Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "mineral som kallt stål mot fruktens varma blod"

Nyprovat – "mineral som kallt stål mot fruktens varma blod"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Februari stormar fram och vi har nu passerat mer än halva månaden. Den tredje lanseringen är Nyprovad och klar och Pär Strömberg har valt det bästa ur en mycket bra omgång. Det är ett riktigt vasst riesling-game som släpps. Dessutom två 25-åringar från Jura på magnum som ingen vill missa - den vilda jakten på flaskorna är igång - men kom ihåg, drick mindre, men bättre!

VITT VIN

winetable_nyprovat_dönnhoff

Dönnhoff Riesling Trocken 2020, Tyskland, Nahe, TSV 92995, 165 kr

Weingut Hermann Dönnhoff från Oberhausen i Nahe har över 250 år av vinhistoria i familjens rygg. Prisvärt och välgjort genomsyrar deras katalog. Här bjuds krusbär och päron i floral inpackning där en mineralstinn pilspetsig syra balanseras på en fyllig och bredbent struktur. Koncentrerad frukt med smak av päron och mogen honungsmelon klingar av i slutet. (Origo Wine Import, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_vonwinning

Von Winning Ruppertsberger Reiterpfad 2020, Tyskland, Pfalz, TSE 92007, 229 kr

Det är ett riktigt bra riesling-game som släpps den här veckan. Vingårdsvin där jordmånen består av röd sandsten och kalk vilket gett en oemotståndlig mineralitet. Naturligt framställt med doft av gul stenfrukt, persika, päron och citrus. I smaken örter med florala inslag, välbalanserad gulfruktig syra, kalkrik mineral i en härlig längd. Ett mycket habilt och fint vin. (Intermondi, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_kiedrich_eva_fricke

Weingut Eva Fricke Kiedrich Riesling Trocken 2020, Tyskland, Rheingau, TSE 92815, 295 kr

Mer kanonriesling, denna gång från begåvade Eva Fricke i en liten exklusiv lansering. Druvorna kommer från byn Kiedrich som gett namnet till vinet. Vag doft av gummi, persika och gula plommon med generös frukt, fokuserat och koncentrerat i full energi med ett sötfruktigt och mycket friskt mineraliskt avslut. (Johan Lidby, 300 fl.)

winetable_nyprovat_keller_RR

Weingut Keller Riesling RR Reserve 2018, Tyskland, Rheinhessen, TSE 92093, 498 kr

Vi avslutar riesling-gamet med flaggan i topp. Från kultförklarande Klaus Peter Keller, en exklusiv och klart lagringsbar ädelsten med djup aromatisk doft av petroleum, diesel och mogen gul frukt. Mycket fokuserad och koncentrerad med en kryddig och örtig touch, fullmatad med gul söt stenfrukt, frisk mineralitet och maxad syra som bär dig in omätbar tid. (Origo Wine Import, 600 fl.)

winetable_nyprovat_keller_GST

Weingut Keller Grüner Silvaner Trocken 2019, Tyskland, Rheinhessen, TSE 91275, 169 kr

Mer från Klaus Peter, ett enklare och lättare vin från druvan sylvaner (under det lokala namnet grüner silvaner). Gul frukt, krusbär, stenig, rökig mineral och vitpeppar. Syran bär upp mot frukten och lyfter fram en kryddig och lätt grönörtig känsla som är angenäm i avslutet. Enkelt men mycket välbalanserat, välgjort och prisvärt. (Origo Wine Import, 954 fl.)

winetable_nyprovat_jiseph_mischkultur

Weingut Joiseph Mischkultur 2020, Österrike, TSE 92255, 189 kr

Fieldblend den naturliga vägen av ett gäng vänner som gör vin med driv och passion. Ofiltrerad och orange med lite slöja i vinet. Doft av aprikos, mandarin och äppelschampo där smaken tar vid och frukten lyfts upp av en hög och läskande syra. Det är en tydlig men välbalanserad struktur, fylligt men josigt och naturligt gott på rätt sida om funky. (Wine Waves, 1000 fl.)

winetable_nyprovat_sauzet_bougogne

Etienne Sauzet Bourgogne Blanc 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94272, 325 kr

