Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 2 juni

Nyprovat – tillfälligt sortiment 2 juni

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Sommarens första lansering av få - endast två i juni, två i juli och två i augusti – kommer med ett antal exklusiva roséviner, charmiga röda viner och ett par spännande burkviner. Pär Strömberg har Nyprovat det mesta och valt ut det bästa precis som i resten av sommarens kommande lanseringar, så välkommen tillbaka till oss på Wine Table för att ta del av de bästa vintipsen i sommar!

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Integro

Chiusa Grande di Franco d’Eusanio Integro 2022, Italien, Abruzzerna, TSV 93863, 149 kr

Ekologisk méthode ancestral på chardonnay från Colline Pescaresi. Ofiltrerat dimmigt i glaser, hö-gult med doft av naturlig jäsning, päron, citrusfrukt. Stram och läskande frisk, koncentrerat fruktig av grapefrukt, citron, apelsinblom och lime med örtigt avslut. (Winepartners Nordic, 8160 fl.)

Burkbild på MI pet nat

Castelo de Pedregosa MI Pét-Nat 2022, Spanien, TSE 92652, 51 kr (inkl. 1 kr pant)

Ekologiskt och minimal intervention (MI)Pét-Nat… och hur funkar det på burk egentligen? Jo, man gör vinet på exakt samma sätt som om vore det i en flaska med méthode ancestrale. De fyller halvt utjäst must i en burk och vid fyllningen har den cirka tolv gram socker per liter som jäser torrt och ger ett tryck på 2,5 till 3 bar. Grumlig och lätt rosatintad. Naturligt med vaga jästtoner smak av citrus, äpple, grapefrukt och kiwi. Mjuk mousse, lätt sklabesk och helt torr. (Quaffable Wines, 6000 burk.)

Flaskbild på Belle Naturelle

Jurtschitsch Belle Naturelle Grüner Veltliner 2021, Österrike, TSV 90404, 175 kr

Ekologisk och naturligt framställd grüner från Alwin Jurtschitsch naturvurmsprojekt. Gulfruktig nos, läskande frisk syra, helt torrt med gul stenfrukt och apelsinblom. Citrus och örter i ett lätt saltat mineraliskt och vitpepprigt avslut. (Enjoy Wine & Spirits, 7800 fl.)

Flaskbild på Sancerre Cote de Champtin Blanc

Roger Champault Sancerre Côte de Champtin Blanc 2021, Frankrike, Loire, TSV 90419, 261 kr

Klassisk och stilren Sancerre med ren sauvignon blanc-frisk och torr mineraliskt gulfruktig nos. Läskande pigg syra, tät frukt, helt torr med mineralitet och örtsälta i avslutet. Ett otroligt elegant vin där syrlighet och friskhet är välbalanserat med en ren fräschör. (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

Flaskbild gaston phoebus cabidos

Château de Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng 2020, Frankrike, Comté Tolosan, TSE 90521, 184 kr

Från Comté Tolosan, har du hört om det förut? Kanske, kanske inte men det är ett habilt område för druvan petite manseng, även det ett namn som flugit de flesta över huvudet. Syrlig nos, gulfruktig och vass men med mjuk, varm och fyllig smak, energisk och tät med nötter, vanilj, bivax och honung, floral och mineralisk. Ett högkvalitativt spännande vin. (Moestue & Cask, 1200 fl.)

Flaskbild på Andrea Felici Il Cantico della Figura

Andrea Felici Il Cantico della Figura 2019, Italien, Marche, TSE 90535, 359 kr

Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva på de finaste av utvalda druvor som härstammar från, och gett regionen Marche sitt rykte. Kraftfull och koncentrerad exotisk frukt, gul stenfrukt, mineral och sälta i nosen. Fyllig och kraftigt fet textur. Energiskt läskande frisk syra som balanserar fint med gul frukt, jenka och örter i en skaldjurslängtan. (Swedish Brand, 600 fl.)

Flaskbild Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco

Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco 2022, Italien, Sicilien, TSE 93003, 249 kr

Ekologiskt odlade lokala druvor där förarsätet innehas av carricante, kartläsaren av catarratto med mindre delar mek och service av grecanico och minnella. Gulfruktig med inslag av rökig mineralitet, krut och damm. Tät med fetfruktig koncentration, umami och mineraler i ett långt gultfärgat avslut med angenäm sälta. (Vinovativa, 1200 fl.)

