Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Viner i vått och torrt

Viner i vått och torrt

Lästid: 2 minuter

Sommaren går mot sitt crescendo. Varm, böljande och vackert färgstark. Här listar vi sex härliga högsommarviner. Från sommarstugepinot till solnedgångsrosa bubblor.

Juliväder som dansar vals mellan blöt snålblåst, knallgul hetta och goda förhoppningar om blå himmel, varma vatten och ljumma kvällar i augusti. Vi har laddat med vinerna som förgyller alla tänkbara väder – från en mästerlig spansk riddare till solnedgångsrosa bubblor.

TxominEtxanizRosado_winetable

Txomin Etxaniz Rosado 2019, Spanien, Baskien, nr 90118, 139 kr

Vi börjar med en tur till den berömda kuststaden San Sebastian. Det är en vacker sommardag och du har glidit in på en av många pintxos-barer längs stadens pittoreska gator. In rullar små marinerade bläckfiskar, pan con tomate och chorizo. Du förgyller såklart det hela med en immig flaska av det traditionella lokala vinet Txakoli. Varför inte ta vindarna från San Sebastian hem till din trädgård genom hemgjorda pintxos och en flaska Txomin Etxaniz Rosado –  ett fräscht, livligt rosévin som har vilat på sin jästfällning ett tag för komplexitet och struktur. Snurra glaset med toner av jordgubbar, smultron och grapefrukt.

rosé_winetable

Louis Roederer Rosé 2014, Frankrike, Champagne, nr 77226, 599 kr

Roséchampagnen extra allt! Så finessrikt och elegant på 65 Pinot Noir och 35 Chardonnay. En femtedel vilar på fat vilket ger oändliga dimensioner av fin frukt och god fräschör. Därtill läcker mineralitet. En högsommardröm till godsaker så som rå lax, sparris, ostron, löjrom…

Bougogne_winetable

Bougogne Blanc Kimmeridgien 2018, Frankrike, Bourgogne, nr 5688, 125 kr

Vinet i varmt som kallt och till allt och ingenting. Brocards viner är stilrena, personliga och du får fantastiskt mycket vin för pengarna. Egendomgen har sitt hjärta i Chablis vilket skiner igenom i denna Bourgogne Blanc från chablisbetonad jordmån. Mineral, gröna äpplen, citronskal och krispig syra sätter fart på högsommaren – och så gott till eleganta tilltugg, grillade skaldjur, ostron…Ett gott råd är att köpa på sig ett gäng flaskor och spara några. Det här lagras vackert i minst fem år till.

AphrosLoureiro_winetable

Aphros Loureiro 2019, Portugal, Vinho Verde, nr 3932, 129 kr

Kanske ett av de vackraste druv-namnen jag vet, Loureiro. Därtill från vinmakaren med den vackra jordnära filosofin. I symbios med naturen, lyhört, ödmjukt och kreativt. Vinet är blommigt och aromatiskt, balanserat med god fräschör. Servera i trädgården till en smakrik skaldjurspaella.

viñacubillo_winetable

Viña Cubillo 2010, Spanien, Rioja, nr 92171, 169 kr

Helklassiskt och helgott från López de Heredia Viña Tondonia. Det här vinet kommer från vingården Viña Cubillas, som ligger ett par kilometer från egendomen. 400 meter över havet och omkring 40 år gamla vinstockar och här ger tempranillo och garnacha med liten del mazuelo och graciano ett ljuvligt koncentrerat vin med mogna tobakstoner, mörka bär, viol, kryddor och fat. Svårslaget till grillat lamm med olivolja och massor av färska örter.

puntroad_winetable

Punt Road, Australien, Yarra Valley, nr 2955, 149 kr

Livlig och läcker sommarstugepinot som flirtar med toner av mogna jordgubbar, lakrits och svartpeppar. Perfekt att ha i kylen och plocka fram när pinot-lustan smyger sig på. Lika gott att  njuta sittandes på trallen tillsammans med kallskuret, luftigt vitt bröd och olivolja som en hejjare till fredagkvällens majstortilla som du fyller med grillad kyckling, krispigt grönt och kryddig sås.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.