Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "en sputnikälskling"

Nyprovat – "en sputnikälskling"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Det är som vanligt massor av spännande viner att välja mellan i fredagens lansering av tillfälligt sortiment på Systembolaget. Jag har som vanligt Nyprovat mig igenom de flesta och valt ut de bästa för att ni ska få någon sorts guidning till monopolets annars rätt hopplösa modell för att locka till köp. Min topp-tre-lista kan ni se på Instagram och också läsa om varför jag valt ut just de tre vinerna. Nu släpper vi våren och välkomnar sommaren och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_tetenat_lestetes

Les Têtes Tête Nat Petillant Naturel 2020, Frankrike, TSE 93497, 189 kr

Lever denna årgång upp till fjolårets utnämning till sommarens poolkantsvin? Jorå, här finns i vanlig ordning både fart och fest även om det är ett, i princip, annat vin än sist. Men det är även ett genom-ekologiskt vinbrus med äppelkaraktär och mogen citrusfrukt. Mjuk och bred mousse, syrligt och fruktigt med inslag av persika, grapefrukt och Pink Lady-äpplen. Från fyra vänner med vinvision och jord under naglarna som tillsammans gör viner under en och samma etikett hos Domaine Grosbois. Denna gången är det ett vin makat i Loire med druvor även från södra Frankrike där blenden består av chenin blanc, semillon, loin de l’oeil, mauzac och grenache blanc. (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_gusbourne_rose

Gusbourne Rosé Brut 2018, England, Sussex/Kent, TSE 93735, 399 kr

Engelskt bubbel med anor och framtid, en förförisk sputnikälskling med röda äpplen och citrus, frisk syra och påtagligt koncentrerad rödbärighet av körsbär, smultron med salthaltig stenig mineralitet och solvärmd frukt i avslutet. Ett roséskum med precision och elegans som när en poet sätter ut skiljetecken. (Spendrups/Spring Wine, 3000 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_rabl_käferberg

Rabl Grüner Veltliner Ried Käferberg 2020, Österrike, Kamptal, TSE 93593, 199 kr

Belyst och hyllat vingårdsläge som inte gör någon vurmare för krusbär, päron, gula plommon och vitpeppar besviken. Vi pratar naturligtvis om grüner veltliner och druvorna till detta vin kommer från vingården Käferberg som består av ca 2,4 hektar 40-60 år gamla vinrankor. Detta i en fin symbios har gett ett syrligt och friskt bett där man anar smörkola, örter och mogna plommon i en tät doft som backas vanilj, äpplig jäst och vitpeppar. Avslutet är långt med finish i mörkt gul frukt, apelsinskal och medicinalörter. (Johan Lidby, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_bastingage

Terre de L’Elu Bastingage 2020, Frankrike, Loire, TSE 91814, 199 kr

Ekologiskt odlad chenin blanc från ett ungt par i ung vingård, inköpt 2008. Med gamla stockar och en djupt grundat vinfilosofi gör man här personliga och karaktärsfyllda viner med trofast ursprung. Initialt lätt volatil doft där äpplefrisk syra glider in i en jästig ton av nötter, honung och ylle. Ibland är det knepigt att beskriva viner som har reduktion eller VA om man som konsument inte är beredd på vinets livlighet. I detta fall är det ett solklart, ja, köp och prova och diskutera gärna i smågrupper. (Gullberg by Stockwine, 1600 fl.)

winetable_nyprovat_meursault_bois_de_blagny

Domaine Comtesse de Chérisey Meursault Bois de Blagny 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 94494, 695 kr

Exklusiv men betalbar Meursault där vi bjuds förförande aromatik av gul frukt, vanilj och brynt smör precis som vi förväntar oss en plats-typiskt odlad och vinifierad chardonnay. Tät och torr med fyllig textur och kropp som bjuder på ett elegant och välbalanserat avslut där stråk av nötter länge hänger kvar. (Heritage Wines, 174 fl.)

winetable_nyprovat_suertes_del_marques_trenzado

Suertes del Marqués Trenzado 2020, Spanien, Kanarieöarna, TSE 93379, 229 kr

Här får vi ytterligare ett exempel på ett vin som jag tror många noviser avvisar som defekt. Från vulkanmarker i Valle de la Orotava och ren naturligt odlad frukt och vinmakning har gett en tydlig inledande reduktiv doft, rökig, knallpulvrig, flintstenig och vulkanmineralisk som kan avskräcka flertalet newbies. Men reduktionen går att lufta ur med en timme på karaff och du får skatten som består av tät, torr och stram struktur, välbalanserat mellan läskande frisk syra, fräsch fruktigthet och betydande mineral och havssälta i avslutet. (Wine Trade, 1200 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_becker_gauer_burgunder

