Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "med syra som sjunger ut ton efter ton efter ton"

Nyprovat – "med syra som sjunger ut ton efter ton efter ton"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Septembers andra lansering kommer mitt i brittsommarvädret med besked. Stora viner från USA är uppradade, men det ligger även en del annat spännande i potten med stor spridning över hela vinvärldskartan. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_izar_leku

Artadi Izar-Leku Hondarribi Zuri 2017, Spanien, TSE 94743, 229 kr

Metodo classico på druvan hondarrabi zuri som framförallt odlas i Baskien där den spelar huvudrollen i de lokala Txakoli-vinerna. Vineriet Artadi håller annars till i Rioja och är där på hemmaplan smått kultförklarade och pionjärer i sin stil. Härligt bubbel med melon och grapefrukttoner, bröd, örter och citrus. Hög maxad syra, torr, frisk och fräsch med florala inslag och naturligt handlag. (Lively Wines, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_uivo_pet_nat_curtido

Folias de Baco Uivo Pet Nat Curtido 2021, Portugal, TSV 94877, 179 kr

Jag vill inleda detta inlägg med att jag får det svårare och svårare att både förstå och uppskata Pet Nat. Jag dricker det nästan aldrig längre, om jag gör det måste de vara helt rena, jag menar verkligen HELT rena. Men så länge det finns en publik så kommer vinerna att finnas representerade, både i TS och på vinbarer med mer naturlig inriktning. Folias de Baco är en nykomling hos importören, dessutom från Portugal där de redan har en av de få producenter av en Pet Nat som jag faktiskt gillar, Vasco Crofts Aphros. Denna producent från Douro är mer eller mindre okänd för mig och vinet är gjort på på 100% moscatel galego. Ett energiskt vin med doft och smak av citrus- och äppelschampo, diskmedel, örter och timotej i ett syrligt något artificiellt avslut. (Johan Lidby, 2400 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_weingut_karl_may

Weingut Karl May Goldberg Riesling 2020, Tyskland, Rheinhessen, TSE 94615, 239 kr

Ekologiskt odlad riesling från ett litet familjevineri med en hel del vunna priser för sina viner på troféhyllan. Karaktäristisk aromatik av krusbär, melon, persika och päron, torr och stram med syrlig gul frukt, stenfrukt, hög syra och läskande mineraliskt avslut. Goldberg är ett av deras bästa vingårdslägen i Osthofen. Jordmånen är kalkrik och bidrar till viner fulla av mineraler och härlig syra som även gör vinerna lagringsdugliga. (Berntson Brands, 504 fl.)

winetable_nyprovat_piesporter_goldtröpfchen

Weingut Dr. Hermann Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese 2020, Tyskland, Mosel, TSE 94602, 229 kr

Reduktiv inledning med aromatik som drar åt gula ärtor, örter, söta päron, persika i en sötfruktig och friskt syrlig balansgång. Ytterligare en i raden av Systembolagets satsningar på att vi ska återupptäcka Mosels skattkista av olika mognadsgrader och restsötma i sin rieslingproduktion. Spätlese är mognare och senare skördad än Kabinett som vi stött på i tidigare släpp, dessutom har den ett högre tillåtet minimum för sockerhalten i druvmusten. Tyska prädikatsystemet är en djungel även för de flesta vinkännare. (Wine Group Sweden, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_schmelz_pichl_point

Schmelz Pichl Point Grüner Veltliner Federspiel 2021, Österrike, Wachau, TSV 95521, 189 kr

Jag både älskade och hyllade förra årgången med ord som “Vi fylls av både vitpeppar och gasolinångor och det står utan tvekan Wachau på adresslappen. En underdog-producent som efter ett antal återkommande lanseringar nu borde upptäckas av den bredare populasen”. Och det verkar som att konsumenter fattat grejen, för en stor återkommande lansering till ett larvigt bra pris är inget annat än ett hallelujamoment. Tät av krusbär, gråpäron, gul stenfrukt, vitpeppar, örtig, kryddig, pepprig, frisk och koncentrerad med skyhög syra som sjunger ut ton efter ton efter ton. (Johan Lidby, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_colleozio_bussoletti

Leonardo Bussoletti Colle Ozio Grechetto 2020, Italien, Umbrien, TSE 94640, 179 kr

