Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat inför jul

Nyprovat inför jul

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 12 minuter

Wine Tables egen chefredaktör Pär Strömbergs bästa vintips inför jul är en salig blandning av vin i både fasta sortimentet liksom i beställnings-dito. För att ge den här listan en tydlig rättvisa har han valt viner som alla på sitt sätt förtjänar uppmärksamhet och som är fina kompisar till både jul, nyår och dagarna däremellan. Alla behöver en bra dryckesguide inför helgerna och vi har de bästa vintipsen, och glöm inte att dricka mindre, men bättre!

Om ett vin inte finns på din lokala hylla kan du alltid beställa det till din butik, även om Systembolaget har försvårat proceduren i en redan pressad situation av maktutövande monopolistisk överhet.

Viktigt i sammanhanget är att beakta leveranstider och förskottsbetalningarna… mer om det här nedan:

Om leveranstid, betalning och frakt av Systembolaget.

Förskottsbetalning införs på Systembolaget av Richard Sigray.

 

 

MOUSSERANDE VIN

En glasflaska med Domaine Bourdy Crémant du Jura, ett mousserande vin från Jura i Frankrike

Domaine Bourdy Crémant du Jura

Produkt från Frankrike, Jura

art nr 73384

750 ml

12%

251 kr

Mycket prisvärt kvalitetsbubbel, äpplig och frisk i nosen med touch av frisk citrusfrukt, nougat, bröd och örter. Tät och energisk men med mjuk mousse i hög syra, fyllig fräschör och kraftfullt med eleganta toner av brioche, kex, nougat, mogna äpplen i välbalanserad elegi. Caves Jean Bourdy är en av de äldsta domänerna i Jura med anor sedan 1400-talet och drivs idag av bröderna Jean-Phillipe och Jean-François, den 15 generationen vinmakare på denna familjeegendom.

En glasflaska med Sebastien Brunet Vouvray Arpent Sec 2022, ett vitt vin från Loiredalen i Frankrike

Sebastien Brunet Vouvray Arpent Sec 2022

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 72979

750 ml

13%

219 kr

Chenin blanc från silexjordar med energisk nos, nästan elektrisk med gulgrön fruktig och jästig nos med nötter och örter. Fyllig kropp och mjuk mousse, smaker av bivax, lakrits, honung, gula stenfrukt och ananas. Riktigt läckert och charmigt. Sebastien växte upp med en enkel filosofi om att vin ska odlas naturligt och vinifieras utan onödiga tillsatser eller manipulering och han gör uteslutande vin i Vouvray, men då både stilla och mousserande samt mindre delar halvsöta och söta viner.

En glasflaska med Haggan Pet Nat 2020, ett mousserande från Loiredalen i Frankrike

Haggan Pet Nat 2020

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 58086

750 ml

12%

235 kr

Från Tourain och ursprunget Montlouis-sur-Loire och gårdar tillhörande Xavier Weisskopfs 15 hektar ekologiska odlingar. Lätt brödig med nougat, gula äpplen och citrus i en läskande frisk syra, elegant fräschör och välbalanserad kropp. 100 procentig chenin blanc. Haggan är ett varumärke skapat av influencern Frida Lund tillsammans med vinimportören Pompette.

En glasflaska med Il Brutto Asolo Prosecco Superiore Sui Lieviti 2022, ett mousserande från Venetien i Italien

Il Brutto Asolo Prosecco Superiore Sui Lieviti 2022

Produkt från Italien, Venetien

art nr 2527

750 ml

11%

149 kr

Glera från Veneto men en ganska unik och speciell prosecco som får sin mousserande kvalitet genom en andra jäsning på flaska men dät vinet får ligga kvar på sin jäst och således utan degorgering. Ett matvänligt vin som förändras i ditt glas. Helt klart och transparent vid första serveringen med frisk syrligt gulfruktig ton i en mineralisk salinitet. Andra glaset, då flaskan rört upp jästfällningen och skapat ett vin med tydlig slöja får du ett fylligare vin, frisk, söt och pigg med tätare struktur och mer sälta och jästtoner. Lagringsbar trots låg sulfit, låg restsockernivå och ett otroligt lågt pris i förhållande till den höga kvaliteten.

