Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 20 oktober

Nyprovat – tillfälligt sortiment 20 oktober

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

En salig skara brokiga viner har provats för lanseringen av tillfälligt sortiment den 20 oktober, den näst sista av fyra för månaden. De som valts ut är dock en samling godingar där vita sidan har tyngd på E. Guigals stora släpp och den röda med fokus på Piemonte. Pär Strömberg har valt ut de bästa av det mesta för er att botanisera bland. Hoppas att ni finner era favoriter, och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Mezzacorona Rotari Flavio Riserva 2014

Mezzacorona Rotari Flavio Riserva 2014, Italien, Trentino-Alto Adige, TSE 93484, 199 kr

Mezzacoronas och Rotaris prestige- och årgångsbubbel. Traditionell metod och vällagrat med reduktiv inledning med nos av gröna ärtor och rökig mineralitet följt av gulgrön frukt. Smaken finlirande fyllig och bredmoussig med torr mineralisk finish. Gul frukt och brödig karaktär. Svårflirtad med lite snipig och knepig frukt, men med tidigare års erfarenhet av dess utvecklingspotential så är det ett säkert köp. (The WineAgency, 1800 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage 2022

Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage 2022, Tyskland, Franken, TSV 90590, 209 kr

Klassisk bocksbeutel från anrik producent som vi skrivit om många gånger här på Wine Table. Sötfruktig nos av gula plommon, persika och mogna gula päron, balanserat med frisk syra och generös mineralitet. Fyllig och energisk med lång eftersmak. Juliusspital grundades 1576 som ett välgörenhetssjukhus. Vineriet har sedan starten tillhört sjukhuset, som idag innefattar såväl en modern klinik som ett äldreboende. Stiftelsen har 168 hektar vinodlingar spridda över olika lägen i Franken. Med cirka 180 hektar driftyta är det den näst största vingården i Tyskland. (Enjoy Wine & Spirits, 6000 fl.)

Flaskbild på Weingut Lackner-Tinnacher Sauvignon Blow Sauvignon blanc 2021

Sauvignon Blow Sauvignon blanc 2021, Österrike, TSE 90478, 219 kr

Ekologiskt odlad sauvignon blanc med egensinnig framtoning. Från ett sidoprojekt hos Weingut Lackner-Tinnacher, en intressant och lyckad utmanande tolkning av druvan sauvignon blanc. Örtig och fruktig nos, naturliga jästvibbar, stramt syrlig och sötfruktig i finstämd balans. Örtigt, lätt kryddigt med salt mineralrikt avslut som förgyller. (Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)

Flaskbild på La Chablisienne Chablis Premier Cru Fourchaume

La Chablisienne Chablis Premier Cru Fourchaume 2021, Frankrike, Bourgogne, TSV 90056, 339 kr

Från ett kooperativ med själ och hjärta i centrala Chablis. Traditionsenligt, benchmarkad gul frukt med stenig mineralitet, äppeljästig sirlig syra och energiskt vibrerande struktur. Flintmineralisk med fyllighet i kropp och slankhet i mineralisk excess. Torrt och stramt men generöst med grapefrukt och motsägelsefull egensinnig personlighet i finishen. (Wine Affair, 1800 fl.)

Flaskbild på E. Guigal Crozes-Hermitage Blanc 2021

E. Guigal Crozes-Hermitage Blanc 2021, Frankrike, Rhonedalen, TSV 96174, 245 kr

Något dämpad gulfruktig nos där smaken excellerar in i en fyllig fet textur och stram struktur, fylld av gul frukt, gula plommon, citrus och örter där fräschör går före syra i en tät, elegant och unik stil. Ett fokuserat och balanserat matvin från en av giganterna i norra Rhonedalen. (Wine Affair, 4200 fl.)

