Vin till vårfest
Lästid: 2 minuter
Påskbordet kramar du med fördel ihop med en Fino och vårens lammrätter sitter fint med en salig blandning av druvor och årgångar. Maja Berthas listar påskens och vårens fyra glädjetjut.
Fino Inocente, Jerez, Spanien, FS 8202, 84:- (halvflaska)
Sherry. Fino. Manzanilla. Kanske, stilmässigt, några av världens bästa matviner. Den friska, men jästiga stilen gör den ostoppbar till feta, salta, anrättningar som inte sällan toppas med chark eller smakrika hårdostar. Man häller den gärna i svampsoppan också för mera stuns och karaktär. Även om jag gillar snaps, för det gör jag verkligen, så tycker jag ibland att det helt enkelt är för starkt. Till jul, påsk, midsommar, kräftskivor och liknande står ju alltid nubben på bordet, men då är också rätta tillfället att hala fram en flaska kyld, torr sherry. Svenskens standardbuffé (som i mer eller mindre varierad form alltid tar plats på bordet under våra högtider) innehåller oftast både feta, rökta och salta rätter samt ost av kraftigare karaktär. Smaker som med glädje kramas ihop med en Fino eller Manzanilla. Servera lätt sval i fina generösa glas, eller som opretentiösa shots när det ska sjungas snapsvisor runt påskbordet. Dessutom är ju halvflaskan ett perfekt format nu när påskfirandet kanske får ett begränsat antal gäster.
A Christmann, Riesling, Pfalz, Tyskland. FS 5882, 145:-
Påskaftonsmorgonen bjuder alltid in till traditionen att måla påskägg. Ibland är jag ambitiös och tar fram de gamla akvarellerna men oftast blir det bara glada små ansikten ritade med tusch. Eftersom min skaparglädje är större än själva suget för massor av kokta ägg så brukar dessa istället hamna i olika röror. En av mina barndomsfavoriter är finhackat ägg, blandat med lite kaviar och några nypor gräslök. Detta läggs på klassiska tekakor och avnjuts med fördel utomhus. Lyxvarianten på dessa mackor toppas med rökta räkor, en späd dillkvist och några droppar pressad citron. Servera tillsammans med ett glas av denna vinklassiker. Ett piggt och fruktdrivet vin som får det att suga till på insidan av kinderna och välkomna såväl vår som fågelkvitter.
Smiley Dry Red, NV, Swartland, Sydafrika, BS 73933, 184:-
Vankas det lamm under påskhelgen? Hos mig blir det i alla fall ett fårhuvud på etiketten. En ”Smiley” i Sydafrika är ett annat namn för ett halvt gethuvud, som steks på öppen eld. I många avseenden kanske själva gethuvudet inte direkt ses som den bästa delen av lammet och de flesta kanske rent av väljer att låta skallen gå i soporna. Det är också kopplingen till vinet bakom den knäppa etiketten. Här har man blandat druvor, årgångar och vinifieringstekniker, vilka var för sig kanske skulle kunna ses som slattar som borde slängas. Men istället så bidrar alla de olika komponenter till den magiska blandningen som tveklöst har sin plats antingen på påskbuffén eller till vårens första grillkvällar. Servera lite svalt och låt dig förföras av kryddigheten från cinsault, de syndigt mörka bären från mourvedre och personligheten från en handfull tinta barocca.
Penfolds, Father Grand Tawny 10 years, South Australia, Australia, BS 76186 , 399:-
Den här lilla godingen från Penfolds är en hyllning till den drygt 170-åriga historia som vineriet har i bagaget och att valet skulle hamna på ett starkvin är självklart. I början av Penfolds karriär var det just ”Sherry och Portvin” som gjorde varumärket känt. Dr Christopher Penfold var läkare och använde sin medicinska expertis för uppstarten av vinproduktionen. Med självklar hand ordinerades patienterna inte helt sällan just portvin för sina allehanda åkommor och ett inramat recept hänger fortfarande på Peter Gago’s kontor. Där kan man läsa att doktorn ordinerade 12 flaskor tawny att konsumeras för patienten under två veckors tid – allt för att minska på dennes ständiga huvudvärk. Så, om påskfirande eller något annat tär på tålamodet och man känner en begynnande migrän komma smygande så ska man omedelbart hälla upp ett glas av denna 10 åriga blend. Känn de ljuvliga smakerna av fikon, choklad och knäckiga mandlar fylla strupen och genast kommer spänningen vid tinningen att lätta.