Flaskbild på Marko Gure Arbasoak

Oxer Wines Marko Gure Arbasoak 2021, Spanien, Baskien, TSE 91328, 215 kr

Återkommande txakoli-favorit som alltid bjuder på glädje från en druvblend av tungvrickande druvor som hondarribi zuri zerratia (petit courbu), hondarribi zuri (gros courbu) och izkiota txikia (petit manseng). Volatil inledning med gul stenfrukt, kaprifol, oxiderade äpplen och nötter. Stram och tät med läskande frisk och energisk syra. Torrt med lätt aptitretande beska i avslutet. (Terrific Wines, 5200 fl.)

Flaskbild på Marko Terlegiz

Oxer Wines Marko Terlegiz 2021, Spanien, Baskien, TSE, 92356, 399 kr

Från samma producent som ovan, Oxer Wines, som med energi och passion tolkar det baskiska arvet med bravur. Gulfruktig av äpple och örter i en stram och tät, nästan tanninstrukturerad, textur. Mineralisk sälta, torrma och kraft i en  expressiv och explosiv finish. (Terrific Wines, 282 fl.)

Flaskbild på Tahbilk Museum Marsanne

Tahbilk Museum Marsanne 2016, Australien, Nagambie Lakes, TSE 91285, 169 kr

Flasklagrat på plats i källaren hos Tahbilk under 5-6 år innan lansering, Museum kallas det och görs inte varje årgång. Till skillnad från den ”vanliga marsanne” får vi ett färdiglagrat och väl utvalt vin. Floral med volatil inledning som övergår till en blommig och gulfruktig karaktär, nötigt med vaniljtouch. Avslutet är torrt men fyllig och komplext örtigt. (Spendrups/Spring Wine, 2400 fl.)

 

ORANGEVIN

Flaskbild på Movia Rebula

Movia Rebula 2020, Slovenien, TSE 90353, 239 kr

Det sägs att Movia är en av Sloveniens pionjärer och så må det vara. Det är hursomhelst först bekantskapen för mig. Rebula heter ribolla över gränsen mot Italien. Ekologiskt odlad med naturliga toner i doft och smak av gula plommon, färsk aprikos och persikopuré i en tät stram  struktur med lätta tanniner som avrundas i aprikos, nötter och örter. (Principium Dryck, 600 fl.)

 

ROSÉVIN

Flaskbild på Leitz Rüdesheim Rosé

Leitz Rüdesheim Pinot Noir Rosé 2022, Tyskland, Rheingau, TSV 90296, 139 kr

Pinot noir av högsta kvalitet från ett antal olika vingårdslägen planterade på sluttningarna i och runt byn Rüdesheim. Johannes Leitz har valt att inte göra röda viner på sin pinot noir så resultatet av hans roséer är makalösa. Smultron, örter, pink grapefrukt i nosen. Smarrigt inbjudande av röda bär, snittblommor och örter i smaken som med stram och torr textur balanserat med läskande frisk syra och generös bärighet ger ett långt fruktigt och mineraliskt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 6000 fl.)

Flaskbild på Leitz Assmanshausen Rosé

Leitz Assmanshausen Pinot Noir Rosé 2022, Tyskland, Rheingau, TSE 93001, 179 kr

Mer exklusiv rosé där pinot-druvorna kommer från vingårdar i byn Assmanshausen som ligger precis efter kröken på floden Rhen, när man passerat Rüdesheim. Byn är välkänd för sina fina vingårdslägen för just pinot noir vilket lett till ett ypperligt koncentrerat och läskande fräscht rosévin.  Här dominerar jordgubb, smultron och örter i en tydlig mineralisk profil med sälta och torrt avslut. Stort komplex och läskande fräscht, och ja, otroligt gott! (Johan Lidby Vinhandel, 3000 fl.)

