Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "odlarpang med grym energi och mjukt charmerande mousse"

Nyprovat – "odlarpang med grym energi och mjukt charmerande mousse"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Läskande sommarpang, bjussiga rosendofter, skogsmylla och vulkanos. Aprils första tillfälliga parti bjuder såväl energidriven rosenflirtig frukt och årets grillpang som vinösa superkändisar.

To Ride, Shoot straight and Tell the Truth

Jag vill inleda denna artikel med en liten hommage till en stark röst som tyvärr nyligen har tystnat. Jag träffade LG Petrov för första gången i slutet av 80-talet i samband med en intervju med hans dåvarande band Nihilist för mitt dåvarande fanzine Fantazine. Några år senare är LG medgrundare och frontman i vad som skall komma att bli något av det mest banbrytande inom genren hårdrock. Entombeds debut album Left Hand Path förändrade för all framtid rocken och lika viktigt och stilbildande som de nedstämda gitarrerna var LG’s röst och sångteknik. För en kort tid sedan tog cancern denna fantastiska frontfigur och person, men hans röst kommer inte sluta ljuda högt i mina öron. I dagarna begravs LG Petrov på Skogskyrkogården, inte långt från det stora kors som var fond för bandfotot på debutskivans baksida.

Rest in Power Chief Rebel Angel – Bringer of Light – a new Morning Star is rising.

Nedan är veckans lanseringar i tillfälligt sortiment, den första av fyra i april.
Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Champagne Calsac Les Rocheforts NV, Frankrike, Champagne, TSE 92203, 499 kr

Odlarpang med grym energi redan i nosen i form av grapefrukt, citron och citruszest. Mjukt charmerande mousse med äpple, fyllig nougat och citrus i ett långt friskt avslut. Vinet är gjort på 100% chardonnay från 30-åriga rankor. En kvart av vinet är reservvin och runt 30% har fått ligga på gamla ekfat innan buteljering. Totalt gör Etienne Calsac 5000 flaskor av detta vin. Basårgången är 2018 och det får ligga 24 månader på jästen innan degorgering. Dosagen ligger på 4 gram per liter. (Panache, 600 fl.)

VITT VIN

Weingut Rabl Ried Käferberg Grüner Veltliner 2019, Österrike, Kamptal, TSE 90024, 199 kr

Vingårdsvin från 40-60 åriga högkvalitativa grünerstockar som gett dofter av krusbär, päron och lime med en örtig vitpepparton. Strukturen är stram och torr med komplex mineralitet, lysande frukt och kryddig pepprighet i avslutet. (Johan Lidby Vinhandel, 2040 fl.)

Milan Nestarec Juicy Fruit 2017, Tjeckien, TSE 93170, 348 kr

Namnet förklarar ganska precis vad detta handlar om. Skalmacererade druvor från en blend av inte mindre än pinot blanc, pinot gris, pinot noir, chardonnay, grüner veltliner, neuburger och welschriesling. Orange färg, grönörtig doft och gul frukt som aprikos och persika. Fint strukturerad med tanniner och superb syra, bra längd som är just juicy and fruity. (Wine Waves, 600 fl.)

Domaine aux Moines Savennières Roche aux Moines 2018, Frankrike, Loire, TSE 93324, 299 kr

Ekocertifierad chenin blanc med driv i doften av gult vax, honung och gul stenfrukt. Energiskt vibrerande syra som skär fint genom frukten av gula päron, persika i ett örtkryddigt avslut. Öppna gärna en stund innan för maximal utdelning när den går från kall till sval och samtidigt utvecklar sina dofter rent poetiskt. Underbar chenin! (Wine Trade, 1200 fl.)

Bernard Moreau Chassagne-Montrachet 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 93319, 549 kr

Rimligt prisad vit bourgogne från en av de mindre egendomarna i Chassagne-Montrachet. Bernard var endast 14 år när han tog över familjens vineri och gårdar i början av 60-talet. Idag är det sönerna Alexandre och Benoit som framgångsrikt driver vingårdarna. Djup mineralisk och gulfruktig, örtig och kryddig i klassisk stil. Koncentrerat och kraftfullt med oändlig längd. Liten men spännande allokering. (Terroirvin, 150 fl.)