 

VITT VIN

En glasflaska med Königsbacher Ölberg Riesling EL 2020, ett vitt vin från Pfalz i Tyskland

Königsbacher Ölberg Riesling EL 2020

Produkt från Tyskland, Pfalz

art nr 55615

750 ml

12.5%

299 kr

Stenfruktig nos, mineralisk sälta, persika, Fyllig och frisk, läskande fruktsyra, hög syra i fin balans med torr struktur, mogen frukt och sirlig lång eftersmak. Något varmare placeringar plus varm årgång. Lägre alkohol än ovan, men uppfattas rikare och större på grund av koncentrationen i den skördade frukten innan jäsning. Von Winning är en av de ledande egendomarna i Pfalz och drivs av egensinniga idéer som först ses som normativa- och banbrytande idéer, men som sedermera kopieras av fler och fler i vinnäringen. Ett gott köp således på fler än ett plan!

En glasflaska med E. Guigal Côtes du Rhône Blanc 2022, ett vitt vin från Rhonedalen i Frankrike

E. Guigal Côtes du Rhône Blanc 2022

Produkt från Frankrike, Rhonedalen

art nr 71947

750 ml

14.5%

149 kr

Charmigt energiskt och läskande fräscht. Gulfruktig med driv i aromatiken, mogna gula plommon, exotisk frukt och örter. Smaken fyllig och bred av gula päron, vanilj, fräschören tar plats för syran, floralt med blom av apelsin och äpple. Lång koncentrerad fyllig och fet kaxig testur, stram och koncentrerad. Energiskt och läckert. Perfekt till gravad eller varm- eller kallrökt lax.

En lättare glasflaska med Saint Mont Les Cépages Préservés 2020, ett vitt vin från Frankrike sydväst i Frankrike

Saint Mont Les Cépages Préservés 2020

Produkt från Frankrike, Frankrike sydväst

art nr 2448

750 ml

13%

99 kr

En av de bättre lanseringarna från senaste släppet i fasta sortimentet. Ett friskt vin från Saint-Mont i sydvästra Frankrike och ett kooperativ med över 1000 medlemmar. Druvorna gros manseng, petit courbu och arrufiac är lokala storheter och vinet, med sin höga kvalitet kontra det låga priset, är en ren och skär superbargain. Fruktigt och floralt med sirglig hög syra, gul frukt , äpple och vita blommor, stenfrukt och grapefruktzest med mandel och jasmin i avslutet.

En glasflaska med Zenato Lugana Riserva 2020, ett vitt vin från Venetien i Italien

Zenato Lugana Riserva 2020

Produkt från Italien, Venetien

art nr 51962

750 ml

13.5%

399 kr

Från Lugana i Veneto, med vingårdar belägna precis söder om Gardasjöns stränder och familjen Zenatos passion för kvalitet. Fyllig gul frukt i nosen, toner av fat, vanilj med en gräddig touch och lätt rökighet. Smaken bär i sin fylliga kropp både kokos och ananas som örter och kryddor, kaprifol och honung, full av energi med en nästan fet textur i ett läskande friskt och tätt koncentrerat avslut.

En glasflaska med La Zorra 8 Virgenes 2021, ett vitt vin från Kastilien-León i Spanien

La Zorra 8 Virgenes 2021

Produkt från Spanien, Kastilien-León

art nr 79448

750 ml

13.5%

169 kr

Spännande blend från Sierra de Salamanca på lokala druvorna palomino, rufete blanco och muscat vilket gett en gulfruktig lätt floral nos och en mineralisk läskande frisk syra, floral, örtig, citrusfruktig och gul stenfrukt i smaken. En tät och småfet textur rensas med sälta, djup frisk mineralitet och vita blommor i avslutet. Gott och mycket prisvärt. Vinproduktionen i Salamanca har en ekologisk och naturnära tradition och flera av vingårdarna ligger inom en UNESCO-skyddad naturpark, vilket förbjuder all form av konstgödsling och besprutning. Det passar producenten Vinos La Zorra med sin naturlig profil utan tillsatser och överdriven handpåläggning.

