Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Pinot noir – Kärt barn har många namn

Pinot noir – Kärt barn har många namn

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Vi är inne i temaveckorna för eleganten pinot noir, en druva vars rykte och ärbarhet flugit över jorden många många varv. Härskare i Bourgogne, storspelare i Champagne och förförare i övriga delar av världen. I den Oscarsvinnande filmen Sideways från 2004 hyllades druvan så till den grad att produktionen i Kalifornien ökad med ungefär 170 procent sedan filmen släpptes", enligt vinindustrianalytiker Gabriel Froymovich på Vineyard Financial Associates i en skrivelse 2017.

“Uh, I don’t know, I don’t know. Um, it’s a hard grape to grow, as you know. Right? It’s uh, it’s thin-skinned, temperamental, ripens early. It’s, you know, it’s not a survivor like cabernet, which can just grow anywhere and uh, thrive even when it’s neglected. No, pinot needs constant care and attention. You know? And in fact it can only grow in these really specific, little, tucked away corners of the world. And, and only the most patient and nurturing of growers can do it, really. Only somebody who really takes the time to understand pinot’s potential can then coax it into its fullest expression. Then, I mean, oh its flavors, they’re just the most haunting and brilliant and thrilling and subtle and… ancient on the planet.”

Orden kommer från ingen mindre än Miles Raymond ur filmen Sideways från 2004 på frågan från Maya om varför han är så besatt av pinot noir.

winetable_pinot_noir_sideways
Courtesy: Sideways

Just pinot noir må vara komplex och svårodlad men det bara understryker att vinerna både tillhör de mest eleganta och dyraste i världen men samtidigt kan uppfattas som bleka och sura. Pinot noir är en blå druva och den viktigaste druvan i de röda bourgognevinerna, efterföljt av gamay. Frankrike har i dag den största produktionen följt av USA och Tyskland. Några av världens bästa (och som sagt, dyraste) viner är gjorda på pinot noir där vinerna från Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne är bland de kändaste och mest mytomspunna av dem alla.

Pinot noir är inte bara välkänd, den är också mycket delikat och rent av en av de svåraste och dyraste druvorna att odla. Den kräver varma dagar och svala nätter och på grund av sin känslighet är den mycket terroirberoende och kräver optimala mineralrika jordmåner för bästa resultat.

Kärt barn har många namn; i Österrike blauburgunder, i Italien pinot nero och i Tyskland går den under namnet spätburgunder. Druvan muteras enkelt och det finns många kloner där de burgundiska naturligtvis är högst rankade i världen. Druvorna pinot gris/grigio, pinot blanc, pinot meunier och pinot noir delar alla DNA och är således släkt.

winetable_pinot_noir

Även den gröna druvan chardonnay har kopplingar till pinot noir då den är en naturlig korsning mellan pinot noir och gouais blanc. En tumregel som visat sig lyckat på de flesta vingårdar i världen är att chardonnay och pinot noir alltid trivs att växa tillsammans. Precis som i områdena Bourgogne, Champagne, Kalifornien och Oregon som i Chile. Pinot noir räknas även som en av de äldsta druvorna i världen och beräknas vara ca 1000 år äldre än exempelvis cabernet sauvignon.

Vinerna på pinot noir kan naturligtvis inte dras över en kam men generellt har de doft av jordgubb och hallon, ofta med ett örtigt och kryddigt inslag. Med mognad kommer toner av svamp och multna löv och i regel är de ljusa i färgen, sällan tydligt sträva och har oftast en lättare karaktär. Vinifieringsmetoder och lagringsalternativ ger även det intryck på vinerna och om pinot noir lagrats på ekfat smyger en angenäm och fin ton av sandelträ in i smaken.

Matmässigt passar viner av pinot noir naturligtvis till en uppsjö av olika typer av rätter, tack vare att de inte är så fylliga eller sträva. Mjukare unga viner till lättare kötträtter eller stekt fisk. Lite fylligare till anka eller gås. Med ålder passar vissa viner till vilt och andra kraftiga kötträtter och burgundiskt rött är alltid rätt till Boeuf Bourguignon.

Några sista bevingade ord från Miles får avrunda denna artikel och glöm inte att det finns mer att läsa på länkarna här nedan.

“Stick your nose in it. Don’t be shy; really get your nose in there.”

 

Mer om pinot noir:

Grab a Bottle – tre pinotfavoriter för Alla Hjärtans Dag av Pär Strömberg

Prima pinot noir från Kalifornien – 7 grymma tips av Andreas Grube

Ett stycke pinot-historia av Maja Berthas

Boeuf Bourguignon hjärta pinot noir – en medeltida historia i modern tappning av Pär Strömberg

 

Annons

The Butcher Pinot Noir

The Butcher Pinot Noir

Land:Österrike
Pris:169 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

The Butcher Pinot Noir

Land:Österrike
Pris:169 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Smaka på slaktarens generöst örtiga pinot noir. Rödbärig i doften med jordgubbar, blåbär och saftiga vildhallon – uppbackat av kryddiga ekfat. I smaken finner du moreller och skogsbär, sandelträ och krydda. Gott till både vildfågel och kyckling med färska örter.

NR: 70521
 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.