Lopez de Heredia Vina Gravonia Crianza 2012, Spanien, Rioja, TSE 91264, 229 kr

Klassiker som kommer gå åt då både samlare och nyfrälsta kommer hänga på låset. Nosen full av mandel, macadamia, nötter, vanilj och kokosflarn. Jag spinner vidare med mogna toner, mer macadamia och kokos, exotisk gul frukt och kokostoppar allt ihopkokat på den geniala men underskattade druvan viura. (Janake Wine Group, 600 fl.)

Keermont Vineyards Terrasse 2017, Sydafrika, Coastal Region, TSE 93279, 189 kr

Aningens svettig och gulfruktig doft initialt. Senare gulfruktsdrivet med vaxiga toner och honung med driv i syra och struktur. Fint långt avslut på en blend av största andel chenin blanc med kompanjoner i sauvignon blanc, chardonnay, viognier, marsanne och rousanne. Hela konkarrongen blir riktigt gott.  (Wine Affair, 1800 fl.)

Beaumont Hope Marguerite Chenin Blanc 2019, Sydafrika, Walker Bay, TSE 92494, 279 kr

Tydligt ursprung och druvmaterial. Ren doft med äpple och frisk citrus i återhållen blyg stil. Desto mer ogenerad smak vibrerande av ylle, honung och rödgul frukt, full koncentration, fullt fokuserat med energiska syror och bra längd. (JPC Wines, 600 fl.)

ROSÉVIN

El Esteco Old Vines Criolla 2019, Argentina, Calchaqui Valley, TSE 93265, 199 kr

Ljust transparent orangerött på lokala druvan criolla. Det här är egentligen inget rosévin men har av Argentinska vinmyndigheter blivit klassificerat så. Ett unikt vin väl värt att upptäcka. Rönnbärsdoftande och syrligt rödbärssmakande med torra strama tanniner och skön struktur, ett riktigt spännande och kul vin. (Spendrups, 600 fl.)

Wine Mechanics Single Moms Pét-Nat 2020, EU, Sverige, TSLS 35902, 295 kr

Sprattlande pét-nat av spätburgunder från Josef Andres vingård Letten i Pfalz vinifierat i Göteborg. En självskrivet censurerad etikett (den badande mammans ädlare delar är skylda och hon käkar druvor istället för att dricka vin). Rent och friskt med smak och doft av blodapelsin och svenska somriga smultron. Släpps på lokalt val och i BS 6 april.
(Wine Mechanics, 940 fl.)

RÖTT VIN

Bencze Birtok Pinot Noir 2019, Ungern, TSE 93255, 229 kr

Ekologisk pinot i ungersk och fullt ut smakfull tappning. Ljus transparent färg, lätt och frisk doft, initialt något reduktiv med gröna örter och röda bär. Mycket välbalanserat mellan sval sirlig rödbärig frukt, syra och kreativ struktur. Ett friskt avslut ger denna pinot den kick som får den att kvala in som en av de oväntade hövdningarna i detta släpp. (Wine Waves, 2400 fl.)

Montesecondo 2020, Italien, Toscana, TSE 90152, 329 kr (1500 ml.)

Bagnum är det senaste heta på den alternativa vinscenen. Dryckesbutiken går i bräschen med ett flertal av dessa nya förpackningar. Här fylld av sangiovese från en av mina favoritproducenter i Toscana. Fullmatat rödbärsfokus med viss doftmarkör av pasta med parmesan, lätt jordiga toner, svamp och skogsbryn. Milt spritsig och generöst flirtigt, friskt fruktigt med syrliga röda bär, lingon, blodapelsin och körsbär. Ett riktigt läskande sommarpang i kul förpackning! (Dryckesbutiken, 1080 fl.)

Riecine Chianti Classico 2018, Italien, Toscana, TSE 92393, 199 kr

Ytterligare en favoritproducent från Chianti Classico, denna gång från byn Gaiole i hjärtat av Toscana där engelsmannen John Dunkley med fru Palmina gör terroirdrivna rena tolkningar av druvan sangiovese. Frisk körsbärsfrukt och mineraliska jordtoner. Stram med juicy läskande syror som slår upp ett fönster till körsbärskärnorna. (Pompette, 6000 fl.)