Flaskbild på Ziereisen Schmätterling Rosé

Ziereisen Schmätterling Rosé 2022, Tyskland, Baden, TSE 90462, 139 kr

Ett udda rosévin av pinot noir och regent från den egensinniga och mycket speciella vinmakaren Hanspeter och hans fru Edeltraud i Baden. Reduktiv inledning med rödbärigt fruktig och tätt koncentrerad doft. Fylligt med aptitlig bittercitrusbeska, torr frisk och koncentrerad med lätta smörkolatoner och örtigt efterspel. En riktigt gastrorosé! (Johan Lidby Vinhandel, 3000 fl.)

Flaskbild på L'apostrophe från Panache

Les Terres Promises L’Apostrophe 2022, Frankrike, Provence, TSE 92254, 199 kr

Jean-Christophe Comor är politikern från Paris som sadlade om till vinbonde i La Roquebrussanne, vid foten av Massif de la Sainte Baume strax utanför Toulon, Provence, där han gör viner utan vidare handpåläggning. Ekologiskt odlad blend av grenache, carignan och cinsault från Varence, smultronfrisk och örtig med sälta och mineralkaraktär, torr med aptitlig skalbeska i avslutet. Med prisbilden ett vin jag spår flyga ur hyllorna! (Panache, 1200 fl.)

Flaskbild på Clos Cibonne Cuvée Prestige Caroline Tibouren

Clos Cibonne Cuvée Prestige Caroline 2021, Frankrike, Provence, TSE 92519, 349 kr

Min fru heter Caroline, men det är inte av den anledningen som jag valt detta vin. För mig är det återigen en något udda fågel ur rosévins-epicenter Provence. Massor av tibouren och lite grenache bygger detta vin som är svagt rosa som drar åt orange. Orangevin är också det som appellerar mina sinnen för det är en seriös matrosé med inbjudande aromatik av röd fräsch frukt, läskande syra, hallon, fudge och sälta med ett örtigt avslut i nötig karaktär. Kostar en slant för ett rosé, men är så värt det! (Robert Rask Vinhandel, 1020 fl.)

Flaskbild på Rosabella Rosato från GD Vajra

G.D. Vajra Rosabella Rosato 2022, Italien, Piemonte, TSV 90351, 129 kr

En topp-rosé till riktigt bra pris. Initialt lite blyg nos där en blend av lejonparten nebbiolo fylls på av barbera och dolcetto.  Torr och frisk nos med läskande syrligt röda bär, gröna örter och florala inslag av rosor, hibiscus och rabarber. Friskt syrlig med tight strukturerad tannin, tvärtorr i sin stramhet men med frisk fruktighet av körsbär, tranbär och smultron i en lång koncentrerad mineralisk finish. (Chris-Wine, 15000 fl.)

Flaskbild på Brancaia Rosé

Brancaia Rosé 2022, Italien, Toscana, TSV95006, 159 kr

Ekologiskt odlad merlot som passar fint till sommarens första uteluncher och tillställningar. Otroligt att vi kan få så hög standard på rosé till ett så lågt pris. Inledningsvis en lätt reduktiv nos som tas om hand om av smultron, hallon och örter. Pigg, läskande och frisk smak av körsbär och hallon, där en tydlig textur och vibrerande syra ger skjuts in i ett långt örtigt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 5000 fl.)

Flaskbild på Ripa Rosado Cosecha

Ripa Vino Rosado Cosecha 2019, Spanien, Rioja, TSE 94164, 299 kr

Fjärde årgången av denna rosé, eller är det snarare ett lätt rött vin. Från Rioja och med Tondonia i ryggen, då producenten av detta, enda vin, är ingift i familjen Heredias. Tranbär, hallon, gröna örter, blodapelsin och vaga toner av jäst och av flor. Torr stram och fyllig med lätt fatkaraktär, vanilj och trä, aprikos, grapefrukt och blodapelsin med florala blommande örter och lätt aptitlik skalbesk bittercitrus. Spännande och kul vin – glad att se det igen på vårt begränsade monopol. (Quaffable Wines, 600 fl.)

