Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vinhuset MASI –  ripassons skapare som storstilat gick vidare

Vinhuset MASI –  ripassons skapare som storstilat gick vidare

Lästid: 2 minuter

Masi Campofiorin har stått stabilt på vår marknad sedan 1994. Med all rätt, det här är ett vin som bjuder en i sin prisklass svårslagen kvalitet. Här är berättelsen bakom världens första ripasso.

Frosten har nupit sig fast i Veronas pittoreska gator. Vi strosar igenom det måleriskt upplysta torget kantat av fyllda uteserveringar där infravärmare och förfriskande rödrosa aperitivos trotsar decemberkylan. Stegen styrs mot en av stans mysigaste och mest säsongspimpade restauranger – Locanda di Castelvecchio. Vi är här, inte främst för att bevittna krogens lika omtalade som dignande köttvagn utan för att träffa vinhuset Masis eldsjäl; Sandro Boscaini –  kallad mr Amarone och tillika ripassons uppfinnare.

Sandro är den sjätte generationen som, tillsammans med sin lika framgångsrike son Raffaele Boscaini, leder ett av Italiens mest välrenommerade vinhus; Masi Agricola. Med djupa rötter i Valpolicella bjuder Masi ständigt högkvalitativa viner i uttrycksfull, hantverksmässig och personlig stil.

”Vi säljer inte bara en flaska vin, vi säljer vår historia, vårt område och våra traditioner” säger Sandro och förklarar att familjen Boscaini ständigt strävar efter att överföra värdena av det förflutna in i framtiden.

Den officiella ripasson föddes år 1964, då Masi lät en välgjord, lätt valpolicella från 1964 jäsa ytterligare en gång tillsammans med smakrika druvskal från husets amaroneproduktion. Vilken enorm succé det blev.

Genom åren har vinhuset Masi varsamt bevarat och utvecklat Valpolicellas stolta traditioner. Familjen Boscaini driver inte bara Valpolicellas äldsta egendom (som en gång varit i händerna på poeten Dante) Sandro har också visat sin starka förmåga att skapa eftertraktade innovationer. Vinhuset är inte bara synonymt med amarone av högsta kvalitet, det är också föregångaren till de idag nästan svårhanterligt populära ripassovinerna.

Den officiella ripasson föddes år 1964, då Masi lät en välgjord, lätt valpolicella från 1964 jäsa ytterligare en gång tillsammans med smakrika druvskal från husets amaroneproduktion. Vilken enorm succé det blev, inte minst i Sverige. Masi kämpade för ensamrätt på namnet ripasso, men fick avslag och så småningom fylldes marknaden av en hel drös “ripassoviner” av skiftande kvalitet. Masi valde därför storstilat att gå vidare och lämnade namnet ripasso. Resultatet heter idag Masi Campofiorin och tillverkas på delvis torkade druvor vilket gör vinet lika koncentrerat som distinkt. Masi Campofiorin har stått stabilt på vår marknad sedan 1994 och därtill ständigt legat i toppen. Med all rätt, vinet erbjuder en i sin prisklass svårslagen kvalitet.

”Det handlar inte bara om att skapa ett drickvänligt vin utan om att kunna förmedla en känsla. Vi vill främja vår jords unika drag och dela med oss av dessa, världen över”, berättar Sandro samtidigt som en av årets mest medryckande och autentiska middagar börjar lida mot sitt slut.

Historien om Masi innefattar såväl känslor, en unik plats och en stark vilja. Och i över femtio år har Masi Campofiorin stått för en vintyp som alltid varit sann mot sig själv.

Masi Campofiorin 129 kr – hitta din butik här

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.