Ekologiskt på lokala druvan grechetto. Vegetativ gulfruktigt i en samlad, tät och fruktig stil, grönkartig, örtig, mjuk och rund men syrlig och torr med stram textur och läskande syra i ett avslutande mineraliskt saltstänkt avslut. Spännande och gott! Leonardos vingårdar hittar vi runtom i Narni, i regionen Terni som ligger i Umbrien. Umbrien är den enda region i Italien som varken har kust eller gränsar till ett annat land. Med ett brinnande intresse för Umbriens inhemska druvor lägger han sitt fokus på druvor som grechetto, trebbiano och ciliegiolo. Med naturlig jäst och naturlig vinmakning får vinerna en balans och harmoni med ett särpräglat och personligt uttryck. (Divine, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_deaetna_bianco

Terra Costantino DeAetna Bianco 2020, Italien, Sicilien, TSV 92574, 179 kr

Tillsammans med flygande vinmakargeniet Luca D’Attoma, gör Paola Banchi från Istine i Toscana viner på en familjegård som beslutat sig för att göra verklighet av en livslång dröm om toppviner på la montagna, the bossy lady, Etna’s sydöstra sluttningar. Ekologiskt odlad cattarato och carricante med uns av minella (italienska för en ammande kvinnas bröst) görs friska viner, syrligt doftande av citrus, vita vinbär och rökig mineralitet. Sötfruktig smak med hög syra, blodgrape, klementin, mineral, vulkandamm och bittercitrus.  Mycket välbalanserat där en aptitlig buljong-beska avslutar det hela med en saliverande sälta. Stor allokering, bra pris, lever många år från nu och utvecklas mer komplex och fruktig om du inte gillar stramheten i mineraliteten nu. (Valid Wines, 6600 fl.)

winetable_nyprovat_valados_de_melgaco

Valados de Melgaço Alvarinho Reserva 2020, Portugal, Vinho Verde, TSV 95016, 189 kr

En ekologisk alvarinho från det grönaste Portugal som driver in som en frisk och fräsch brittsommarbris med sin sälta och mineralitet. Årgången har dock en något mörkare gul frukt än tidigare, mer solvarm exotisk frukt men stensältan, mineraliteten och den höga syran är välbalanserad. Det är åter sommar i mitt glas! (The Wine Agency, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_mount_eden

Mount Eden Estate Chardonnay 2018, USA, Kalifornien, TSE 93503, 549 kr

Estate-chardonnay av klassiskt snitt från en av de verkliga pionjärerna i Kalifornien. Här får du hundraprocentig sommelierutbildning i benchmark-chard från Kalifornien. Gul frukt, citrus, äpple, örter, brynt smör, skyhög syra, popcorn, exotisk frukt, kokosflingor och  ananas. Stort maffigt men finessrikt, rent och snyggt! (Johan Lidby, 480 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_kalkundkiesel

Claus Preisinger Kalkundkiesel ROT 2020, Österrike, TSE 90363, 219 kr

Ekologiskt, naturligt och hypat men inte för inte. Lätt volatil inledning med syrliga röda bär, friskt och piggt. Mineraliska toner över körsbärsfrukt, naturligt och rent av druvorna zweigelt, merlot och blaufränkisch. Förra veckan släpptes hans Puzsta Libre! Claus Preisinger gjorde sitt första vin när han bara var 20 år gammal och utökade snabbt de 3 hektaren av sin familjs vingårdar vid sjön Neusiedlersee i Burgenland till 19 ha. Idag odlar han enligt biodynamiska principer och är en viktig del i Burgenlands vinutveckling. (Veritabel Vin/Vinstereo, 900 fl.)

gassier_winetable_nyprovat

Gassier Côtes du Rhône 2020, Frankrike, Rhône, TSV 94566, 139 kr

Garrigue-örtig och mjuk doft och mörkt röd frukt. Tät koncentrerad frukt, frisk syra och solvarm frukt, mjuk och lent, friskt bärigt och rikt örtigt. Ett höstvin för alla hushåll. Ekologiskt odlad (utan certifiering) GSM-blend (grenache, syrah, mourvedre) med jäsning och lagring på betong. Ta en titt på priset och antal flaskor och du inser snart att det återigen rör sig om en kommande höstsuccé. (Divine, 19200 fl.)

winetable_nyprovat_domaie_santa_duc

Domaine Santa Duc Habemus Papam 2019, Frankrike, Rhône, TSE 94668, 399 kr

Ekologisk sammetslen Châteauneuf-du-Pape, mörkfruktigt med örter, solvarma mörka bär, fylligt och bjussigt. Mörkt rödfruktig av körsbär och vildhallon, tät och koncentrerad. Fyllig i både kropp och själ, balanserat mellan frisk syra och värmande frukt med mogna mjuka tanniner. Den familjeägda domänen Santa Duc drivs idag av Yves och Benjamin Gras. Den mellanstora egendomen omfattar runt 24 hektar. (Johan Lidby, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_gigondas