Elio Grasso Langhe Nebbiolo Gavarini 2019, Italien, Piemonte, TSE 95577, 259 kr

Grassos Langhe har inte alltid varit en favorit. Men 2019 känns bjussig med inbjudande doft av körsbär, rosor och mandelblom. Sedvanligt stramt och torrt med körsbär och tydliga fat, mandelmassa och bra längd. Rent elegant och överraskande frestande. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

AR.PE.PE Il Pettirosso Valtellina Superiore 2017, Italien, Lombardiet, TSE 95582, 259 kr

Vi har blivit bortskämda av bra alpviner under de senaste åren och när Madeleine Stenwreth förklarade dess lysande framtid under ett fokuserat seminarium för en tid sedan har vi njutit Valtellinas viner i fulla drag. Alpnebbiolo ger doft och smak av friska röda bär, klarbär, ljust röda körsbär och i detta fall behaglig ekfatshantering. Sval stil, läskande josig med fin struktur och balans. Har du inte provat än, se till att göra det men du måste nog hänga på låset AR.PE.PE. ryker nog snabbt från hyllorna. (VinOliv, 3600 fl.)

Casa Emma Harenae 2018, Italien, Toscana, TSE 93267, 349 kr

100% sangiovese vinifierat och lagrat i toscanska amforor. Naturlig vinmakning där vinets polyfenoler istället för svavel skyddat mot oxidation. Doft av röda körsbär, sand och lerkruka. Rena röda bär, stram kostym, klättrande tanniner, körsbär, mineral och bra tryck i torr stram och frisk frukt. Druvorna tas från de högst belägna vingårdarna och skördas nästan övermogna. (Divine, 600 fl.)

Eduardo Torres Acosta Versante Nord 2018, Italien, Sicilien, TSE 92942, 269 kr

Vulkanosande rödbärig entré. En mineraltät och stram saga från Arianna Occhipintis lärljunge och pojkvän. Välgjord och charmigt personlig med tonvis av syrliga bär komponerat av nerello mascalese, nerello cappuccio, minella nera och minella bianca. OBS! fel årgång på bilden. (Dryckesbutiken, 600 fl.)

Leon Barral Jadis Faugéres 2017, Frankrike, Languedoc, TSE 91102, 389 kr

Familjen Barral ha odlat och gjort vin sedan 1750. De var en av de första i området att jobba biodynamiskt och har inspirerat och fortfarande inspirerar många andra att gå samma väg. Här bjuds vi en doft av mogna mörka bär, skogsmylla och stall. I munnen direkt bjussigt av rödsvart frukt, animaliska noter med tuggiga tanniner och torr struktur. Bra längd med torrt avslut på varsina tredjedelar carignan, grenache och syrah. (TM Kvalitetsviner, 360 fl.)

Château Fuissé Juliénas 2018, Frankrike, Beaujolais, TSE 93335, 199 kr

Traditionellt vinifierade gamaydruvor med blyg nos av röda bär och jordig mineral. Seriös bojo, torr, sträv och mycket välbyggd pjäs med lakrits, fänkål, mörka körsbär, vilda hallon och timjan med god längd. Här avstjälkas ca 60% av klasarna. Druvorna och de hela klasarna läggs sedan i öppna träkar där de får spontanjäsa med sin egen jäst. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

Domaine Perrot-Minot Bourgogne Rouge La Gouzotte 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 92990, 499 kr

Hantverksbourgogne där druvorna kommer från en 0.7 hektar liten lott med drygt 30–35 år gamla vinstockar från vingården Les Gravières i byn Morey-Saint-Denis. Smalt men tillgängligt. Rödbärig öppning med rosor och mosade jordgubbar. Rik fyllig smak, koncentrerat och smakrik kompott av röda bär och gröna örter. (The Wineagency, 180 fl.)

Domaine des Lises Crozes-Hermitage 2018, Frankrike, Rhône, TSE 93336, 299 kr

Från Alain Graillots son Maxine’s gårdar kommer denna lilasprakande och ungdomliga kruka syrah. Sötfruktig och rödbärig inledning i nos. Smak av svarta och röda vinbär, viol, plommon och chark med järnig mineral. Koncentrerad och fokuserad med örtigt avslut. 100% syrah med rätt att lagras. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)

Adegas Guìmaro Camino Real 2018, Spanien, Ribeira Sacra, TSE 93214, 209 kr

En av mina favoriter från Ribeira Sacra med älskvärd tolkning av mencía påbackad av grenache, caíño tinto, mouratón och sousón. Parfymig doft av jordgubb och vinbär. Sval stil, stram men josig och väldig ledig i stilen trots det, ett djupt, elegant och välbalanserat sommarpang. (Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)