En glasflaska med Stellenrust Secrets & Lies Chenin Blanc 2022, ett vitt vin från Western Cape i Sydafrika

Stellenrust Secrets & Lies Chenin Blanc 2022

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 20068

750 ml

14%

149 kr

Gulfruktig och solmogen av gul melon, persika och ananas med honung, bivax och örter i nosen, aromatiskt och friskt presenterat med fyllig koncentration. Fyllig och tät även på paletten, syrlig och driven hög syra, kraftfull och energisk med bra driv även i frukten och den fylliga rondören som honungslent smeker vilda örter, kaprifol och mandelblom i en lång och mogen eftersmak. Mycket prisvärt och ett av höstens absoluta toppviner i fasta sortimentet.

 

ORANGEVIN

En glasflaska med Radikon Oslavje, 2018, ett vitt vin från Friuli-Venezia-Giulia i Italien

Radikon Oslavje, 2018

Produkt från Italien, Friuli-Venezia-Giulia

art nr 53174

500 ml

13%

401 kr

Orangevin på halvflaska från den hädangångne mästaren Stanko Radikons händer. Djupt guldfärgat efter skalkontakt, aromatiskt och koncentrerat i nosen. Lite som att lukta på eld, fast utan röken. Djupa toner av aprikos och mogen persika, syrliga nypallade sommaräpplen och apelsinskals rutor som man snott från mormors tårta. 60/40 av chardonnay och sauvignon blanc i ett stort, läskande, rustikt, seriöst och förföriskt sammelsurium av smak och energier, nu i händerna på Stankos son Sasja. Gör som jag och drick det på småtimmarna mellan julafton och juldagen, som sin egen julotta. Jag; för att fira in min och Jesus födelsedag. Ni; för att ni kommer att älska det här tipset!

En glasflaska med Llanos Negros Los Tabaqueros Pie Franco 2006, ett vitt vin från Spanien

Llanos Negros Los Tabaqueros Pie Franco 2006

Produkt från Spanien

art nr 71778

750 ml

14.5%

365 kr

Från Kanarieöarnas speciella klimat och jordmån, med mörkt gul guldfärgad färg och mogna toner av bivax, honung och kaprifol i en lätt rökig nos. Stor, torr och stram struktur med täta tanniner och eftersmak av nötter, mandel och marsipan i en saltstänkt mineralrik umamikraft med krispig syra, Druvblenden är lokal av sabro, malvasía aromática och vijariegofrån fem olika vingårdslägen – La Tablada, Los Tabaqueros, La Batista, La Time och Los Grillos, alla med sydvästlig exponering från regionen Isla de San Miguel. Vinet har jäst på ståltank för att därefter vila på sin jästfällning i nio månader, därefter vila på ståltank i nio år innan buteljerering. Naturlig och varlig hantering i branta vulkaniska gårdar planterade med rankor, prefylloxera, som växer på sin ursprungliga rotstock. Vingården har över ett 50-tal små vinlotter med olika ägare, där var och en förfogar över ett genomsnitt på 2000 kvadratmeter där odlarna även arbetar som lärare, snickare, fiskare eller byggnadsarbetare och som har köpt eller ärvt vinlotterna som de valt att fortsätta förvalta. Vackert!