 

RÖTT VIN

Bild på burkvinet Ô Joie Fleurie

Fleurie Ô Joie 2020, Frankrike, Beaujolais, TSE 90607, 60 kr

Burkarna med vin dyker upp mer och mer och fler och fler. Ändå råder det en förvirring över prissättningen på burk kontra flaska men samma innehåll. Mer att läsa om det i länken nedan. Den här burken kommer från Château des Moriers i Fleurie och innehar en plats- och druvtypisk stil med örtig nos där frukt av jordgubb och vildhallon bjuder in en driven och friskande syra som i sin tur ger en läskande med välstrukturerad kropp. Helt torr med lätta tanniner och fin längd. Angående priset är det överkomligt, frågan är väl bara vad som går till staten och hur mycket som går till vinmakaren? (Pompette, 6000 burk.)

Läs mer om vin på burk här: Vin på burk – framtiden eller på väg ut innan den ens slog igenom?

Flaskbild på Gigondas Le Grand Montmirail

Domaine Brusset Gigondas Tradition Le Grand Montmirail 2021, Frankrike, Rhône, TSV 93082, 208 kr

Legendarisk familjeegendom i Gigondas med odlingar i några av de bästa lägena i området. Grenache, syrah, mourvèdre och cinsault från steniga, terrasserade vingårdar med sydlig exponering. Manuell skörd där alla druvorna avstjälkas för att sedan vinifieras utan tillsatt jäst har gett en djup expressiv aromatik av mörk frukt, svarta bär, körsbär, bigarå, björnbär, plommon och fatkrydda. Torr, tät och bjussig i frukten, frisk och mörkbärig i smakupplevelsen. Koncentrerat långt avslut – booom! (Budbreak, 7800 fl.)

Flaskbild på Chateau les Pins

Vignobles Dom Brial Château les Pins 2016, Frankrike, Languedoc-Roussillon, TSE 90119, 179 kr

Grenache, syrah och mourvèdre som vilat på viss del ny ek som gör sig kännbar direkt. Från Côtes du Roussillon-Villages norr om staden Perpignan i Roussillon en aromatisk inledning av mörka körsbär, järn och örter med tydlig fatkaraktär. Stram och tät, kraftfull med stora gester, täta tanniner, syrlig fruktighet i ett avslut där torra fat hänger i länge. (Enjoy Wine & Spirits, 3600 fl.)

Glaskbild på Breton Grolleau

Domaine Catherine et Pierre Breton Grolleau 2021, Frankrike, Loire, TSE 90558, 179 kr

Lokala druvan grolleau används primärt för rosé och mousserande vin i Loire. Men här får vi ett lätt och ljust rött istället med adress i Bourgeuil. Etiketten är skapad av svenska konstnären Siri Carlén. Lätt volatil inledning med vag reduktion och naturlig jästton, smaken är frisk av grapefrukt, blodapelsin och röda bär. Läskande och fräsch hög syra, juicy, glou glou, vin de soif och allt sånt där, drick svalt ur stora kupor – kanongott! (Panache, 1200 fl.)

Flaskbild på Le Piane Maggiorina

Le Piane Maggiorina 2021, Italien, Piemonte, TSE 92369, 185 kr

En underskön blend av olika druvorsorter som vuxit tillsammans, skördats och vinifierats ihop. Inledningen är floral av körsbärsblom och rosor, smaken läskande frisk och fruktig och stramt strukturerad med läckra tanniner och lång mjuk rödbärig smak. Mycket gott nu men även väldigt lagringsdugligt. (Agrell & Hartley Selection, 6000 fl.)

Flaskbild på Fogliati Barolo Bussia

Poderi Fogliati di Annalisa Chiappa Barolo Bussia 2019, Italien, Piemonte, TSE 93000, 599 kr

Från en fantastisk producent ett fantastiskt vin. Klassiskt av rosor, nypon, körsbär och tjära i nosen. Tät och stram med fyllig frukt, lätt fatkrydda och långt läskande friskt avslut där ett energiskt knippe körsbärsfrukt och gröna örter bjuder in till ett långt och välförtjänt avslut. Ännu ungt så köp, lägg undan och klappa dig själv på axeln om 15 år. (Brix Wine Consultants, 900 fl.)