Stark årgång med fokus på druvorna som är skördade från fyra olika plots under Puligny Village. Gul med grönstick, ännu ungdomligt av en driven mineralrik och guldfruktig ren chardonnay. Juicy fruity och balanserat till max i ett energiskt och fylligt läckert örtkryddigt avslut. Förra veckans allokering av syskonvinet sålde slut på nolltid, så här gäler det att vara beredd och hänga på låset om man vill få sin del. (Tryffelsvinet, 240 fl.)

winetable_nyprovat_rolet_arbois_Blanc

Domaine Rolet Arbois Blanc Tradition 1997, Frankrike, Jura, TSE 94527, 595 kr

Med influencer av burgundisk vinmakning lever denna 25-åring ett alldeles utmärkt liv väluppfostrad i en magnumbutelj. Efter ett par varv i glaset formligen sprudlar doft och smak av lätt oxiderade toner av curry, färskrivet äpple, kryddor och örter, aprikos, vanilj, hasselnötter och torkad frukt. Fullständigt levande med energisk syra och formidabel friskhet. Kolla sen priset och se vad du får, dubbelt upp! (Spendrups/Spring Wine, 270 fl.)

winetable_nyprovat_bisci

Bisci Vigneto Fogliano 2019, Italien, Marche, TSE 94436, 209 kr

Ekologiskt sommarpang från Verdicchio di Matelica med friskt syrlig gulfruktig doft. Tänk saltstänkta betongpirer i solen på en liten bar med en skål vongole framför dig. Floral och blommig med driv i syran med rakryggad struktur och pålitlig karaktär där en aptitlig citruszestig skalbeska förnimmer i avslutet. (Picky Drinks, 1800 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_franzKeller

Franz Keller Enselberg Spätburgunder GG 2019, Tyskland, Baden, TSE 94321, 389 kr

Djup aromatisk parfym av jordgubb och sandelträ. Mycket fokuserat och elegant, friskt syrligt och koncentrerat fruktigt och strukturellt balanserad. Från Keiserstuhl i Baden med en linjär elegans och mineralisk sälta där viss procent nya fat gör sig hörda men i tonsäker samklang med den friska frukten. Avslutet helt torrt med vulkanisk umami och bär i härlig längd. (Johan Lidby, 240 fl.)

winetable_nyprovat_wassmann_kekfrankis

Wassmann Kékfrankos 2016, Ungern, Villány, TSE 95191, 199 kr

Från en liten Demeter-certifierad vingård på endast 2 ha. Något pinotlik frukt men med mörkare röda bär och en torr stramhet. Å andra sidan fylls frukten av en läskande syrligt vibrerande syra som ger ett något ungt och kartigt anslag, åldern till trots. Örtigt med tydlig fatkaraktär, något obalanserat tunt i avslutet. Kanske den växer till sig? Kanske inte, men den har något ändå. (LOMO International, 1500 fl.)

winetable_nyprovat_rolet_arbois_rouge

Domaine Rolet Arbois Rouge Cuvée Mémorial 1997, Frankrike, Jura, TSE 94526, 595 kr

25-åring med ungdomlig attityd från den delikata druvan trousseau och ett tionde pinot noir. Mörkt rödbärig och floral med frisk syra och sensuell textur, juicy och lättfotad. Man anar en ton av bittercitrus i syran och mineral som kallt stål mot fruktens varma blod. Magnum med ålder till kanonpris – the wild hunt is on! (Spendrups/Spring Wine, 360 fl.)

winetable_nyprovat_maximus

Nicolas Carmarans Maximus 2020, Frankrike, Aveyron, TSE 94439, 269 kr

Naturligt av udda druvan fer servadou från udda regionen Aveyron i sydvästra Frankrike. Druvorna handskördas från vinstockar med en ålder på 20-50 år, uppvuxna i röd lera på branta terasser. Frisk och flirtig rödbärig doft, rosig och lätt. Smaken följer samma led med örter, peppar och järnig mineralitet, ungdomliga tanniner och frisk syra som ger hög klunkabilitet. Välbalanserat och värt att upptäckas. (Buteljholmen, 480 fl.)