 

RÖTT VIN

En glasflaska med Chateau Cambon Cuvée du Chat 2021, ett rött vin från Frankrike

Chateau Cambon Cuvée du Chat 2021

Produkt från Frankrike

art nr 72766

750 ml

12%

229 kr

Energisk gamay från Bojo med djup blålilafruktig nos, örter och svartvinbär, plommon och vildhallon. Torr, stram och friskt syrlig som sig bör med läskande fräschör, hög syra och rödbärig frukt med minerliskt grusigt avslut och inslag av gröna örter, svarta oliver och vildjäst. Lätt och fräscht med enorm glou-glou-glow med snyggt byggd struktur. I början av 1990-talet köpte Marie och Marcel Lapierre den närliggande egendomen Château Cambon, tillsammans med Jean-Claude Chanudet. Beläget mellan Morgon och Brouilly är det en något annan terroir är vad familjen Lapierre varit vana med under alla år i Villié-Morgon. Idag vinifieras vinerna av deras kollega, sedan starten, Jean Claude “le Chat” Chanudet som även disponerar delar av det som var Jules Chauvet’s vingård strax utanför Morgon. Det är just de druvorna som är brorslotten i “Cuvée du Chat”. Legendarisk vinmark från en legendarisk odlare.

En glasflaska med Calabretta Gaio Gaio 2021, ett rött vin från Sicilien i Italien

Calabretta Gaio Gaio 2021

Produkt från Italien, Sicilien

art nr 72944

750 ml

13.5%

219 kr

För naturvinsvurmaren en stilren och ursnygg nerello mascalese med en dash av nerello capuccio från gamla stockar uppvuxna ur Fru Etnas vulkaniska jordmån och branta sluttningar. Strukturerat och välbalanserat med röd mogen frukt och köttbuljongig umamikraft där dess unika rökiga toner är så välbalanserat och snyggt, vilket ger den ursprungliga rustika texturen ett rent uttryck som andas lyx. Familjen Calabretta har gjort vin på Etna i fyra generationer och drivs idag av Massimo med sonen Massimiliano. Sedan 1997 buteljerar de ett flertal viner efter vingårdar, så kallade Contradas, något som inte gjordes i någon större utsträckning i tidigare generationer.

En glasflaska med Taurasi Tenuta Cavalier Pepe 2018, ett rött vin från Kampanien i Italien

Taurasi Tenuta Cavalier Pepe 2018

Produkt från Italien, Kampanien

art nr 2236

750 ml

14%

201 kr

Vargvin från 'söderns Barolo' med mörkfruktigt aromatik, inslag av fat, kraftfull med bjussig frukt och generöst med örter och mineralitet. Nyhet i fasta sortimentet på druvan aglianico från området Taurasi i Kampanien. En riktig superbargain och supergott till all sorts vilt. Hållbart odlat och vinifierat från vingårdar i Carazita och Pesano. Familjen Pepe lever och verkar i byn Luogosano sedan flera generationer och sedan 2005, under den då 25-åriga, Milena Pepes driftiga drift. Då var det många i området som reagerade med förvåning när de fick se en ung kvinna introducera mer hållbara principer och som stolt buteljerade sitt vin under egen etikett. I dag är det vedertaget och aglianico från Taurasi i Kampanien är verkligen ett vin att ha på radarna om du vill ha plats vid vinfronten i vinter.

En glasflaska med Envinate Albahra 2021, ett rött vin från Spanien

Envinate Albahra 2021

Produkt från Spanien

art nr 75550

750 ml

13%

199 kr

Ett favoritvin från den tighta och progressiva vimakargruppen Envinate på garnacha tintorera, en druva vars fruktkött också är rött, alltså inte bara skalen och som växer som ’bushvines’ på 800 meters höjd över havet. Svartbärigt av blåbär, svartvinbär och plommon i en ren parfymerad fräschör med hint av örter. Fylligt, snyggt och elektriskt, som en jävla rockstar som precis lämnat dekis, ren och frisk för nya världsscener. Lika rent och avskalat är vinifieringen, utan tillsatt jäst, delvis avstjälkat, delvis jäst med hela klasar på betongtank. Ett vin med en syra som får mig på tå. Smaskens till ett ohemult attraktivt pris.