Domaine Santa Duc Les Hautes Garrigues 2019, Frankrike, Rhône, TSE 93604, 549 kr

Från familjens gårdar i Gigondas en exklusiv krutdurk, mörkfruktig med tät och fylligt koncentrerad textur, elegant syrligt expressiv. Lena tanniner och värmande frukt, örter, mörkt röda bär, hallon, lakrits och svartpeppar. Fyllig mjuk och len, stor och komplex, generös och mycket attraktiv. Ekologiskt odlade marker signerat Yves och Benjamin Gras. (Johan Lidby, 360 fl.)

winetable_nyprovat_voerzio

Roberto Voerzio Langhe Nebbiolo Di San Francesco 2019, Italien, Piemonte, TSE 94040, 309 kr

Exklusiv Langhe Nebb inbjudande parfymerad av rosor, körsbär, nypon och tjära. Effektivt smakrik, torr och tannintät med hög syra och lång eftersmak. I vingårdarna sköts allting för hand utan kemiska bekämpningsmedel och med respekt för rankornas naturliga cykel. I källaren uppfostras alla viner förutom dolcetto i nya och gamla fat, små och stora beroende på årgång och cru. Man använder enbart naturliga jäststammar och tillsätter inga sulfiter före fermentering. Roberto äger idag mark i dom absolut bästa cruerna i La Morra såsom Roche dell´Annunziata, Fossati, Saramassa, La Serra, Brunate och Cerequio. (Backman & CO vinhandel, 2880 fl.)

winetable_nyprovat_massolino_baolo

Massolino Barolo 2018, Italien, Piemonte, TSV 92391, 349 kr

Ungt och ännu outvecklad med här finns oändligt med potential. Rosendoftande med körsbär, viol och tjära, körsbär och örter i gommen, stram tannin och fyllig kropp, riktigt maffigt men flärdfullt. Avslutet genialt med torr stram textur balanserat med livfull sura och läskande frukt, mycket gott redan nu, men källaren kommer göra underverk om några år. Massolino arbetar väldigt traditionellt i vinkällaren och barolovinerna vinifieras på stora slavonska ekfat.(Provinum, 5400 fl.)

laurel_winetable_nyprovat

Clos I Terrasses Laurel 2019, Spanien, Priorat, TSE 94564, 419 kr

Rödfrisk doft och smak men blålila inslag, örtig och mjukt fyllig, kraftfull men mjuk och behaglig, lite som en en snäll jätte. Clos Erasmus är ett kultförklarat vineri som grundades av Daphne Glorian år 1990 då hon köpte fyra branta terrasserade vingårdar i det karga bergsområdet Priorat. Till en början vinifierade vinerna i Alvaro Palacios källare, men när hans nya, toppmoderna vineri stod klart tog hon över de gamla lokalerna. Sedan 2003 produceras även ett andra-vin som heter Laurel, i samband med det ändrades också företagets namn till Clos i Terrasses. (Wine Affair, 720 fl.)

winetable_nyprovat_kutch_pinot_noir

Kutch Sonoma County Pinot Noir 2020, USA, Kalifornien, TSE 94081, 299 kr

Återigen en fin årgång från Sonoma, med inbjudande parfym av jordgubb, skogshallon och körsbär i en finstämd örtighet. Torrt men mjukt följsamt och elegant. frisk av syrliga röda bärig och sandelträ, syrlig frukt, fokuserad läskande syra och tanniner i välmående balans. Stor allokering till bra pris. Vet inte hur många gånger jag återkommer till favoriten Jamie Kutch, men det är något med hans aura, familj och tillvägagångssätt som appellerar till mina sinnen. (The Wine Agency, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_mount_eden_cab

Mount Eden Estate Cabernet Sauvignon 2017, USA, Kalifornien, TSE 94385, 899 kr

Stilrent, exklusivt och mycket elegant. Svartvinbär och körbär i en djup aromatisk doft med integrerade och snyggt placerade ektoner. Torr, stram och fyllig med märkbart hög kvalitet, elegans och kraft på samma gång. Blenden i denna årgång är 85% cabernet sauvignon, 10% merlot, 3% cabernet franc och 2% petit verdot.  Mount Eden Estate är en av USAs klassiska vinegendomar som grundades 1945 och som sedan 1981 ägs och drivs av Ellie och Jeffrey Patterson.(Johan Lidby, 360 fl.)