Flaskbild på E. Guigal Hermitage Blanc 2019

E. Guigal Hermitage Blanc 2019, Frankrike, Rhonedalen, TSE 91233, 499 kr

Steppet upp från ovan, en mer rökig reduktiv nos av krut och gul stenfrukt, brynt smör och örter. Smaken bjuder syrlig frukt i en intensiv komplex smakbild. Kryddig och örtig med charm och personlig elegans. Toastad mineralitet förnims även i avslutet med chark, örter, kryddor med energisk syra och fyllig kropp med exceptionell längd. (Wine Affair, 360 fl.)

Flaskbild på E. Guigal Condrieu 2021

E. Guigal Condrieu 2021, Frankrike, Rhonedalen, TSE 92144, 479 kr

Gravlaxens bästa vän enligt Jan Guillou. Tät, frisk och fyllig men låg i syra dock pigg i fräschör som är både örtig, gulfruktig och floral. Egensinnigt och läckert med fyllig fet textur och struktur och charmiga lakritstoner i det långa feta koncentrerade avslutet. (Wine Affair, 360 fl.)

Flaskbild på Bertani Soave Classico 2022

Bertani Soave Classico 2022, Italien, Venetien, TSE 90676, 149 kr

Druvan garganega i gulfruktig, örtig nos. Äpple i olika färger, frisk syrlig och mineralisk, ren och elegant. Smaken och fyllnaden i kroppen vittnar om kvalitet, det modesta priset till trots. Gulfruktig med fetma i nosen. Stram och syrligt fruktig med hög koncentrerad syra, tight och stram med torra tanniner. Läskande lång eftersmak med mineralisk salinitet. Otroligt prisvärt! (Oenoforos, 3000 fl.)

Flskbild på uddinghe Greco di Tufo Claudio Quarta Vignaiolo 2022

Claudio Quarta Vignaiolo Puddinghe Greco di Tufo 2022, Italien, Kampanien, TSV 95046, 150 kr.

Friskt gulfruktigt saltstänkt umamistram och krispigt mineralrikt vulkanvin med energi så det räcker och blir över. Från hög höjd, vulkanjordar och lokala druvan greco di tufo, en lätt fet textur, sirlig syra och ren gul mogen frukt. Priset är så löjligt bra för ett vin som formligen vibrerar av energi och driv. (Stellan Kramer, 4800 fl.)

Flaaskbild på Son Antem Alba 2022

Son Antem Alba 2022, Spanien, Mallorca, TSE 92274, 299 kr

Från Mallorca och familjen Lidbys unga men seriösa projekt. Imponerande att få så mycket djup och karaktär i andra årgången på fyra-åriga rankor. Reduktiv med gul frukt, inslag av fat, brynt smör och nötter. Fylligt energiskt och personligt, med både kraft och elegans – Bravo! (Johan Lidby Vinhandel, 720 fl.)

 

ORANGEVIN

Flaskbild på Pino Román Naranjo 2022

Pino Román Naranjo 2022, Chile, Valle del Itata, TSE 93729, 219 kr

Orangevin på den skalmacererade skalan av rena viner. Minimal åverkan och påverkan med tro på gamla stockar, jord och kosmos har gett en fruktig respons av apelsin och aprikos, floral av vita blommor, mandelblom och örter. Syrligt och stramt, personligt och charmigt. (Remilio/Wena Wines, 720 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Domaine Santa Duc Les Quatre Terres Côtes du Rhône 2021

Domaine Santa Duc Les Quatre Terres Côtes du Rhône 2021, Frankrike, Rhonedalen, TSV 92611, 179 kr

Ekologiskt toppvin, mörkfruktigt, örtigt av garrigue med syrah-köttig mineralitet, läskande hög saliverande syra, energisk och vital, livgivande välbalanserad och välgjord. Vigneron Benjamin Gras tillämpar ekologisk och biodynamisk odling i vingårdarna. Vinet är handskördat och delvis jäst med hela klasar av grenache, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault och clairette. Stor TSV för bra peng så bara att hamstra för höstens alla puttrande grytor och fredagsmys. (Johan Lidby Vinhandel, 18000 fl.)

