Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 13 oktober

Nyprovat – tillfälligt sortiment 13 oktober

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Det är redan oktobers andra lansering av tillfälligt sortiment på Systembolaget. Ett något mer modest släpp jämfört med förra veckans mastodontlansering. I webb-lanseringen på torsdag 5 oktober vill jag tipsa om Paolo Bea's kultviner från Umbrien, även om jag inte provat aktuella årgångarna. I övrigt saknas Domaine Arnaud Lambert's och Luis Seabra's viner som brukar vara riktigt bra, annars hittar du dina godbitar här nedan. Välj vist efter eget tycke och smak och kom ihåg, drick mindre men bättre!

VITT VIN

Flaskbild på Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Spätlese 2021

Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Spätlese 2021, Tyskland, Mosel, TSE 92542, 449 kr

Moseldynamik för den som vill upptäcka den äkta varan från Tysklands kanske mest kända och historiska vinområde. Rent av mogen melon, päron och persika, sötfrisk och energisk i nosen. Tät och smakrik, frisk och sötfruktig av persika, gula plommon och ugnsbakade äpplen i välmående balans. Släpper även de otroligt komplexa och eleganta Graacher Himmelreich Kabinett 2021 och Wehlener Sonnenuhr Auslese 2021 i webb-lanseringen på torsdag. (Tryffelsvinet, 720 fl.)

Flaskbild på Wittmann Westhofener Riesling 2022

Wittmann Westhofener Riesling 2022, Tyskland, Rheinhessen, TSV 92881, 299 kr

Biodynamiskt odlad och vinifierad riesling från en topproducent. Energisk nos av krusbär, gröna äpplen och lime med blyg gummiton. Syrligt och stort, välbalanserat och energiskt, koncentrerat av grapefrukt, krusbär, lime, persika och gula plommon, krikon och päron. Stramt med generös frukt och läskande frisk syra i salthaltig mineralitet. Ett vingårdsvin som trots lägre klassificering än mer namnkunniga Morstein och Kirchspiel visar upp vad familjen Wittmann står för, generation efter generation. (Moestue & Cask, 3000 fl.)

Flaskbild på Bassermann-Jordan Deidesheimer Leinhöhle Riesling Trocken 2021

Bassermann-Jordan Deidesheimer Leinhöhle Riesling Trocken 2021, Tyskland, Pfalz, TSE 92923, 245 kr

Ulrich Mell’s och Gunther Hauck’s ekologiska riesling från toppläge är tyskt sprängstoff av exotisk frukt, gul stenfrukt, krusbär med vag petroleumtouch. Torr stram och limezestig, örtigt koncentrearat i ett långt syrligt vibrerande avslut. Druvorna till detta vin kommer från vingårdsläget Deidesheimer Leinhöhle vilket är beläget väster om byn Deidesheim och intill mer kända lägena Kieselberg och Paradiesgarten. Vingården vetter mot söder precis intill skogen vilket ger mycket sol under dagen och svala vindar på natten. (The WineAgency, 2400 fl.)

Flaskbild på Olivier Leflaive Chassagne-Montrachet Houllières 2019

Olivier Leflaive Chassagne-Montrachet Houllières 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 92284, 1049 kr

Mjuk och charmerande nos, vanilj, gul stenfrukt, brynt smör, havtorn och nötter. Fylligt stort och koncentrerat, frisk syra, fet textur och energisk längd med snygga fat. Houllières är ett 8,4 hektar stort vingårdsläge i den norra delen av Chassagne-Montrachet, på mellan 230-250 meters höjd. Vinstockarna är mycket gamla, planterade 1952. Olivier Leflaive var tidigare musiker och är onekligen en riktig karaktär och trots att han pensionerat sig håller han en tydlig koll på det som händer med företaget. På senare år har vinmakaren Frank Grux höjt egendomens anseende ytterligare. (Johan Lidby Vinhandel, 120 fl.)