Weingut Friedrich Becker Grauer Burgunder Kalkmergel 2020, Tyskland, Pfalz, TSE 90152, 199 kr

What I talk about when I talk about german grauer burgunder. Lätt orange, guldrimmad och lökskalsfärgad. Friskt rödbärig med torr och stram ram, dock fylligt komplex och driven syra som pockar på röd frukt, gul stenfrukt, torkad aprikos, grapefrukt och rökig mineral. Mycket läskande och gott med avslutande lätt rostad och kryddig ton. Ett vin för en maratonkomplentation. (Enjoy Wine & Spirits, 2000 fl.)

winetable_nyprovat_grawu_pinot-grigio

Grawü Pinot Grigio 2020, Italien, Alto-Adige, TSE 94493, 249 kr

Jävlar vilket gott vin, utbrister jag i mitt huvud när jag provar Leila Grasseli och Dominic Würth (Gra-Wü) makalöst vältempererade och välbalanserade pinot grigio. Som ett glas ekologisk och nypressad ofiltrerad grapejuice med grapefrukt, citrus, jordgubb, aprikos, örter, pepprig pepparot och tuggiga tanniner som bygger en stadig grund under den friska syran. Helt torrt avslut men med en tydlig gastronomisk längtan. Wow, liksom! (Panache, 1200 fl.)

ROSÉVIN

winetable_nyprovat_diel_rosé

Schlossgut Diel Rosé de Diel 2021, Tyskland, Nahe, TSE 90540, 169 kr

Sedan ett par år har den här familjegården en ny generation som styre då Caroline Diel och hennes man Sylvain Taurisson-Diel, 2019 tog över familjeegendomen Schlossgut Diel som varit i familjens ägor sedan 1802. Friskt fruktig och bärig med jordgubb, smultron i ett sötfruktigt omfång där en klingande citrussyra ger ett välbalanserat och gott avslut. (Lively Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_breuer_rosé

Georg Breuer GB Spätburgunder Rosé 2021, Tyskland, Rheingau, TSV 95719, 139 kr

En svagare årgång eller svagare frukt har gjort att denna rosé knappt kom med på listan. Tur nog har jag provat den vid fler än ett tillfälle och den håller trots sin vagt smultrondoftande inledning med syrlig stram och lätt kropp näsan ovan vattenytan. Bärigheten räddar helheten i en sommarförförisk och smultronfrisk skogsbris med vildhallon i avslutet. (Vinunic, 12000 fl.)

winetable_nyprovat_ziereisen_schmätterling

Ziereisen Schmätterling Rosé 2021, Tyskland, Baden, TSE 93765, 129 kr

Ta nu detta på rätt sätt, för det här är verkligen inte en vanlig rosé. Druvorna är pinot noir och regent från den egensinniga och mycket speciella vinmakaren Hanspeter i Baden. Vi serveras ett jubel av doft och smak, ett TIFO (fotbollssupporterterm) av smultron, grapefrukt, jordgubb, mineraler och färska örter. Resan mot avslutet är i övrigt rätt stökig på många sätt, men med otrolig personlighet och charm landar vi i ett citrusfriskt, torrt och i slutändan välstrukturerad vin. Heja! (Johan Lidby, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_gobelsburg_rosé

Domaene Gobelsburg Rosé 2021, Österrike, Niederösterreich, TSV 94014, 119 kr

Återkommande klassiker i den årliga svenska roséskörden. Årgången bjuder grönare toner än tidigare, mynta, mintkarameller och polkastång, smultron och jordgubb direkt i nosen. Smakrikt, syrligt och fruktigt i en välbalanserad och tvärtorr stil där frukten domineras av smultron och gröna örter med pigga syror, ett utmärkt exempel av rosé från nationaldruvan zweigelt. (Prime Wine/Solera, 10000 fl.)

winetable_nyprovat_brundlmayer_rosé

Bründlmayer Zweigelt Rosé 2021, Österrike, Niederösterreich, TSV 96081, 129 kr

Mer (ekologiskt odlad) zweigelt från terrasserade vingårdar i närheten av Langenlois där druvan trivs så ypperligt och där de mest intressanta rosévinerna hyllas. Här sjunger smultron och gröna örter i en duett som lyfts till skyarna av torra med pigga syror och långsökt men välsökt bittersyrligt bärig eftersmak. Ekologiskt odlad frukt omvandlat till vin genom vinmakaren Christopher Forst. (Vinunic, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_umathum_rosa