Flaskbild på E. Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2019

E. Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2019, Frankrike, Rhonedalen, TSE 92146, 639 kr

Charkrökig mineralitet i nosen med jordigt, köttig, animalisk doft. Balans i frukt och syra, mörkt svart frukt, torkad frukt, varm frukt och kall mineralitet av jord och järn, rökig chark, brända fat och mörkt koncentrerad frukt i kompromisslös svärta, rustik elegans med många skikt i en virtuos förening mellan lejonparten syrah och en smekande floral del viognier. Torrt i avslutet med power i ryggsäcken. Brune et Blond refererar till att druvorna odlas på två olika slätter i Côte-Rôtie, Brune för syrah och Blonde för viognier. (Wine Affair, 720 fl.)

Flaskbild på Diego Conterno Barolo 2019

Diego Conterno Barolo 2019, Italien, Piemonte, TSV 92405, 329 kr

Tjugo spänn upp från förra årgången, men 2019 är en keeper, så ja det är en bargain. Diego Conterno fortsätter att bana sig fram med sin lättillgängliga och charmerande personliga stil. Här med körsbär, nypon och rosenblad med hög syra, knastertorr textur med tuggiga tanniner, svartfruktig och koncentrerad bärighet i ett långt örtigt avslut. (Picky Drinks, 7200 fl.)

Flaskbild på Mauro Veglio Barbera d'Alba 2021

Mauro Veglio Barbera d’Alba 2021, Italien, Piemonte, TSV 94422, 199 kr

Elegant och fylligt i den mer moderna skolan. Mörka svarta bär, smörkola och örter i nosen. Tight, stram och skyhög syra med grusiga tanniner och läskande friskt men oväntat eldigt brännande avslut. Djup mörklila färg, grönkvistigt örtigt och körsbärsköttigt. (Wine Affair, 4200 fl.)

Flaskbild på Tacchino Di Fatto Monferrato Rosso 2019

Tacchino Di Fatto Monferrato Rosso 2019, Italien, Piemonte, TSV 91187, 169 kr

Albarossa, barbera, dolcetto och cabernet sauvignon från familjegård i Monferrato, nedklassificerad på grund av druvblenden. Hög koncentration, tight, stram och fyllig med syrlig frukt men tyvärr lite tamt efterspel, som, även om det är smakrikt av örter och kryddor, känns lite tunt. Ändock, ett enkelt bordsvin i kategorin bättre för pengen. (Valid Wines, 9000 fl.)

Flaskbild på G.D. Vajra Dolcetto d'Alba Coste & Fossati 2021

G.D. Vajra Dolcetto d’Alba Coste & Fossati 2021, Italien, Piemonte, TSE 90190, 209 kr

Vajras ekologiska dolcetto är stiltypisk med ett eget personligt uttryck i sedvanlig ordning. Kärnan av dolcetto, uttryckt genom fräschör och kraft. Frisk aromatik av färska bär, jordgubb, skogshallon och körsbär. Ungdomlig spjuverhet med blåstickig frukt och örter som möter tight torr och stram, vuxen struktur där torra tanniner och frisk syra lämnar oss med längtan efter nästa klunk. (Chris Wine, 2500 fl.)

Flaskbild på G.D. Vajra Barolo Bricco Delle Viole 2019

G.D. Vajra Barolo Bricco Delle Viole 2019, Italien, Piemonte, TSE 90211, 599 kr

Ekologisk nebbiolo med tydligt aromatiska noter av rosor, viol och körsbär. Stram och tight med torra tanniner, stor solmogen kryddig frukt och skjuts i syran med inslag av rosor, tjära och gröna örter i avslutet. Torr och stram, stor och smakrik med påtagligt charmerande längd. Ett vingårdsvin med enorm lagringspotential där årgången 2019 visar upp sin bästa sida med direkt tillgänglighet som ändå längtar efter vila på källarhyllan. Bra investering? Varför? För att det redan nu är svingott! (Chris-Wine, 900 fl.)

