gammal havsbotten, och lagunen är idag välkänd för sina ostronodlingar. Vinet har faktiskt gjort ett namn för sig som en modern klassiker till ostron, gärna lokala från grannbyn Bouzigues. I Picpoul de Pinet går man mot strömmen inte bara med sitt vita vin, utan även när det gäller druvsammansättningen för vinerna. Det är nämligen bara en druva som används, istället för de druvblandningar som annars dominerar vinområdena i Languedoc. Druvan heter förvirrande nog piquepoul blanc och kommer ursprungligen från Provence. Idag tillverkas den runt om i hela södra Frankrike, bland annat i Châteauneuf-du-Pape där den är en av de tillåtna druvorna. Det finns runt 1 500 hektar planterat av druvan, men det är i Picpoul de Pinet den är som mest uppskattad. Trots det varma medelhavsklimatet och att druvan ofta skördas sent i jämförelse med andra vitvinsdruvor behålls syran ändå vilket är varför piquepoul passar så bra in just här.

Druvan har länge setts som bäst för neutrala, friska viner tillverkade i stor mängd, men inte länge till. Utöver de kooperativ som dominerar produktionen här har nu även flera mindre vinmakare blivit uppmärksammade och driver idag området vidare och höjer både kvaliteten och ryktet. En del av de mer kvalitetsdrivna producenterna, som Domaine Gaujal de Saint Bon och Domaine Félines Jourdan, har börjat arbeta med jästfällningen och lagrar sina viner längre vilket ger en rundare munkänsla eller ibland till och med ett fylligt vin som visar en annan sida av området. Åtta producenter startade dessutom år 2018 en ny klassificering inom området kallad Patience. Detta vin är tänkt som ett prestigevin på äldre vinrankor, längre lagring på jästfällningen och obligatoriskt smaktest av en lokal panel. Det är även ett vin avsett för lagring jämfört med de klassiska vinerna härifrån som med fördel dricks unga. Idag har några fler vinmakare anslutit och förhoppningsvis blir det ännu fler framöver. Än så länge är dessa Patience-viner svåra att hitta i Sverige, men vid nästa resa till semesterparadiset södra Frankrike är dessa flaskor värda att hålla utkik efter. Idag har druvan till och med börjat uppmärksammas utomlands där bland annat Tablas Creek i Paso Robles, USA, börjat odla druvan och tillverkar vin i en lite mer aromatisk och floral stil.

Picpoul de Pinet är lätt att känna igen när man strosar bland vinhyllorna eftersom flaskformen är reglerad. Flaskan heter Neptune och är tillverkad i grönt glas med ett kors från regionen Languedoc-Roussillon på flaskhalsen. Smakmässigt påminner druvan om friskare stilar av alvarinho eller loureiro från Vinho Verde eller om franska muscadet, två andra klassiker till skaldjur. Fräschören och den lilla sälta som ofta finns är hemligheten till varför vinet blivit det självklara valet till ostron i denna del av Frankrike, och förhoppningsvis här i Sverige med inom kort.

 

Mer om vinområdet Languedoc av Lars Trogen.

Vintips från Languedoc – Roussillon av Andreas Grube

Vill du läsa fler artiklar av Tina Johansson?

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.