Viner i vått och torrt

Det spricker upp till midsommar! Väderrapporterna ser i alla fall ljusare ut än vanligt, dagen då duggregnet så retsamt gärna fuktar sommarkläder och blomstrande bord. Nu ska inlagt, gravat och rimmat möta jäst, bryggt och stärkande.

Det ska blåsas upp till studsande dans över sommarängens skira svajande stjälkar och sjunkas ner vid en lång, pratsam, ljus och prunkande uppesittarnatt. Vad dricker vi? En salig blandning, som alltid. Här ett par goda viner som förgyller väder som vind.

Fino En Rama, Spanien, Andalusien, #94008, 159 kr
Vad vore sillarna utan goda stänk sherry nouveau? Gonzalez Byass i Jerez är en av områdets större spelare, ni känner kanske igen Tio Pepe – och Fino en rama är egen i sin stil; en ung fino som tappas på våren, direkt från faten och levereras ofiltrerad. Dessa är i regel torra, friska och unga.
Den som haft ynnesten att prova sherry direkt från faten kanske har märkt at vinerna generellt är som mest intensiva just då, varefter vi under de senaste åren ser allt mindre filtrering i sherryvärlden. En rama är fräsch, levande och bjuder på ett omedelbart uttryck! Denna exklusiva sherrylansering ger häftiga äppeltoner, nötter och typ surdeg. Häftigt och uppfriskande.

Eins Zwei Zero Rosé, Tyskland, #19010, 69 kr
Pigg nyhet och svårslaget alkoholfritt vin. Riesling och Pinot Noir har avalkoliserats och bjuder mjuka men friska toner av smultron, grapefrukt och jordgubbsblommor! Njut svalt och läskande till det kalla midsommarbordet.

Louis Roederer Rosé 2013, Frankrike, Champagne, #77226, 599 kr
Förstår ju att man inte kan bunkra upp med hur mycket champagne av denna kaliber som helst. Men för de som kanske inte är för många och som vill ha det lilla extra – så är ju det här bara en midsommarnatts dröm. 65 Pinot Noir & 35 Chardonnay varav en femtedel vilar på fat ger finessrik frukt och fräschör som en salt havsvind. Så gott till godsaker så som rå lax, sparris, ostron, forellrom…

Geisweiler, Frankrike, Bourgogne, #7685, 119 kr
En hel del sådana här flaskor har jag druckit, under studentens såväl lyckliga som olyckliga dagar. Ett bubbel som känts fräscht och ”alltid funkat”.  Men den senaste tiden har jag upplevt att det mer än funkar genom härlig kvalitetshöjning. Mer personlighet, mer krispig frukt, fler nyanser och finstämd fräsch syra. Bra bubbel för pengarna och en alldeles utmärkt aperitif att njuta på en filt, under matlagningen, till silllunchen, som aperitif och som eftersläckare.

Bougogne Blanc Jurassique 2017, Frankrike, Bourgogne, #5688, 119 kr
Vinet i vått som torrt. Varmt som kallt och till allt och ingenting. Brocards viner är stilrena, personliga och du får fantastiskt mycket vin för pengarna. Brocard har sitt hjärta i Chablis vilket skiner igenom i denna Bourgogne Blanc från chablisbetonad jordmån. Mineral, gröna äpplen, citronskal och krispig syra sätter fart på vilken midsommarfest som helst. Och det här är så gott till skagen, lax, eleganta tilltugg, grillade skaldjur, ostron…
Om du ändå köper ett par flaskor till festen, plocka med dig några extra, lägg i källaren och glöm bort ett par år; svårslagen lagringsduglighet.

Fonterutoli, Italien, Toscana, #32229, nr 145 kr
När tjocktröjor och grill ger kvällen nytändning väcks suget efter ett gott glas rött. Familjen Marchesi Mazzei kan sin Sangiovese och denna butelj är ett på alla sätt säkert kort. Mjukt svartvinbärsfruktigt med härlig kryddighet och finstämd fatton. Lättgillat, behagligt och synnerligen matvänligt.

La Corte del Pozzo 2018, Italien, Venetien, #2340, 89 kr
Så fint att få lyfta fram de eleganta vinerna från Venetien. Bardolino; lätt rött från de östra sluttningarna kring Garda Sjön. Corvina, Corvinone och Rondinella får här ge fräschör och silkesmjuk frukt, jag känner solmogna jordgubbar, svarta vinbär och svartpeppar. Njut svalt och gärna till kallskuret, ljust kött och/eller grillade grönsaker.

Dark Side of The Moon Shiraz, Australien, Clare Valley, #2736, 199 kr
…Att dricka under årets ljusaste dag. Claymore Wines gillar rockiga etiketter och denna fruktdrivna ekologiska Syrah är tappad under samma namn som Pink Floyds åttonde studioalbum. Det här är en god nyhet för dig som går igång på köttiga grillar och fruktig Shiraz. Solklara aussie-toner i form av svarta vinbär, svartpeppar och färsk mynta. Balanserat, koncentrerat med nödvändig och pigg fräschör. Till ribs, lamm, nöt… örter, vitlök, stor grön sallad. Servera gärna en aning svalt i stora kupor.

Clairette de Die, Frankrike, Rhônedalen, #7939, 99 kr
Huvudspelaren muscat à petits grains är en av världens äldsta druvsorter, som också odlas vinvärlden över. Här gror den ekologiskt och vinifieras enligt Méthode Ancestrale; första jäsningen avbryts genom nedkylning, därefter buteljeras vinet och den kolsyregivande jäsningen tar vid. Här har du hela blomsterängen, pärlande och på glas, därtill toner av jordgubbar och svartavinbär. Enkelt vin, men så väldigt bersåvänligt. Sippa helt opretentiöst rakt upp och ner, gärna till solvarma jordgubbar och lättslagen grädde.