Flaskbild på Terres Dorées Beaujolais Blanc 2022

Terres Dorées Beaujolais Blanc 2022, Frankrike, Beaujolais, TSE 94225, 189 kr

Lågaromatisk nos, dämpad gul frukt med frisk syra och fylligt fet av gul stenfrukt, äpple, päron och citrus, mjuk och len med frisk syra där en nötig ton av hassel och mandel rundar av i avslutet. Vit bojo hör inte till vanligheterna, men då och då dyker det upp ett exemplar i vårt monopolistiska land och då vill man inte stå utan. Det gäller i synnerhet denna chardonnay från ekologiskt odlade jordar och ur händerna på Jean Paul Brun. (Divine, 3600 fl.)

Flaskbild på Shabo Telti-Kuruk Reserve 2022

Shabo Telti-Kuruk Reserve 2022, Ukraina, TSE 93596, 179 kr

Gulfruktig med inbjudande flirtig nos av den för mig tidigare, för mig, oprövade och lokala druvan telti-kuruk. Sirlig frukt, frisk syra och energisk mineralitet med lätta salta toner. Torrt balanserat och dessutom kul med ett udda ursprung som kan behöva allt stöd de kan få i dessa tider. Druvsorten telti-kuruk har anor från 1500-talet och namnet är fritt översatt till rävsvans. (Wine Affair, 3600 fl.)

Flaskbild på Veramonte Ritual Chardonnay 2021

Veramonte Ritual Chardonnay 2021, Chile, Aconcagua, TSV 92778, 169 kr

Veganskt vin i stor allokering till bra pris. Smörfatad chardonnay, gulfruktig med exotiska toner av ananas, brynt smör, mandel, nötter och vanilj. Fyllig med fet textur, sirlig frukt, hög syra, gulfruktig och strukturerad med finish i vit persika och vanilj. Vinifierat, jäst och lagrad på en kombination av betongägg och franska ekfat. Enkel men stiltypisk burgundisk – ett bra husvin för höstens nyanserade färger och nyanser. (Nigab, 8400 fl.)

RÖTT VIN

Flaskbild på Domaine Louis-Claude Desvignes Morgon Corcelette 2022

Domaine Louis-Claude Desvignes Morgon Corcelette 2022, Frankrike, Beaujolais, TSE 92847, 199 kr

Lilafärgad gamay med platstypisk Morgon’sk-blåbärsbuskig nos, rödblåfruktig och örtig. Generös och mjuk i solvarm fruktsyra. Örter, lätt grusiga tanniner i en lång och koncentrerad eftersmak av lakrits och vildhallon. Domaine Louis-Claude Desvignes drivs i åttonde generationen av syskonen Claude-Emmanuelle och Louis-Benoit Desvignes. (Gullberg by Stockwine, 1800 fl.)

Flaskbild på Domaine du Clos St. Louis Fixin Clos Entre Deux Velles 2021

Domaine du Clos St. Louis Fixin Clos Entre Deux Velles 2021, Frankrike, Bourgogne, TSV 92501, 289 kr

Från en av de nordligaste appellationerna i Côte de Nuits, vilket även är ett lätt underskattat område för pinot noir, där priserna ännu är humana i förhållande till de mer namnkunniga byarna längre söderut. Reduktivt krutrökig och stenmineralisk, personlig nos. Fräschör i frukt och syra, läskande med struktur och örtigt bärigt avslut av smaker från, friska plommon, körsbär, skogsbär, hallon, nougat och lavendel. (Kiviks Musteri/Åkesson Vin, 3528 fl. )

flaskbild på Domaine de la Mouche du Coche Organic Cave Robert & Marcel Saumur-Champigny 2021

Cave Robert & Marcel Domaine de la Mouche du Coche Organic Saumur-Champigny 2021, Frankrike, Loiredalen, TSV 93156, 169 kr

Ekologisk cabernet franc från en vingård i Dampierre, nära staden Saumur, jäst och skalmacererad på ståltank och lagrad ytterligare åtta månader på tank. Syrligt fruktig, rödbärig, svartbärig och örtigt gräsig i en stram och syrligt gröntintad läskande frisk syra med tät struktur och unga tanniner. (The WineAgency, 6000 fl.)

flaskbild på Château Ducluzeau 2016

Château Ducluzeau 2016, Frankrike, Bordeaux, TSE 94308, 195 kr

Lejonparten merlot med minimal touch av petit verdot från Listrac beläget i Haut-Medoc, norr om Bordeaux. Ett anrikt slott som idag drivs av Bruno Borie med familj. Egendomen skiljer ut sig på västra stranden då vingårdarna främst är planterade med merlot. Svettigt av läder och hästsadel i ett stall, svart frukt, plommon, björnbär, svarta oliver, tobak, kakao och cederträ. Tight, stram och fylligt elegant till ett mycket angenämt pris. (Bibendum, 3960 fl.)

