Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Smaka på Jura och Savojen – sju flaskor att prova!

Smaka på Jura och Savojen – sju flaskor att prova!

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Nyfiken på att lära dig mer om de coola och trendiga franska vinregionerna Jura och Savojen? Här har Andreas Grube plockat ut sju viner ur Systembolagets sortiment, både i det fasta sortimentet och att beställa. Skål!

JURA:

Crémant du Jura från Jura, Frankrike.

Fruitière Vinicole D’Arbois Crémant du Jura Brut, nr 2426, 159 kr

Kalasläckert och öppet bubbel med gott om röda och gula äpplen, aprikos, marsipan och aningen ljus nougat i doft och smak. Bra klipp i syran och bra energi i tillgänglig och lättgillad stil. Sitter snyggt både på egen hand och till lättare rätter med kyckling eller skaldjur.

Krispigt vitt vin från Jura, Frankrike.

Côtes du Jura Chardonnay Rijckaert 2020, 2327, 199 kr

Riktigt krispigt och stramt med skjuts i syran och en läskande mineralitet. I doft och smak hittar du gröna syrliga äpplen, mandeltoner, färskpressad lime, aningen smörighet och en överton av vaniljyoghurt. Grymt god redan idag, men får gärna sparas ett par år för den som orkar vänta.

Bärigt rödvin från Jura, Frankrike.

Jérôme Arnoux Tradition 2020, 52533, 199 kr

Bra producent som gör välbalanserade och schyssta viner över hela linjen. Här har man blandat pinot noir med de klassiska Jura-druvorna trousseau och poulsard, och resultatet är ett piggt och josigt rött med gott om färska röda sommarbär, kanelstänk och färska örter. Drick hyfsat svalt ur stora kupor.

Rött vin från Jura, Frankrike.

Arbois Poulsard Jacques Tissot 2020, nr 2100, 155 kr

Bra och stiltypiskt exempel på den för Jura så typiska druvan poulsard.  Fin harmoni och bra balans i detaljerna, om än ett ganska enkelt och okomplicerat vin. Härligt finess och lätthet i detaljerna, samtidigt med en hyfsat kryddig ryggrad. Kul vin!

Klassiskt vitt från Jura, Frankrike.

Château Chalon 2012 nr 79379, 600 kr (BS)

Visst, absolut i dyraste laget, men också ett kul vin att testa om man verkligen vill få koll på Jura. Här i den klassiska oxiderade stilen med doft och smak som drar lite åt sherryhållet med färska nötter, jästiga toner, mogna gula äpplen och mogen citron. Härligt torr munkänsla med gott om mineraliska toner.

 

SAVOJEN:

Rött vin från Savojen, Frankrike.

Arbin Mondeuse Avalanche Trosset 2020, nr 2240, 179 kr

Alltid kul när ett sådant här eget vin tar plats på fasta hyllan. Bra balans mellan det lättsamt bäriga och det lite mer rustikt örtiga. Doft och smak bjuder på mogna körsbär, tranbär, lakrits, aningen kakao och gott om örtig krydda. Perfekt till lite mustig husmanskost som färsbiffar med rostad potatis.

Vitt vin från Savojen, Frankrike.

Château de la Violette Les Abymes 2019, nr 2168, 139 kr (BS)

Ett vin gjort på den lokala druvan jacquère, och här bjuds på gott om lättsam fräschör och läskande energi. Gott om päronfrukt, nästan med en touch av piggelin, tillsammans med färsk citrus, kritig mineralitet och färska örter. Härligt sommarvin!

Annons

Arbois Poulsard Jacques Tissot 2020

Arbois Poulsard Jacques Tissot 2020

Land:Frankrike
Pris:155 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Arbois Poulsard Jacques Tissot 2020

Land:Frankrike
Pris:155 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Här har vi ett utvecklad, örtig, lätt fruktigt vin med doft av rosor, röda skogsbär, skog, gröna köksörter och syrlig frukt med naturliga anslag, lätt oxidativa toner, mogen, torr och mjuk i frukten med en friskt avslutande syrakick. Fin balanserad syra, artiga toner och torra tanniner. Passar utmärkt till lamm med mycket salvia eller till långbakat nötkött.

NR: 2100

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.