Flaskbild på Trediberri Barolo Berri 2019

Trediberri Barolo Berri 2019, Italien, Piemonte, TSE 92866, 389 kr

Körsbär och rosor, nypon och fat, tight och stram med fyllig generös frukt och eldiga kryddor i avslutet. Modernistisk stil, ja kanske men det är tydlig La Morra adress. Tre di Berri står för de tre ägarna från byn Berri i La Morra. Årgången visar sig vara riktigt bjussig redan nu och även här visar 2019 vilken tillgänglighet som bjuds utan att tappa lång lagringspotential. (Gullberg by Stockwine, 1440 fl.)

Flaskbild på Piero Benevelli Barolo Le Coste di Monforte 2019

Piero Benevelli Barolo Le Coste di Monforte 2019, Italien, Piemonte, TSE 92933, 449 kr

Pieros son Massimo för familjens vision om druv- och områdestypicitet framåt. Efter skörd vinifierades druvorna utan tillsatt jäst och med en skalmaceration på 30 dagar. Här får ni koncentrerad Barolotypicitet med körsbär, rosor, tjära och skogsbryn i en tät, stram och tight struktur med hög syra och frisk fruktighet, koncentrerat och tannintätt utan att tappa charm med friskt långt avslut. (Panache, 1200 fl.) Släpper även sin Barolo Ravera di Monforte 2019 som jag tyvärr inte har provat.

Flaskbild på Vietti Barolo Castiglione 2019

Vietti Barolo Castiglione 2019, Italien, Piemonte, TSE 92947, 549 kr

Koncentrerad nos av mörka körsbär, rosor, tjärade fat och asfalt, viol och nypon. Tight och stram med tuggiga tanniner i läskande frisk syra med koncentrerad blå frukt som bjuder ett energiskt långt avslut. Välstrukturerat och balanserat, stort och maffigt med elegant finish. Självklart ännu ungt, men oväntat redo för den som vill panga direkt. Men den som har tålamod och väntar får njuta av blomsterprakt sprungen ur en balanserad potent magi. (Vinunic, 720 fl.)

Flaskbild på Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano Roggiano 2022

Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano Roggiano 2022, Italien, Toscana, TSV 95069, 149 kr

Stor allokering till löjligt bra pris. Även om stilen och området inte sjungs om så är det ett mycket habilt vin. Syrlig blåbärsnos, örtigt skogig med lingon, barr och skogsbär. Läskande frisk syra, jordig mineralitet och tuggiga tanniner i ett balanserat och charmigt körsbärsfruktigt samelsurium av vildhallon och ljus syrlig fruktighet, Torr och läskande på samma gång med mineralitet, körsbärsfrukt, florala rosinslag och torrt avslut. (Hübsch Vinhandel, 10000 fl.)

Flaskbild på Fedellos As Xaras 2021

Fedellos As Xaras 2021, Spanien, Ribeira Sacra, TSE 92158, 219 kr

Flirtig aromatisk personlig mencía med rödbärig nos. Örter och mörkt röda bär, grönkvistig torrhet, tanningrepp, florala inslag, eterneller och begonia. Natulig glou glou med härlig textur serverat svalt i stora kupor, wowsa! Fedellos do Couto betyder ungefär ’bratsen från Couto’. Projektet sjösattes 2013 av Luis Taboada, som äger vingården Couto tillsammans med vinmakarna Curro Barreño och Jesús Olivares. Vingården ligger i Galicien i nordvästra Spanien och omfattar cirka fyra hektar på branta sluttningar kring floderna Sil och Bibei. Vingårdarnas läge och höjd varierar och flera olika druvsorter odlas. (Wine Trade, 600 fl.)

Flaskbild på Allende Finca Allende 2018

Allende Finca Allende 2018, Spanien, Rioja, TSV 92031, 245 kr

Tydlig Rioja utan överraskningar. Inte utan stil och elegans, mörkt rödbärig, tät, fyllig och koncentrerad frukt, mörk av vildhallon, körsbär och örter. Mogna tanniner, sötfruktigt och lakrits-påbrå i avslutet. (Viña Española, 7800 fl.)

