Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – tre goda till kräftskivan

Grab a Bottle – tre goda till kräftskivan

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Öl och snaps är ju vedertagna klassiker såklart men faktum är att sherry och vin också passar riktigt bra, bara du väljer rätt. Nedan har jag valt ut tre drycker jag personligen väljer till kräftskivan. Jag vill ha en bitterbesk pilsner till min klassiska svenska akvavit och jag rundar gärna av med ett havssaltsstänkt vitt vin. Vad väljer du?

winetable_öltips_jever_pilsener

Jever Pilsener, Tyskland, nr 1506, 11.90 kr (330 ml burk)

Härlig frisk och maltig pilsner där bitterbeskan ger en aptitlig och gastronomisk längtan efter både ostron och skaldjur. Under den friska syran mousserar en mjuk och fyllig kropp med angenäma toner av knäckebröd, aprikos och apelsinskal och färska örter med en klingande ren torr beska i avslutet. Utsökt avvägd mot de svenska små nykokta rödingarna.

Grab a Glass

I samarbete med Riedel

vinglas riedel

Riedel Veloce, Riesling/Zinfandel, 2-pack, 749 kr

Det här glaset är unikt eftersom det passar till både vita och röda viner. Kupans långsmala form och slutna öppning balanserar syran i vita viner genom att lyfta fram druvans fruktighet. Av samma anledning passar det till röda viner med fin syra och balanserade tanniner, som till exempel Zinfandel och Chianti.

winetable_kräftor_gammalnorrlands

Gammal Norrlands Akvavit, Sverige, nr 262, 229 kr (500 ml)

Snapsen Gammal Norrlands sköljer rent efter sörplandet i jakt på kräftsmör och rom med smaker av fänkål, anis och dillfrö. Färgad av sherryfat ger den en rush i aptiten och en flirt till varför även sherry passar fint i detta sällskap. Som bäst med några skalade kräftstjärtar på en hård brödbit med lite västerbottenost.

grab_abottle_rebolledo_godello

Joaquin Rebolledo Godello 2021, Spanien, Galicien, nr 2553, 119 kr

Inbjudande aromatisk av päron, mogna krusbär och melon i ett syrligt och friskt, på gränsen till snipigt, mineraliskt havspinat avslut. Får ni ut något av så få tecken om ett vin? Nä, det är svårt och mer komplex än så. Här finns också en fyllighet och en värmande soldränkt sommarfrukt som kommer passa fint till både kryddan, sötman och sältan i kräftorna. Vill man satsa på vin till svenska kräftor går man på vita viner från Baskien och Galicien, då kanske framförallt från Rías Baixas och Valdeorras.

Annons

Barolo Albe G.D. Vajra 2019

Barolo Albe G.D. Vajra 2019

Land:Italien, Piemonte
Pris:281 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Barolo Albe G.D. Vajra 2019

Land:Italien, Piemonte
Pris:281 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Vajra kännetecknas av en silkig finess där hallon, rosor och körsbär möter sandelträ, svart te och aningen kanel. Och visst finns det klassiska bettet i tanninstrukturen men samtidigt är de snyggt polerade och integrerade, vilket gör att det här är ett vin som definitivt kan njutas redan idag. Slå upp vinet i stora kupor och låt aromerna blomma ut i glaset medan du slänger ihop en krämig svamprisotto eller lägger en entrecote i grillpannan. Får gärna drickas hyfsat svalt, runt 15-16 grader.

NR: 2398

Mer grab a bottle

Grab a Bottle - tre viner till midsommar
Vintips – tre grymma budgetbubbel
Vintips - bubbel till Sveriges nationaldag
Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.