5 frågor och svar om Châteauneuf–du–Pape
Lästid: 2 minuter
Châteauneuf-du-Pape. En ikonisk vinregion som faktiskt de flesta känner igen namnet på – oavsett hur intresserad man är av vin. Men vad är det egentligen som kännetecknar vinerna och regionen? Andreas Grube rätar ut frågetecknen och ger en snabbguide till denna pampiga vinstil.
Var ligger Châteauneuf-du-Pape, och vad kännetecknar regionen?
Appellationen Châteauneuf-du-Pape ligger i södra Rhonedalen, runt byn med samma namn. Själva namnet betyder typ ”påvens nya slott” och här görs vin på totalt cirka 3 200 hektar vinmark. Redan 1923 införde man här den typen av stilbildande appellationsregler som sedermera infördes i Frankrikes alla vindistrikt under 1930-talet.
Här är det Medelhavsklimat som gäller, det vill säga svala vintrar och varma, torra somrar. Vad gäller jordmån är variationen stor, men mest kända är de stora runda stenar – så kallade ”galets” – som värms upp under dagens soliga timmar och sedan håller värmen uppe i vingårdarna under nätterna, vilket bidrar till rejäl mognad i druvorna.
Vilken typ av viner gör man här?
Châteauneuf är helt klart benchmark vad gäller södra Rhone, och även om cirka fem procent av produktionen är vita viner snackar vi här framför allt pampiga, stora, kraftfulla rödviner med gott om fruktmognad, kryddighet och rätt hög alkohol. Typiska smaker är plommon, björnbär, torkade örter och kryddor som peppar, kaffe och kanel. Druvan nummer ett är grenache, men en hel radda andra druvor får också användas, som till exempel syrah, cinsault och mourvèdre. Generellt är det här viner som klarar – eller rent av behöver – lång lagring. De vita vinerna är inte alltid så lätta att få tag på, men klart värda att spana in om möjlighet ges!
Hur kommer det sig att området blivit så berömt?
Det kan nog sägas vara en kombination av flera olika saker: Redan på 1300-talet blev området och byn känt som sommartillhåll för påvarna. I modern tid är det framför allt att man var en föregångare vad gäller kvalitetsarbete, och att man var först ut med strikta regler kring vinmakningen som står ut. De speciella flaskorna har också varit viktiga för att skapa igenkänning, även om det idag kan framstå en smula problematiskt med så tunga flaskor.
Vad passar att äta till Châteauneuf-du-Pape?
Det här är som sagt generellt väldigt fylliga och mustiga viner, och möjligheterna till lyckade matmatchningar är många. Tänk grytor och långkok, och gärna med nöt, lamm eller vilt. Vitlöksspäckad lammstek, osso buco, boeuf bourguignon? Jajamen! Eller varför inte bara en saftig burgare med gott om ost och krämig majonnäs. Även utmärkt att servera till ljuvligt lammlägg med salvia.
Hur påverkas Châteauneuf-du-Pape av det allt varmare klimatet?
Medan regioner som Champagne och Bourgogne fortfarande gynnas av något höjda temperaturer, slår det hårdare mot varma regioner som Châteauneuf-du-Pape. Och visst måste många vinmakare vidta åtgärder, framför allt såklart tidigare skörd för att undvika övermognad och för att bibehålla syrafräschör. Det finns även vinmakare som väljer att satsa mer på vita viner, och till och med experimenterar med att blanda årgångar för att maximera kvaliteten i de röda.
Tre bra Châteauneuf-du-Pape i fast sortiment
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape 2021
Klassisk i stilen, med riktigt bra koncentration och fint smakdjup. Kryddig och köttig med gott om björnbär, svartpeppar, kakao, torkade örter och en släng av lavendel. Samtidigt finns här en lättsam elegans i eftersmaken som verkligen piggar upp.
Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2018
Rejält fyllig och ett vin som absolut tickar alla Châteauneuf-boxar. Här finns de torkade sydfranska örterna, de mogna plommonen, de mörka bären, och dessutom ett stänk lakrits. Också en tydlig fatkrydda och en nypa färsk vitpeppar.
Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux Domaine André Brunel 2020
Otroligt snyggt vin med superlyxig aura och fin balans i alla detaljer. Tryck och djup i smakerna, med gott om mosade jordgubbar, mörka plommon, nymalen svartpeppar och en del färsk rosmarin. Är absolut gott att dricka redan idag, men får gärna sparas ett antal år i källaren.