Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vinoteket går ihop med Winefinder

Vinoteket går ihop med Winefinder

Bild på Wine Table
Wine Table

Lästid: 3 minuter

Vinoteket och Winefinder skapar nu en gemensam plattform på den växande marknaden för vin online. Syftet med affären är bland annat att ge kunderna ett bredare och djupare sortiment av kvalitetsviner, skriver Vinoteket och Winefinder i ett gemensamt pressmeddelande.

De två ledande aktörerna inom onlinehandel med vin i Sverige gör gemensam sak när Vinoteket och Winefinder skapar en gemensam plattform på den växande marknaden. Pressmeddelandet slår ner som en bomb bara dagar efter första april. Men det här är inte något skämt utan en seriös satsning för att skapa en stark motspelare och utmanare till Systembolaget, framförallt efter processen och Högsta domstolens uppmärksammade domslut under förra året.

– Det är väldigt goda nyheter för svenska vinälskare som vill få unika vinupplevelser från hela världen hemlevererade till dörren. Vinotekets breda kvalitetsutbud tillsammans med Winefinders etablerade premiumsortiment är precis det som efterfrågas av kunderna. Vi passar strategiskt bra ihop, helt enkelt”, säger Anders Signell, VD för Vintjänsten, där nu både Vinoteket och Winefinder ingår.

Ett större och mer attraktivt vinsortiment

Syftet med affären är bland annat att bredda erbjudandet och samtidigt fånga de synergier som uppstår genom samlade inköp, administration och andra stordriftsfördelar såsom transport och lagring. Både Vinoteket och Winefinder kvarstår som egna varumärken.

– Det är två etablerade aktörer på en ung marknad som nu går ihop. Vi ser direkt möjligheten att både bredda och fördjupa erbjudandet mot alla våra kundsegment samtidigt som vi gör det attraktivare genom ett större, gemensamt vinsortiment. Det blir bra för både Winefinders och Vinotekets kunder, säger Anders Signell.

En marknad på uppgång

I Sverige utgör onlinehandeln med vin strax över två procent av den totala vinförsäljningen, om man räknar bort Systembolagets onlinehandel. På den marknaden har Vinoteket och Winefinder i sin tur tillsammans en marknadsandel om cirka 60 procent. Efter Högsta domstolens uppmärksammade domslut 2023, där det avgjordes att Winefinder och därmed likartade aktörer har rätt att marknadsföra och sälja vin i Sverige, förväntas marknaden nu växa.

– I arbetet inför Högsta domstolens positiva klargörande lärde vi känna Winefinder, förstod att vi delade samma syn på marknaden och såg potentialen i att kombinera de båda erbjudandena. Nu när den juridiska oklarheten är borta skapar förvärvet möjligheten för oss att tillsammans växa marknaden, bredda utbudet och hitta samordningsmöjligheter som i slutänden gynnar kunderna och vinupplevelsen, säger Jonus Bartholdson, styrelseordförande för Vinoteket och representant för huvudägarfamiljen Bartholdson samt Pulsen Group.

Anders Signell tillträdde som VD i september 2023 och tog med sig mångårig erfarenhet av att förflytta kundbeteenden online. Bland tidigare uppdrag märks bland annat Onlinepizza (idag Foodora), Scandinavian Airlines och Haypp Group.

Fler förväntas upptäcka även de mindre vinodlarna

– Att onlinehandeln idag bara är två procent av den totala försäljningen visar vilka möjligheter Vinoteket och Winefinder har tillsammans. I så gott som alla branscher har kundbeteendet gått allt mer mot onlineköp, vilket gäller även vinmarknaden utanför Sverige. Nu ser vi fram mot att fler svenskar ska upptäcka en värld av vin, inte bara från de stora producenterna utan även de mindre vinodlarna, säger Anders Signell.

Winefinders tidigare huvudägare, Alex Tengvall, blir i och med förvärvet delägare i Vintjänsten där både Vinoteket och Winefinder ingår. Han tar även plats i företagets styrelse.

Om Vinoteket:
Vinoteket är ett danskt bolag som sedan 10 år handlar med vin och andra drycker på nätet. Lagerhållning sker i Danmark och vinet levereras direkt hem till privatpersoner i Sverige och Danmark. Skatt och moms betalas av Vinoteket, helt enligt gällande lagstiftning. Idag är Vinoteket den största aktören på den svenska marknaden för vin online. Vinoteket har närmare 1000 olika viner från ett 20-tal länder, över 70 olika regioner och hundra druvsorter. Förra året (2023) placerade Vinoteket totalt cirka fyra miljoner flaskor vin på svenskarnas middagsbord. Utöver vin finns även öl, alkoholfria drycker och starksprit i butiken. Vinoteket ägs av ett antal olika aktieägare. Familjen Bartholdson är huvudägare med styrelseordförande Jonus Bartholdson i spetsen.

Om Winefinder:
Winefinder är danskt bolag och sedan 2007 en av Nordens ledande nätbutiker för kvalitetsviner. Winefinders vision har alltid varit att erbjuda svenska och danska kunder ett så bra och brett urval av kvalitetsviner som möjligt med smidiga och snabba hemleveranser via våra logistikpartners. Vinerna är noga utvalda bland Winefinders omfattande nätverk av vinhandlare och representerar några av de bästa vinerna i världen. Winefinder har precis som Vinoteket lagerhållningen i Danmark och betalar svensk alkoholskatt och moms helt enligt gällande lagstiftning.

 

Fotograf: Petter Bäcklund

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.