En glasflaska med Cantine dei Marchesi Barolo dei Comune di Barolo 2016, ett rött vin från Italien

Cantine dei Marchesi Barolo dei Comune di Barolo 2016

Produkt från Italien

art nr 77800

750 ml

14.5%

739 kr

Från Piemonte en nebbiolo med ursprungsadress i Barolo där man direkt får en fruktig bärig nos med inslag av fat och örter, tjära och viol. Smaken drar vidare med en körsbärsfruktig koncentration med syrliga inslag, torra tanniner och fyllig kropp. Avslutet är lätt jordigt med personlig mineralitet och färska örter i ett långt koncentrerat avslut. Egendomen omfattar cirka 200 hektar med vingårdar i prestigefyllda lägen som Cannubi, Sarmassa och Coste di Rose i Barolo samt Serragrilli i Neive, Barbaresco. Alla tillgångar går till välgörenhet och vinsten till stiftelsen Opera Pia Barolo som grundades med syfte att hjälpa de mest utsatta människorna i området och i staden Torino. Vinförsäljningen finansierar fortfarande välgörenhetsorganisationen som är aktiv än idag.

 

 

BLANDLÅDA

En glasflaska med Högtidslådan från Dryckesbutiken, ett vinlåda från EU

Högtidslådan från Dryckesbutiken

Produkt från EU

art nr 73423

3 fl à 750 ml

12.5%

891 kr

→ Marnes Blanches Bulle Ton Body 2022 / Frankrike, Alsace.

Pinot blanc och auxerrois med frisk naturlig touch, rent och sprudlande. Grönfruktig med gul stenfrukt, brödiga toner, gulkexigt med mjuk mousse och mjuk syra, koncentrerat och lätt nötig med naturlig jästig ton i avslutet. ärlig hantverksvinmakning och hållbart tänk i vingården, ja då, check!

 

→ Malinga Riesling EKO 2021 / Österrike, Kamptal.

En blend och mix av direktpress och lätt skalmaceration av riesling som är lagrat på gamla fat i 12 månader. Guldfruktigt av stenfrukt och aprikos med persika med örter och naturliga toner av jäst, såsom kex, brioce och mandel. Hög fräschör i syran, tät och nästan fet textur, lätt tanningrepp och torrt avslut, örtigt stenfruktigt och citrussyrligt avslut som ger mig hundra procent! Kanon!

 

→ Eduardo Torres Versante Nord Rosso 2020 / Italien, Sicilien.

En spanjor som bor på Sicilien och gör ärliga viner, kan det bli fel? Nej såklart inte, här i en 80 procentig nerello mascalese med mindre delar nerello cappuccio, minella, cataratto uppdelat på vingårdar på en altitud på cirka 550-700 meter över havet, jäst och lagrat på gamla botti. Nerello mascalese i full blom, med aromatisk nos av svart frukt, mörka bär och umamistinn buljong. Fyllig och energisk med höga smaker, svart frukt, mörka bär, tobak och sliten skinnpaj. Torrt och ruggigt med tät fokuserad smak och eldigt kryddigt avslut. Boom, shackalack!

 

BAG IN BOX

VITT 

En box med Wongraven Morgenstern Riesling 2022, ett vitt vin från Pfalz i Tyskland

Wongraven Morgenstern Riesling 2022

Produkt från Tyskland, Pfalz

art nr 53116

3000 ml

12%

337 kr

Riesling från Pfalz och gårdar tillhörande ovan nämnda Von Winning. Med skickligt handlag från norske renässansmannen Sigurd Wongraven har det här vinet blivit ett av grannlandet Norges mest säljande viner. I Norge har man, till skillnad från här, tagit bag in box som paketering på allvar, och inte endast som en genväg till större volymer av bulkvin. Något Wongraven tagit fasta vid och likt Francis Bacons (Essays, 1625) allegori, 'Om inte berget kommer till Muhammed får Muhammed komma till berget’ och således ge folket högre kvalitet, fast i deras valda förpackning. Smakmässigt är det en ren sensation av stenfrukt och päron, frisk syra och saltig mineralitet, allt i God Yulestämning med fokus och balans.