winetable_nyprovat_la_cuadrilla

La Cuadrilla Stolpman Vineyards 2020, USA, Kalifornien, TSE 93533, 229 kr

Från Ballard Canyon med kärlek för druvor, ursprung och rena viner.  Mjukt parfymerat av röda bär och vilda örter. Hallon, jordgubb, körsbär, färska örter, torrt med mjuka tanniner och frisk syra, välbalanserat och gott. Vinmakaren Kyle Knapp är tillsammans med ägarfamiljen, Peter och Jessica Stolpman, dedikerade till förnuftigt jordbruk och vinframställning där de vill skapa livfulla, platsspecifika viner som lyser av ursprung och druvrenhet. Här i en lyckosam blend på 70% syrah, 15% grenache och 15% sangiovese. (Gullberg by Stockwine, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_piedrasassi_PS

Piedrasassi PS Syrah 2019, USA, Kalifornien, TSE 90409, 259 kr

Vagt volatil inledning med syrlig frukt, körsbär och plommon. Syrligt rödbärig med inslag av örter och rökiga fat. Len och fint strukturerad, läskande hög syra och ljus frukt i stabil textur fylligt med stramt tyglade tanniner. Santa Barbara County och garagevinområdet Lompoc Wine Ghetto är adressen för detta personliga och mycket intressanta vin. (The Wine Agency, 1200 fl.)

piedrasassi_winetble

Piedrasassi Rim Rock Vineyard Syrah 2018, USA, Kalifornien, TSE 94600, 459 kr

Fin frukt från Arroyo Seco, rödbärig parfym med rökiga fat, järnrik mineralitet, solvarm frukt, sval syra i ett tätt fruktig och torrt mineraliskt grusdammigt avslut. Sashi Moorman har gått från hyllad kock till hyllad vinmakare och här i hans projekt Piedrasassi skapar han Rhôneinspirerade viner i små upplagor med hantverket i fokus. (The Wine Agency, 210 fl.)

winetable_nyprovat_piedrasasso_bien_nacido

Piedrasassi Bien Nacido Vineyard Syrah 2018, USA, Kalifornien, TSE 94601, 459 kr

Från vingård i Santa Maria Valley i en körsbärsfruktig elegant stil med örtig järnig mineralitet, rökig och kryddig, torr och stram med värmande frukt och mogna tanniner. På Piedrassassi skapas hantverksviner i mycket små upplagor, främst av syrah i nord-rhonsk stil, kul att vi får dem till Sverige. (The Wine Agency, 210 fl.)

winetable_nyprovat_perez_cruz

Perez Cruz Pircas Cabernet Sauvignon 2018, Chile, Maipo, TSE 95021, 249 kr

Maipomys, mjukt värmande blålila och cuddly. Syrlig rödbärig doft av trranbär, lingon, svartvinbär med en läskande syra och varm frukt. Bärig av blåbär, björnbär, svartvinbär med en lakritsörtig vegetativ touch som lyfter det hela i avslutet. Målsättningen för Perez Cruz var producera förstklassiga chilenska viner med tydlig identitet och karakteristika från såväl druva som ursprung, självklart i samklang med naturen. Något som lyckats väl. (Terrific Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_epesrosa

Eperosa Grenache-Mataro 2019, Australien, Barossa, TSE 94639, 349 kr

Ny bekantskap för mig där jag läser mig till en blend uppdelat på 79% grenache och 21% mataro (mourvèdre). Inbjudande aromatik med mjuk sammetslen doft och smak av körsbär och mogna plommon, vildhallon och örter. Täta och tuggiga tanniner vs. syrlig frukt = välbalanserat. Det nya Barossa imponerar mer och mer på mig och det här är inget undantag. (Tryffelsvinet, 396 fl.)

winetable_nyprovat_craggy_range_syrah

Craggy Range Gimblet Gravel Single Vineyard Syrah 2019, Nya Zeeland, Hawke’s Bay, TSE 94638, 279 kr

Kryddig rödfruktig och mineraliskt rökig, stram och lätt snipig. Biodynamisk topproducent som jag bör skriva hem om. Som jag skrivit vid tidigare lanseringar av Craggy Range, noterar jag det gedigna arbetet bakom vinerna men tror att det är en stilfråga för mig som gör att jag ändå inte kommer att lägga min budget här. Med det sagt, vänner av denna stil är in for a treat! (Divine, 480 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.