Umathum Rosa 2021, Österrike, Burgenland, TSV 93700, 159 kr

Fler “svenska” klassiker… den som inte druckit Umathum Rosé under förra året kan stanna i karantän för evigt. Här har vi ett mörkt rosévin som skulle kunna tas för ett rött vin, men den friska rödbäriga och örtigt täta och fokuserat driviga syran avslöjar situationen. Nevertheless är det full fokus på den syrliga frukten. En mat-rosé av rang med pigg mörkt rosa färg, örtig och rödbärig med struktur och torra tanniner. Bittercitrus och mandeltoner i avslutet ger aptit. (Johan Lidby, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_byott_rose

By.Ott Rosé 2021, Frankrike, Côtes de Provence, TSV 90306, 189 kr

Jag har vid ett par tillfällen passerat Domaine Otts vingårdar i bil och det är, tillsynes, en perfektion i vingårdshantering. Idag ägs de delvis av Louis Roederer men är sin husstil trogen med en smekande smultronnos, rent och precist. Lätt smultrontouch även i smaken, syrliga röda bär, skogshallon, platstypisk örtighet av garrigue, blyg viol och syrlig frukt i en läskande men helt torr finish. (Vinunic, 10000 fl.)

winetable_nyprovat_vajra_rosabella_rosato

G.D.Vajra Rosabella Rosato 2021, Italien, Piemonte, TSV 90351, 119 kr

Välgjort och lättgillat, vilket den stora återkommande volymen bevisar. I huvudsak är detta vin gjort på nebbiolo med en liten dash barbera och en liten dash dolcetto från Vajras yngre vingårdar i byarna Barolo, La Morra, Novello och Serralunga. Lågintensiv smultrondoft och ljus färg med strukturell och tanninrik med frisk syra och personlig karaktär. Flirtig blommig och floralt örtig i fin längd. (Moestue Grape Selections, 14000 fl.)

winetable_nyprovat_le_cince

De Fermo Cerasuolo d’Abruzzo Superiore “Le Cince” 2021, Italien, Abruzzerna, TSE 93601, 249 kr

Ekologiskt tät kryddig örtig koncentrerat rosenfruktig och läskande syrlig. De Fermos Le Cince är en återkommande doldis, men verkligen ett vin värt att upptäcka. Naturligt odlad och vinifierad med biodynamiska metoder. Stefano de Fermo gör vin med respekt för naturen och med en hållbar produktion för framtida generationer. Cerasuolo-stilen görs med kortare skalkontakt i jäsningen för att ge ett lättare och ljusare vin på druvan, montepulciano när den är som bäst enligt mig.(Pompette, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_benanti_rosato

Benanti Rosato 2021, Italien, Sicilien, TSE 93403, 169 kr

Lätt frisk blåbärsdoft med smultron och mineraler, torrt och stramt men med frisk syra och umamität vulkanmineralitet och lätt pepprig i avslutet. Rödbärig, örtig och frisk nerello mascalesse från Etna med lagringspotential. Familjen Benanti har odlat vin på Sicilien sedan mitten av 1700-talet. Guiseppe Benanti började producera vin under eget varumärke på 1980-talet. Idag känner vi dem bäst för sina röda viner från Etna. (Vintedge, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_susucaru_rossato

Frank Cornelissen Susucaru Rossato 2021, Italien, Sicilien, TSE 90321, 249 kr

Ekologisk och naturligt odlad och vinifierad malvasia, moscadella, cataratto och nerello mascalese i en bitterljuv sammansmälting med vag reduktiv inledning. Mörkt rosaröd som drar åt rosso, mörkt rödbärig med syrlighet som från tranbär, granatäpple, blodapelsin och bittercitrus. Torr men bjussig med läskande syra och flygande mineralitet, eftersmak av ett moget bärigt inslag med vilda örter. (Vin & Natur, 4740 fl.)