En box med Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2022, ett vitt vin från Marche i Italien

Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2022

Produkt från Italien, Marche

art nr 22424

3000 ml

12.5%

269 kr

Frisk äpplig-, päron-doft med inslag av jenka och vita blommor utan att slå över i ett floralt tema. Torrt friskt och syrligt med hög syra i en skön mjuk honungsmelonsöttma och en lätt nötig mandelton i avslutet. Ett perfekt allroundvin som passar det mesta skaldjurs och fiskdominerat på julbordet. Kooperativet Moncaro grundades 1964 under namnet Società Cooperativa. 1987 togs namnet Moncaro, efter kommunen Montecarotto i Marche där ett av vinerierna ligger.

En box med Gassier Buti' Nages Blanc 2022, ett vitt vin från Rhonedalen i Frankrike

Gassier Buti' Nages Blanc 2022

Produkt från Frankrike, Rhonedalen

art nr 1146

2000 ml

13%

249 kr

Friskt inbjudande aromatisk nos av persika, päron och klementinskal. Smaken är sötfrisk av samma frukter med krispig syra och läskande mineralitet. Soligt och floralt i balans med friskhet och sval havsbris.Hälften grenache blanc, 30 procent roussane och 20 procent viognier från Costières de Nîmes i Rhônedalen. År 2006 inledde Michel Gassier ett samarbete med den välkände oenologen Philippe Cambie Michel som idag äger äger egendomen Chateau de Nages som ligger i norra delen av Costieres de Nïmes. Till detta vin har man valt ut de vingårdar som har högst andel kalk i jorden och vingårdarna brukas ekologiskt, vare sig ni tror på BIB eller ej!

 

RÖTT

En box med Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2022, ett rött vin från Piemonte i Italien

Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2022

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 54893

3000 ml

13.5%

295 kr

Från hjärtat av allt vad Piemonte står för så står Fontafredda stabilt när svängarna svänger trender råder eller icke. Mörkt rödbärig av körsbär och vildhallon, blåbär och viol, rosor och örter. Syrlig energiskt rödfrisk och rent flirtig med tydligt ursprung och sina Fontanafreddiska ränder troget. Lätt frisk, 'glou glou', med hög syra och lätta tanniner som ja, är mjuka och sammetslena. Avslutet är syrligt, örtigt och torrt med fin längd. Brorslotten ligger på barbera, med 15 procent nebbiolo under Piemonte DOC. Fontanafredd aär ett ett av Italiens mest anrika vinhus som har en stolt historia vilken sträcker sig över mer än 160 år. Nu finns deras ikoniska ränder i nytt format - en Fontanafredda Piemonte DOC Barbera Nebbiolo i en 3-liters box. Det här vinet återspeglar Fontanafreddas åtagande för äkta ursprungstypicitet och enastående kvalitet.

En box med Celler Masroig Les Sorts Serra Catalana 2022, ett rött vin från Spanien

Celler Masroig Les Sorts Serra Catalana 2022

Produkt från Spanien

art nr 55637

3000 ml

14%

287 kr

Les Sorts från Montsant i Katalonien med ny årgång och en ny blend. Nu grenachebaserad med lättare men djup och fyllig fräschör, poppig frukt, mörkt röd frukt, tät, tight och stram men generös. Lutar mer åt DO Montsant med ursprungstypicitet. Ett syskonvin till populära och omskrivna Les Sorts Selecció, ett vin som lanserades under första halvåret 2019 i Sverige. Vinet jäser och lagras i samma källare som Les Sorts och druvorna växer i samma bergsområde, några mil väster om Tarragona och medelhavskusten. Majoriteten av druvorna som ingår i Serra Catalana växer inom DO Montsant. Skälet till att producenten valt att också ta med en mindre del druvor från växtplatser strax utanför appellationsgränsen är att säkra det överkomliga priset.