Flaskbild på Montesecondo Chianti Classico

Montesecondo Chianti Classico 2020, Italien, Toscana, TSE 94151, 239 kr

Biodynamiskt influerad av Nicolas Joly och Stefano Belotti gör Silvio Messana sin sangiovese med inslag av colorino and canaiolo. Lätt rökig nos, mineraliskt jordig med körsbär och vildvuxna örter. Läskande frisk och syrlig med torra tanniner, frisk frukt och långt mineralspäckat avslut. (Dryckesbutiken, 2400 fl.)

Flaskbild på Massimo Lentsch Etna Rosso Cosentino

Massimo Lentsch Etna Rosso Cosentino 2019, Italien, Sicilien, TSE 94131, 349 kr

Nerello mascalese från Etna med mogen doft, svettig umami och krutrök som övergår till finstämda röda bär i en tät och fruktig, stram och tuggig tanninstruktur. Avslutet massivt av körsbärsfrukt med mineralitet, umami och sälta. Precis som man vill att Etna Rosso ska smaka, mallen typ! (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

Flaskbild på Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir

Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir 2021, Sydafrika, Walker Bay, TSV 95109, 208 kr

Ren arom av körsbär och jordgubb, stram med frisk syra och fräschör i frukten, mjuka lätta tanniner i fin längd. Ett alldeles ypperligt uttryck för druva och adress. ”A Taste of Heaven Awaits You” står det vid infarten till familjen Newton Johnsons egendomar. Det är kanske inte jag rätt person att skriva under på, jag som älskar Slayers andra fullängdare Hell Awaits från 1985. Men goda viner finns att hitta där! (Wine Affair, 4800 fl.)

Flaskbild på Rust en Vrede Cabernet Sauvignon

Rust en Vrede Estate Cabernet Sauvignon 2021, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 90397, 249 kr

Klassisk Stellenbosch cab som vi känner den med svartvinbär, svarta plommon, blåbär och cederdoftande ekfat. Stilen är torr, stram och syrlig med svartvinbär, syrliga körsbär och träiga torra ekfatstoner, mörk choklad, kakao och kaffe i avslutet. Ett vin för den som gillar klassiker och som inte böjer sig för en rejäl Braai! (The WineAgency, 9600 fl.)

Flaskbild Sabelli Frisch Marina

Sabelli-Frisch Wines Marina 2020, USA, Kalifornien, TSE 93993, 289 kr

Från riktigt gamla stockar av druvan mission i Mokelumne River där cinematografen Adam Sabelli-Frisch kultiverar fler sorter av mer eller mindre utrotningshotade druvsorter. NAturligt odlat och framställt med lätt volatil syrlig inledning, rödfruktig med körsbär och vildhallon. Syrligt fruktig i en tät och stram uppfriskande syra med lång koncentrerad fruktighet i avslutet. Spännande vinmakning och spännande vin på en spännande druva. (Vinunic, 720 fl.)

Flaskbild på Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz

Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz 2019, Australien, Nagambie Lakes, TSE 91223, 229 kr

Mörkt röda bär ackompanjerat av eucalyptus och mynta. Torr och stram med tät, fyllig frukt, energisk och sötfruktig med lång koncentrerad fyllig eftersmak. En spännande historia ligger bakom detta vinhus namn, taget efter urinvånarnas benämning på marken där de odlar sina druvor, Tahbilk Tahbilk – ”platsen med många vattenhål”. Här i det vattendragstäta området har familjen Purbrick gjort vin i fyra generationer med hållbarhet i fokus, med ekologiska tillämpningar. Sedan 2014 är vingården även ansluten till Toitu, världens första Carbon Zero-program. (Spendrups/Spring Wine, 2400 fl.)

 

SÖTT VIN

Flaskbild på Kracher Red Roses Beerenauslese

Kracher Red Roses Beerenauslese 2019, Österrike, Burgenland, TSE 92725, 229 kr

Rosenmuskateller ur kalkrika lerjordar, rosa-orangefärgat med sött i nosen av fruktkompott och rosor. Läskande frisk och tät koncentration, sötfruktig och charmig med otrolig längd. Eftersmak av mogna plommon, rosor, aprikos, honung, florala örter, torkad frukt, riktigt sött och riktigt gott i välsvarvad syrabalans. (Provinum Vinhandel, 1060 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.