Winetable_nyprovatd'olcetto

Falletto Dolcetto d’Alba 2020, Italien, Piemonte, TSE 93112, 279 kr

Härlig och driven dolcetto under Bruno Giacosas flagg men ur händerna på dottern Bruna och enologen Dante Scaglione som tillsammans håller Brunos vinfilosofi vid liv. Rödbärig doft med friskt läskande syrliga bär och energifyllt driv i syra. Frukten är frisk av körsbär och plommon med florala inslag av viol och färska örter. Fjäderlätt och härligt juicy med en seriöst balanserad struktur. (Quaffable Wines, 540 fl.)

winetable_nyprovat_canxanet_vell_mari

Can Xanet Vell Mari 2019, Spanien, Mallorca, TSE 94319, 159 kr

Från en av Mallorcas kanske mest omtalade producenter med Raul Pérez som grundare, ett instegsvin med tyngd i ryggsäcken. Druvblenden av syrah, merlot, gorgollasa mantonegro och callet kommer från en gård i utkanten av Alcudia på norra sidan av ön. Mörkt rödbärig, sötsyrlig med körsbär, tranbär och lingon. Relativt enkelt men elegant i lätt struktur och frisk syra som bottnar i djup frukt. Livligt och lättklunkat, ett riktigt somrigt rödpang. (Principium Dryck, 6000 fl.)

la-senda-vindemiatrix_orig

Bodegas la Senda Vindemiatrix 2020, Spanien, Bierzo, TSE 91801, 175 kr

Rent och naturligt med uppfriskande, engagerande och kraftfullt klingande röd fruktintensitet och smaker av jord, rök och kryddor. Sötsyrlig av tranbär och lingon där en läskande syra och klättrande tanniner i en örtig och kryddfrisk fin längd. Fieldblend av gamla stockar (60-90 år) där druvorna mencia, doña blanca och palomino vinifieras tillsammans och följer den naturligt utstakade Left Hand Path. (Vintedge, 360 fl.)

winetable_nyprovat_xisto_ilimitado

Luis Seabra Xisto Ilimitado 2019, Portugal, Douro, TSE 93995, 189 kr

Illuster portugis som belyser det nya Douro. En blend från en uppsjö av lokala druvor som ex touriga franca, tinta amarela, tinta roriz, rufete, tinta barroca, malvasia preta och donzelinho tinto. Rödbärig med örtigt vegetala inslag, granbarr, mysk och kryddor. Körsbär och björnbär i ohejdbar syra, ungdomligt och josigt men med en struktur som vittnar om tillväxt och annalkande mognad. Vinmakaren Luis Sebra, som i år firar 10-årsjubileum för sina egna viner, jobbade tidigare hos vinvärldsstjärnan Dirk Nieepoort. (Pompette, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_hirsch

Hirsch San Andreas Fault Pinot Noir 2018, USA, Kalifornien TSE 94228, 329 kr

Soignerad halvpanna exklusiv pinot noir från Sonoma Coast med ljuv parfym av jordgubb, vildhallon och körsbärskompott. Torr och stram med örtig och rödbärig frisk syra uppburen av unga gröna tanniner. Välbalanserat och tillgängligt redan nu. Här erbjuds en fin möjlighet att prova ett riktigt toppvin till halva priset och ja visst, halva flaskan också förstås. (Johan Lidby, 600 fl.)

winetable_nyprovat_lytton_springs

Ridge Vineyards Lytton Springs 2019, USA, Kalifornien, TSE 92960, 419 kr

Från Dry Creek Valley i Sonoma en druvblend av zinfandel, petite sirah, carignane och mataro. Doften mustig av mörkt röd frukt, plommon, blåbär, russin, torkad frukt, choklad och rökiga fat. Sötfruktig med fin koncentration och tät fokusering, sammetsmjuk med elegant syra och tanninstruktur i balans, avslut i kaffe och vaniljtoner. (Wine Affair, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_cerro_basalto

Cerro Basalto Mediterráneo 2019, Chile, Colchagua, TSV 90472, 299 kr

Djupt och seriöst från Koyle Family Vineyards, en biodynamiskt odlad och handskördad blend av monastrell, garnacha, syrah och cariñena från Colchagua Valley, uppvuxen ur steniga sluttningar. Örtig floral doft av rosor och vegetativa inslag. Röda bär, syrligt, friskt, läskande och välstrukturerat. I eftersmaken hänger en umamistinn vulkanjordig mineralitet kvar och ger ett värmande avslut. (The WineAgency, 600 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.