En box med Casa Relvas Merino Organic Red Wine 2022, ett rött vin från Alentejo i Portugal

Casa Relvas Merino Organic Red Wine 2022

Produkt från Portugal, Alentejo

art nr 2289

2000 ml

13.5%

199 kr

Ekologisk med lägra klimatavtryck i form av återvunnet material i förpackningen. 50 procent touriga nacional, 40 procent alicante bouschet och 10 procent syrah från Alentejo, Djup blålila nos, frisk och tät, svartvinbär, blåfruktig av skogsbär och vilda örter. Torr och stram i en balanserat fyllig och fruktig stil, med läskande syra och långt bärigt inslag med lätt torrt ekfatsavslut. Casa Relvas är familjeägt och grundades 1997. Egendomen omfattar 350 hektar vinodlingar samt 750 hektar skog där de odlar korkek och 250 hektar olivodlingar. Vinifikationen skedde på rostfria ståltankar tillsammans med ekstavar.

 

ÖVRIG DRYCK

En glasflaska med Glögg di Rosso Numero Uno, ett glögg och Glühwein från Italien

Glögg di Rosso Numero Uno

Produkt från Italien

art nr 54213

750 ml

14.5%

218 kr

Vinglögg med tyngdpunkten på vin, redan i nosen, en mer rödvinös doft än julkryddig dito, även om den anas där under körsbärsfrukten. I smaken, än julkryddigare och fylligare än tidigare år, fast mer balanserat och julen tar därmed en ny form, men på ett subtilt och integrerat vis. Syrliga körsbär och julkryddor i ett brasvärmande avslut. Sockret i Glögg di Rosso ligger på samma nivå som i ett portvin och alkoholhalten väger in på 14,5 procent. Resultatet ger en vinös, hantverksmässig och förvånansvärt komplex juldryck där, absolut inte, kryddorna får spela förstafiolen.

En glasflaska med Stockholms Bränneri Winter Negroni, ett drinkar & Cocktails från Sverige

Stockholms Bränneri Winter Negroni

Produkt från Sverige

art nr 87404

500 ml

22%

200 kr

Aromatiskt och djupt mörkbärigt med en nos av svartvinbär, körsbär, tranbär, malört, enbär och julkryddor. Kraftfull och smakrik med en eldig och kryddig ton av ingefära, kanel, kardemumma, malört och bittercitrus. Ett jävla Ace i kortleken för dig som vill spela helt rent.

En glasflaska med Blossa 04 Vinteräpple Jubileumsutgåva, ett glögg och Glühwein från Sverige

Blossa 04 Vinteräpple Jubileumsutgåva

Produkt från Sverige

art nr 54528

375 ml

15%

89 kr

Frisk glögg med tydlig sötma i nosen, äpplig och julkryddig. Tydliga inslag av äpple och ingefära, bakade äpplen, syrliga och söta, kryddigt och örtigt med sötfrisk syra och koncentration i längden. Blossa är vad Blossa är men med det sagt är det här en rackare i fräschör-ledet. Stort i liten förpackning!

En glasflaska med Cossart Colheita Bual 2005, ett starkvin från Madeira i Portugal

Cossart Colheita Bual 2005

Produkt från Portugal, Madeira

art nr 73648

500 ml

19%

429 kr

Tight och stram inledning som bjuder in mognad i söt frukt, vanilj och knäckig smörkola med fullödig energi, fylligt och örtkryddigt eldigt. Samtidigt mjukt av kamomill, honung och grillad citron. Vill du dyka djupare ner i både plånbok och årgångar så finns dessa rackare att upptäcka. Jag har provat dem alla och utan att vara för bias så är 75'an och 87'an riktiga toppers tillsammans med en oväntad fräschör i Verdelho 2008.

Cossart Gordon Colheita Bual 2008, nr 73594, 579 kr
Cossart Gordon Colheita Verdelho 2008, nr 73002, 599 kr
Cossart Gordon Colheita Bual 1987, nr 75807, 2299 kr
Cossart Gordon Colheita Bual 1978, nr 71804, 3099 kr
Cossart Gordon Terrantez 1975, nr 71257, 3799 kr

 

Mer om juldrycker – Mousserande vin av Andreas Grube

Mer om juldrycker – Tre julölsfavoriter av Andreas Grube

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.