Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vin i Naturen – Pyreneiska vindrömmar i Hemingways litterära fotspår

Vin i Naturen – Pyreneiska vindrömmar i Hemingways litterära fotspår

Bild på Alexander Jansson
Alexander Jansson Skribent Naturvin

Lästid: 1 minut

Litterära fotspår tar oss från de spanska Pyrenéerna till den svenska fjällvärlden. Renfruktig, ståltankslagrad garnacha och kvällsfiske intill porlande strömmar. Följ med ut i naturen för att leva för dagen, andas och njuta av allt det goda.

Läste tidigare under sommaren Hemingways ”Och solen har sin gång”, en bok som jag i tonåren lite väl pubertalt avgudade. Det var inte tjurfäktningen eller krigsreferenserna från boken som inspirerade, nej, det var samtalen vid caféborden i mellankrigstidens Paris och resan ner till de spanska Pyrenéerna som fastnade. Där gick karaktären Jake efter floden Irati med sin vän Bill och varsitt flugspö, de fiskade den inhemska zebraöringen och bjöds av lokalbefolkningen på rött vin serverat i vinskinn… Exakt så ska livet levas, tänkte tonårsversionen av mig!

När jag nu läste om boken ville jag närma mig den värld som Jake och Bill levde i. Men inte var jag i de spanska bergen, inte var det mellankrigstid och inte träffade jag på några som bjöd på lokala delikatesser… Jag och ett par  goda fiskevänner befann oss istället uppe i den svenska fjällvärlden, långt från vingårdar och spanska zebraöringar. Med ett vinskinn hängandes runt axeln, fyllt med renfruktig, ståltankslagrad garnacha med ursprung från just de områden där Jake och Bill fiskade och med flugspön i handen vandrade vi till en å som rann ner från fjälltopparna.

Vi la oss ner på en stenstrand bredvid den porlande strömmen och lugnt väntade in mörkret för kvällsfisket. När jag skruvade av korken och pressade till skinnet, som snabbt gav iväg en lång ljusröd vinstråle och träffade en av mina vänners munnar så hände det något. Strålen sköt oss hundra år bakåt i tiden och till Iratifloden. Vinet svalkade oss och höll oss kvar i den pyreneiska fantasivärlden hela kvällen. Vi var rotlösa, fria och levde för dagen, precis som Hemingways karaktärer.

Tänk vilken ynnest att få ta sig ut i naturen och tappa uppfattning om tid och rum, och tänk vad underskattat och gott en enkel, renfruktig garnacha kan vara!

I glaset

Vintips_garnacha

Legado del Moncayo Garnacha 2019, Spanien, Aragonien, nr 72841, 117 kr 

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.