Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Kungligt vin från Kullaberg

Kungligt vin från Kullaberg

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Kullabergs vingård sätter Sverige på den internationella vinkartan och när Kungliga Gastronomiska Akademien serverade Hans Majestät i år ackompanjerades menyn av vin från just Kullaberg. Karin Ericson har besökt vingården med Sveriges mest moderna vinanläggning, botrytiserade druvor och prisvinnande piwirosé.

Skånska Kullahalvön har ett dramatiskt landskap med klippor som stupar ner i ett skummande hav, omgivet av grönskande naturreservat. Här ligger Sveriges fjärde största och en av de mest ansedda vingårdarna, Kullabergs Vingård, med utsikt över böljande åkrar och Öresund. Trots sin unga ålder har de uppnått flera milstolpar; de har byggt landets mest moderna vinanläggning, är den första svenska vingården att få en stjärna av AWC International Wine Challenge i Wien, vingårdens rosévin Skäret har vunnit Piwi International och de exporterar världen över, främst till Japan och USA. Dessutom har de tagit emot diplom av kungen i Blå Hallen för sin satsning på svensk vinnäring.

Porträttbild på vinmakaren och oenologen K Felix G Åhrberg vid pressen
vinmakaren och oenologen K Felix G Åhrberg tar emot nyskördade druvor i det nya vineriet på Kullabergs Vingård. Foto: Press

Vinmakaren K Felix G Åhrberg är en välutbildad oenolog som jobbat i hela världen och är en sann drivkraft med en stark framtidstro på Sverige som vinland.

– Mitt kall är att göra det omöjliga och mest svåra man kan göra inom min bransch, säger K Felix G Åhrberg. När andra vinbönder flyr högre upp i bergen vill jag flytta bergen och rita om världens vinkarta. Vi har därför byggt Skandinaviens coolaste vinkällare och har redan börjat exportera jorden runt.

Bakom satsningen står investeraren inom life science, Björn Odlander, med sin fru, arkitekten Paulina Berglund, som köpte egendomen 2013. Då omfattade den en hektar vingård som succesivt utökats till 14 hektar med ett strategiskt mål om att nå 30 hektar. Det nya vineriet på 2000 kvadratmeter och en kapacitet på 100 000 flaskor om året är en del av satsningen, liksom utrustning därefter.

– Har man en mindre vingård behöver man köpa mindre maskiner, vilka är undermåliga. Om vi har en större vingård är vi tvungna att köpa mer maskiner och det är dyrt. 30 hektar är en naturlig brytpunkt, säger K Felix G Åhrberg.

Tekniken bakom vinet

På insidan av det röda nybyggda vineriet som smälter ihop med den lilla skånegården står skinande ståltankar på rad och ståtar upp mot det höga taket. Genom ett fönster i nock sipprar ljusskenet in och skapar en närmast kyrklig stämning. Här ska vi tillbedja vinet skämtar Felix och visar mig vidare in i laboratoriet. Felix kallar vingården för en “start-up”.

– Vi är ett biotech på landet, ett techbolag och jag är ingenjören bakom. 2022 är första året vi haft tillgång till en bra vinkällare, innan dess gjorde vi vin i en tändsticksask och det har funkat för att jag är en trollkarl. Idag har vi den bästa källaren jag jobbat i. Det är som att gå från farfars ostämda piano till en Steinway.

vinmakaren och oenologen K Felix G Åhrberg
Vinmakaren och oenologen K Felix G Åhrberg i den nya fathallen på Kullabergs Vingård. Foto: Press

Felix har inget emot teknik, tvärtom. Hans stolthet lyser när han visar det nya laboratoriet med utrustning: ett mikroskop, en Foss för att göra FTIR-analyser (Fourier Transformed Infrared) för att kunna analysera vinets beståndsdelar i detalj, som socker, vinsyra, mjölksyra, pH, flyktig syra, fruktos, svavel och alkohol. Sulfiterna analyseras med en autotitrator. Här lämnas inget åt slumpen. Gårdens filosofi sammanfattar Felix i några ord.

– Vi har tre ledstjärnor, druvtypicitet, årgångsuttryck och terroiruttryck.

Perfekt läge för perfekt vin

På Kullaberg råder ett maritimt klimat med långa ljusa dagar och svala nätter vilket gör att odlingssäsongen blir lång och druvorna får chans att uppnå full mognad, vilket får upp aromatik och syra i vinet. Felix menar att de har haft turen att hitta en så fantastisk plats för vinodling, och en anledning till framgången. En annan är kunskap.

– Den globala uppvärmningen gör att vinmakare från Spanien och Italien tittar norrut vilket gör att vi kommer kunna importera kompetent arbetskraft till Sverige i framtiden. Det är också det vi ser när vi tittar på de vingårdar som är spännande i Sverige, att de har utbildad utländsk personal.

Själv kallar han Kullabergs vingård för lilla FN. Assisterande vinmakare Nicola D’agostini kommer från Italien, gårdens field manager är från Spanien, huvudmaskinisten är från Ungern och de har en sommelier från Schweiz.

Porträttbild på Felix och Nicola i det nya vineriet på Kullabergs Vingård.
K Felix G Åhrberg och Nicola D’agostini i det nya vineriet på Kullabergs Vingård. Foto: Karin Ericson

Framtiden för Piwi

Kullabergs släpper flera viner, från det citrusdrivna instegsvinet Lyckeri till prestigevinet K som enbart lanseras de år förutsättningarna tillåter (2018 och 2021 hittills). K är ett botrytiserat vin på druvan solaris vilket ger en stor munkänsla, djup, rundhet och tropiska frukter i glaset.

På Kullaberg satsar man på sex olika druvor. De gröna solaris, sauvignier gris, muscaris, donauriesling och de blå pinot nova och cabernet noir. Detta är så kallade piwi-druvor (förkortning av tyska ordet pilzwiderstandsfähige som betyder svampresistent). De är mer hållbara samt motståndskraftiga vilket gör att man inte behöver bespruta i lika stor utsträckning, och de klarar svalare klimat bättre. Även röda viner spår Felix har en framtid i Sverige.

Flaskbild på ett urval av Kullabergs vingårds viner
Svenska viner spås en ljus framtid enligt oenolog K Felix G Åhrberg på Kullabergs Vingård i Skåne. Foto: Karin Ericson

– 2021 hade vi samma klimatiska förutsättningar här som i Champagne 1996, vilket betyder att pinot noir är en intressant sort för Sverige. Men vi väljer en piwi-sort för att det är mer hållbart. Jag har flera trevliga fat i källaren av pinot nova som påminner mig om bourgogne när jag jobbade där.

När jag lämnar gården förbereds för en blindprovning under kvällen då gårdens viner ska ställas mot franska och tyska tungviktare. Jag vågar satsa på att Immelen gör sig bra i matchen och visar att Sverige är ett vinland i framtiden. I synnerhet om det kommer från Kullaberg.

 

Mer om svenskt vin av Tina Johansson

Mer om svenskt vin av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.