winetable_nyprovat_muga_rosado

Muga Rosado 2021, Spanien, Rioja, TSV 92242, 119 kr

Ytterligare en folkfavorit från förra året och även i år ett säkert kort. Stor allokering bra pris, hip adress, what not to like liksom? Syrligt rödbärig med citrus- och grapefrukt-toner där en sötma av vit persika, vattenmelon och en aptitlig vag bitterhet av örter sjunger ut i avslutet. Bra sommarrosé för de flesta tillfällen. Familjen Muga valde med denna årgång att utesluta tempranillo och bara köra på en friskt bärig rosé av grenache och viura. (Terrific Wines, 9000 fl.)

winetable_nyprovat_dido_venus_la_universal

Venus La Universal Dido La Solució Rosa 2019, Spanien, Katalonien, TSE 90318, 209 kr

Naturligt från Montsant och vinättade Sara Pérez (ihop med maken René Barbier av Clos Mogador) ett seriöst rosévin på största delen garnatxa negra med komplexiteten inbyggd av macabeu, carinyena, garnatxa blanca och garnatxa gris. Inledningen bjuder en vag doft av färska smultron med desto mer smak. Tät och fyllig av blodapelsin, grapefrukt, persika och kvistiga gröna örter i en torr stram men fin längd. (Vinovativa, 570 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_salwey_henkenberg

Weingut Salwey Henkenberg Grosses Gewächs Spätburgunder 2018, Tyskland, Baden, TSE 93350, 329 kr

Det kommer mer och mer bra pinot noir från Tyskland till vårt avlånga nordliga land och kommer det som det här vinet dessutom från Keiserstuhl i Baden skärper jag alla sinnen.  Jag har tidigare skrivit om Salwey då deras hyllade RS släpptes i slutet av november förra året. Här kliver vi upp ett snäpp, på GG-nivå och in i vingården Henkenberg och dess gamla stockar spätburgunder. Syrligt parfymerad av jordgubb och sandelträ, tät fokuserad med vulkaniskt rökig mineral och rostade fat i ett torrt avslut. Vinet är fortfarande knutet och behöver några års lagring för att nå sin eminenta potential. Weingut Salwey är en familjeägd vingård som drivs i tredje generation av Konrad Salwey under mottot: As little as possible, as much as necessary. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 699 fl.)

winetable_nyprovat_wetzer_kekfrankos

Wetzer Kékfrankos 2020, Ungern, Sopron, TSE 93167, 219 kr

Mörkt lilasvart i både färg, doft och smak med inslag av granbarrskog och vilda bär. Strukturerat och friskt med tuggiga tanniner, läskande syra i ett koncentrerat och fokuserat avslut som andas naturvin. Enligt biodynamiska principer men utan certifiering jobbar Peter Wetzer i ett betydligt svalare mikroklimat än vad övriga Ungern erbjuder. Kékfrankos kallas i Österrike för blaufränkisch och i Tyskland för lemberger. Nyfiken på mer? Läs Richard Sigrays artikel om druvan här. (Wine Waves, 900 fl.)

winetable_nyprovat_maurer_kadarka

Maurer Kadarka Old Vines 2020, Serbien, TSE 94575, 249 kr

Återbesök om än i liten så en naggande god allokering. Ett elegant hantverksvin från en av Serbiens absolut största och mest namnkunniga vinpionjärer. Historiskt har vi kanske mest träffat på kadarka i de ungerska bikavervinerna där de ofta varit extraherade och kraftiga med greppiga tanniner, som riktigt tjurblod. Maurer tar lägre skördeuttag och vinigierar ypperligt varsamt för att nå den mer eleganta och ljusa touchen hos druvan. Soignerat ljusrött beklädd i både färg och själ, syrlig av tranbär och lingonfrukt, kurant och rosig i syran, läskande josig med ett för druvan stiltypiskt torrt tuggigt avslut. Gott!
(Wine Waves, 360 fl.)

winetable_nyprovat_failla_savoy

Failla Savoy Vineyard Pinot Noir 2019, USA, Kalifornien, TSE 94367, 549 kr

Elegans och stilfull finess från Anderson Valley av de förnämsta av kultiverade druvor. Svalodlat, handskördat och sen vinifierat med 50/50 hela klasar/avstjälkat. Expressiv och elegant nos, med drag av jordgubb, röda plommon, körsbär och en rökig mineralitet. Välbalanserat och snyggt med en aptitlig klang av bitter-grön-örtighet som hänger kvar i avslutet och gör mig hungrig. Ett riktigt gastrovin. Vinmakaren Ehren Jordan jobbade länge som vinmakare hos Turley men vinerna han gör med Failla är inkommensurabla rent stilmässigt med hans tidigare arbetsgivares uttryck. (Quaffable Wines, 648 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.