Flaskbild på Chateau Marsyas Rouge 2016

Chateau Marsyas Rouge 2016, Libanon, Bekaa Valley, TSE 93355, 289 kr

Vi har inte varit bortskämda med andra viner än Chateau Musar från Libanon, men Marsyas börjar bli en återkommande favorit, även om just det här vinet är en nyhet. Tidigare recensioner har handlat om mellanöstern-amaronen BBQ. Här en friskare version, svartfruktig av  svartvinbär, björnbär, ceder, ekfat, örter och kryddor i mjuk sammetslen textur med mogna tanniner. Friskt för att vara en klassisk Bordeauxblend av cabernet sauvignon, syrah, cabernet franc, merlot och petit verdot. (Enjoy Wine & Spirits, 840 fl.)

Flaskbild på Land Of Saints Central Coast Pinot Noir

Land Of Saints Central Coast Pinot Noir 2022, USA, Kalifornien, TSE 90012, 229 kr

Med traditionella och naturliga metoder och minimal intervention har vi här en mycket prisvärt pinot från en välrenommerad grenacheodlare. Aromatik och smak av jordgubb, smultron, cederträ och sandelträ, fyllig och mjuk, bred och smakrik, örtig och len. Central Coast är adressen för Angela Osbourne som även ligger bakom A Tribute to Grace som vi tidigare provat och skrivit om här. (Budbreak, 4200 fl.)

Flaskbild på Kaiken Disobedience by Francis Mallmann 2020

Kaiken Disobedience by Francis Mallmann 2020, Argentina, Mendoza, TSE 94405, 229 kr

Projektvin i samarbete mellan Bodega Kaiken den argentinske kocken Francis Mallmann. Brorslotten består av malbec med syskon i degenererande procent av cabernet franc, merlot och cabernet sauvignon. Läskande friskt syrlig med rödsvart frukt, förvånandsvärt lätt och fräsch, floral och kryddig med stram struktur och torra tanniner, fast ändå med oväntat lätt klunkabilitet. (Quaffable Wines, 1800 fl.)

Flaskbild på Roberto Henriquez Santa Cruz De Coya País 2022

Roberto Henriquez Santa Cruz De Coya País 2022, Chile, Valle del Bío-Bío, TSE 92928, 219 kr

Volatil syrlig nos med toner av lingon och tranbär, örter, granatäpple och spritade körsbär. Torr, stram och syrligt energiskt i ett örtigt och tvärrtorrt avslut. Från Chiles okrönte konung av lokala druvan país. Naturligt vinmakeri från över 200 år gamla vinstockar som ger ett urtypiskt chilenskt ursprung av druva och terroir. (Handpicked Wines, 3600 fl.)

Flaskbild på Yalumba Vigil 2017

Yalumba Vigil 2017, Australien, Barossa, TSE 93941, 359 kr

Klassisk storproducent där namnet står för det accepterande “marken är överallt häromkring” på lokalt språk. Cabernet sauvignon och shiraz i en djup mörk doft av svartvinbär och ekfat. Stort mjukt lent och sammetslikt. Företaget ägs och leds i dag av Robert Hill-Smith, femte generationen efter Samuel Smith som 1849 emigrerade till Australien och startade den idag världskända dryckeskoncernen. Inget illa om det, de gör fantastiska viner. (Vinunic, 600 fl.)

Flaskbild på Yalumba The Signature 2019

Yalumba The Signature 2019, Australien, Barossa, TSE 93983, 459 kr

Ikoniskt Barossavin på vagt överhängande andel cabernet sauvignon med mindre andel shiraz. Djupt svartbärigt med kraft och energi och inte utan silkik sirlig finess redan i nosen. Stort och fylligt av svartvinbär, plommon, björnbär där ekfatens tydlighet representeras av ceder och sandelträ i ett stort, fylligt, sammetslent och välbalanserat crescendo. (Vinunic, 480 fl.)

 

Förra veckans Nyprovat – tillfälligt sortiment 13 oktober.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.