Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – Tre rökiga whisky

Grab a Bottle – Tre rökiga whisky

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 1 minut

Visst kan det vara underbart gott med en riktigt rökig, tungkrullande rivig och djupt smakrik whisky emellanåt. Håller du med? I så fall har Andreas Grube tipsen för dig – här har han samlat ihop tre prima flaskor som alla finns på många Systembolagshyllor i det fasta sortimentet.

highland-park

Highland Park 12 Years, nr 531, 421 kr

Att få besöka Highland Park är fortfarande ett av mina bästa whiskyminnen hittills. Det ligger på Orkneyöarna norr om det skotska fastlandet, kargt, vindpinat och dramatiskt vackert. Och whiskyn då? Jo, den imponerar också. Smakrik men balanserad med rostade nötter, havssälta, vaniljtoner, torkad frukt och en perfekt balanserad rökighet.

finlaggan

Finlaggan Batch Strength – Islay Single Malt, nr 518, 398 kr

Rivig och kraftfull whisky från Islay, Skottlands allra mest kända röknäste. Här finns en tydlig ton av tjära tillsammans med gula äpplen, mogen citrus, torkade aprikoser och nötter. Whiskyn är buteljerad på generösa 50 procent alkohol, så här finns också en eldigt pepprig krydda. Imponerande balans och harmoni trots sin kraftfullhet. Personligen tycker jag att den vinner på två tre droppar vatten i glaset.

ardbeg

Ardbeg Ten Years, nr 513, 552 kr

Ardbeg, också från rökighetens högborg Islay, är ett av de märken i ”standardklassen” som håller den rökiga fanan högst, och det här är inget undantag. Riktigt rejält drag i röktonen här, och det backas upp av mogna päron, tjärad brygga, torkade citrusskal och en känsla av jod. Lång, kryddig finish med snygg balans.

 

Annons

Calera Pinot Noir 2018

Calera Pinot Noir 2018

Land:USA, Kalifornien
Pris:299 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Calera Pinot Noir 2018

Land:USA, Kalifornien
Pris:299 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Kalifornien-pinot som balanserar perfekt mellan det fylligt smakrika och det finessrikt eleganta. Bra tryck i smakerna, med både röda och mörka bär, tydlig fatkrydda och lätta stänk av kakao och kardemumma. Silkiga tanniner, fräsch syra och lång finish och ett vin som sitter lika bra till fågel som fläsk och vilt. Harmonisk balans från start till mål!

NR: 87282
 

 

Mer grab a bottle

Vintips – gott från Grekland
Vintips - Vin till ostron
Öltips – tre klassiska pilsner
Vintips - Nyheter som kvalat in genom beställningssortimentet 
Vintips – Tre perfekta röda burgarviner du inte vill missa!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.