Flaskbild på Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape 2021

Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape 2021, Frankrike, Rhonedalen, TSV 91172, 369 kr

Fyllig nos av mörkt röd frukt, svarta och blå bär, ekfat och örter, tight stram energisk och läskande frisk syrlig nos. Tät textur, fyllig kropp och frukt som plommon, hallon med garrigue-örter, lakrits, svartpeppar och lavendel där balanserad sval syra möter varma mogna tanniner. Druvblend bestående av massiv andel grenache, mindre delar mourvèdre och syrah med kryddmått av vaccarèse, counoise och cinsault. (Johan Lidby Vinhandel, 6240 fl.)

Mer om södra Rhônedalen av Karin Ericson

Flaskbild på Figli Luigi Oddero Barolo 2019

Figli Luigi Oddero Barolo 2019, Italien, Piemonte, TSE 92822, 349 kr

Klassisk La Morra Barolo även om delar av vinet även kommer från byarna Castiglione Falletto och Serralunga d’Alba. Fräsch aromatik av mogna körsbär och örter, viol och rosor i en tight och stram energisk urkraft av strukturerat elegi. Synnerligen välbalanserat i mellan syra, tannin och textur med lång koncentrerad eftersmak. 2019 visar sig bli en årgång att räkna med och Odderos Barolo skiner! Åldern på vinrankorna ligger på mellan 35 och 50 år. Efter skörd fick vinet en traditionell vinifiering med långsam jäsning på skalen i 30 dagar, innan omdragning till botti där vinet fick vila 36 månader innan buteljering. Vinmakare är Francesco Versio som efterträtt Dante Scalgione, båda tidigare verksamma hos legendariska Bruno Giacosa. (Panache, 4800 fl.)

Flaskbild på Gaja Sito Moresco 2021

Gaja Sito Moresco 2021, Italien, Piemonte, TSV 92645, 419 kr

Ett av topproducenten Gajas instegsviner med inbjudan till en syrlig rödbärig doft, ungdomligt blåfruktig, tight och stram med tuggiga tanniner. Gaja är sin husstil trogen där körsbärs frukt trängs med tobak, fat, kryddor och svarta vinbär i nosen. Strukturerad och fyllig i smaken, ekfat och röda körsbär, nyponblad, gröna örter och kvistiga toner. Blenden av nebbiolo, barbera och merlot gör att vinet klassificeras under Langhe men med ursprung i byarna Barbaresco, Treiso och Serralunga d’Alba. Ett elegant och matvänligt vin som inte mår dåligt av luftning eller några år i källaren. (Lively Wines, 4380 fl.)

Flaskbild på Dievole Vigna Sessina Chianti Classico Gran Selezione 2018

Dievole Vigna di Sessina Chianti Classico Gran Selezione 2018, Italien, Toscana, TSE 92852, 399 kr

Ekologiskt och detaljerat urval av den finaste av sangiovesefrukt från relativt hög höjd med djupgående historik med anor från 1000-talet. Då en liten gård, i dag ett företag med 900 ha vingårdar och ett 5-stjärnigt hotell med tillhörande restaurang. Djup doft, aromatiskt av mogna körsbär och torkade örter, tight och stram med hög syra, jordig mineralitet, salinitet och kryddigt eldigt avslut. Dievole nämns för första gången i ett kontrakt daterat till den 10 maj 1090 då gården bytte ägare. Betalningen sägs ha varit två kastrerade tuppar, tre limpor och sex silvermynt. (Iconic Wines, 1200 fl.)

Flaskbild på Finca El Foro Arizcuren 2021

Finca El Foro Arizcuren 2021, Spanien, Rioja, TSE 93138, 495 kr

Modern och urklassisk så som vinerna i Rioja vinifierades och lagrades, före den amerikanska ekens framfart. En ren Rioja på störst del garnacha, ansenlig del av mazuelo med mindre delar av de gröna druvorna viura och garnacha gris. Friskt rödbärig nos, tät och stram med läskande syra och flirtig frukt. Arizcuren arbetar efter ekologiska metoder både när det gäller mark och i källare, med ett minimalt ingrepp “för att få det renaste uttrycket av det som kommer från fältet” till fördel för det överfatade och djupt mörkfruktiga vi lärt oss förknippa med området. (Premiumpartners, 360 fl.)

Mer om Rioja av Pär Strömberg

Mer om Rioja av Maja Berthas

Flaskbild på Bodegas Frontonio Supersónico Garnacha 2020

Bodegas Frontonio Supersónico Garnacha 2020, Spanien, TSE 92862, 249 kr

Från Valdejalón en blommig energisk garnacha odlad på över 1000 meters höjd som lagrats i gamla foudres. Ett uns macabeo (viura) har också fått bidra med extra fräschör. Svartbärig och mörkfruktig av vildhallon och körsbär, örter, syrlig frukt, läskande frisk syra, täta tanniner, tranbär, lingon och blåbär i ett skogsbärssyrligt avslut. Ett naturligt garagevin av Master of Wine Fernando Mora och vännen Mario López. (Wine Dog Dryckeshandel, 1800 fl.)

Flaskbild på Bodegas y Viñedos Alnardo Psi 2020

Bodegas y Viñedos Alnardo Psi 2020, Spanien, Ribera del Duero, TSV 92317, 319 kr

Tempranillo, eller tinta del país som de valt att kalla den lokalt, utgör brorslotten med en liten men inte helt oäven del garnacha. Stilren och snygg, torr med välbalanserad syra och energisk frukt, torra tanniner och lång örtigt bärig eftersmak med vildhallon och lakritstoner. Druvorna till detta vin kommer från cirka 800 vingårdslägen spridda över 21 byar. Byarna ligger i underregionerna Quemada, Zazuar, San Juan del Monte, Peñaranda de Duero och Gumiel de Izán, cirka 850-950 meter över havet. PSI togs fram 2007 i ett samarbete mellan Bodegas y Viñedos Alnardo och vinmakaren Peter Sisseck som bland annat är känd som skaparen av kultvinet Pingus. Vingårdarna odlas enligt biodynamiska principer. PSI är den 23:e bokstaven i det grekiska alfabetet, bara en sån sak! (Vinunic, 7800 fl.)

Flaskbild på Reyneke Biodynamic Syrah 2021

Reyneke Biodynamic Syrah 2021, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 90504, 179 kr

Ekologiskt och biodynamiskt praktiserande i både vingårdar och vineri, en nästintill elektrisk och mycket egensinnig syrah. Reduktiv inledning av krut och knallpulverpickadoll, mörkt röd frukt och mandel. Energiskt och tight med personlighet och charm, självrådigt som mannen själv bakom vinet. Lufta gärna en stund innan servering. Johan Reyneke är och förblir en enigma i Sydafrikas vinnäring, en vänlig jätte med kärlek i alla detaljer. (Tuesday Wine, 1800 fl.)

Mer om Sydafrika av Maja Berthas

Mer om Sydafrika av Tina Johansson

Flaskbild på Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir 2021

Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir 2021, USA, Kalifornien, TSV 92226, 275 kr

Elegant och energisk pinot från relativt nyligen hädangångne legendaren Jim Clendenen. Prålig och parfymerat sirlig smak av jordgubb och sandelträ, körsbär, hallon och lakritstoner, rosor, sandelträ med saliverande syra och mineralisk touch. Seriöst komponerat med elegant finish som har häng, häng på en snabb klunga som drar i täten genom bourgognes appelationer från norr till söder i ett vinöst Tour de France. Örtigt och friskt syrlig med ett koncentrerat långt läskande avslut. (Enjoy Wine & Spirits, 12000 fl.)

Mer om Au Bon Climat av Karin Ericson

 

Till förra veckans Nyprovat och lansering av tillfälligt sortiment 6 oktober

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.