Vincent & Tania Careme Terre Brûlée Le Rouge 2018, Sydafrika, Swartland, TSE 90398, 169 kr

Vincent Careme är vinmakarsuperkändis i Loire och hans fru Tania är bördig från Sydafrika. Vad gör man då, jo man gör såklart vin i Swartland . Det här vinet är en blend på 60% syrah och 40% cinsault från 20-åriga vinrankor som växer i granit- och skifferrik jord. Efter pressning får vinet jäsa med druvskalen under 20 dagar innan vinet dras över till ståltank där det får vila 8 månader innan buteljering. Fullmatat av röda bär och gröna örter som inledning. Svalt och sirligt, personligt och karaktärsfullt med syrliga körsbär. Läckert strukturerat med driv och en längtan efter nästa glas. Räkna ihop hipsterfaktorerna i denna text med priset och ni fattar att de här flaskorna kommer hamna i många korgar redan första dagen. (Panache Sweden, 3000 fl.)

Charles Smith Wines of Substance Little K Syrah 2016, USA, Washington, TSE 93232, 199 kr

Jag har längtat efter min käre vän Chass laddning av lilla K sedan jag provade faten i Seattle för en tid sedan. Ren och fokuserad doft av kryddiga örter och mörkt röda bär. Fylligt, köttigt, maffigt och stort trots det lilla k’t. Hint av vanilj från  ekfatshanteringen och nya fat. Koncentrerat med rockig hög volym i glaset, fräsch röd svart bärig frukt med sval mineral. En mjukt paketerad hårding. (Handpicked Wines, 3000 fl.)

3 x Kutch Wines

Kutch Bohan Vineyard Pinot Noir 2018, USA, Kalifornien, Sonoma Coast, TSE 93252, 539 kr

En av mina amerikanska favoriter som ni som känner mina vintips redan förstått. Nu kommer Kutch’s vingårdsviner där Bohan är först ut. Frestande parfym med fjäderlätta stråk av jordgubb och vilda hallon. Silkesmjuk med välkomponerad kraft, mycket elegant och gott! (The Wineagency, 240 fl.)

Kutch McDougall Ranch Pinot Noir 2018, USA, Kalifornien, Sonoma Coast, TSE 93250, 589 kr

McDougall i sin tur bjuder också på jordgubb och vildhallon i en fin inledning men är betydligt stramare och mer linjär. Här dominerar också en tydligare mineral och torra tanniner spelare snyggt i avslutet. (The Wineagency, 240 fl.)

Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir 2018, USA, Kalifornien, Sonoma Coast, TSE 93251, 589 kr

Falstaff är mindre parfymerad men bjuder en rent bärig nos. Här får vi också en svalare stil med upplyftande tydlig syra och balanserande tanniner som även ger ett långt friskt och mer fruktigt avslut. (The Wineagency, 240 fl.)

Occidental Freestone Pinot Noir 2018, USA, Kalifornien, Sonoma Coast, TSE 92701, 699 kr

Ännu mer exklusiv pinot noir från Sonoma, denna gång från Steve Kistler och hans döttrar Catherine och Elizabeth. Biodynamiskt och svalodlat med närhet till havets sälta och vindar. Energigivande aromer, full koncentration och fokus med mörkt röda bär i nosen. Det doftar så otroligt pampigt och smakar rent utsagt exklusivt och utsökt gott. Generös frukt men ändå rakryggat torrt och stramt med inspirerande läskande syror. Snyggt och gudomligt gott. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)

Garage Wine Las Hiqueras Late Bottled Cabernet Franc 2014, Chile, Maule, TSE 93298, 229 kr

Mogna toner av torkad frukt i nosen.  Smaken ger en direkt spicy kick med mörka rökigt dova smaker, silkiga tanniner sammanflätat med frisk syra som sedermera övergår i ett eldigt avslut. Druvorna skördas traditionellt för hand med hjälp av arbetshästar. Vinet har spenderat cirka tre år i gamla fat och fått jäsa på den naturliga jästen i öppna fat. Som brukligt för Garage Wine lagras vinet över två vintrar men det här vinet fick ligga ytterligare en vinter. Totalt producerades 2.618 flaskor varav 600 är här för dig! (Handpicked Wines, 600 fl.)

Achaval-Ferrer Malbec 2019, Argentina, Mendoza, TSV 93005, 189 kr

Årets grillpang är här! Med en stor allokering på 5k pannor kan man kosta på sig ett sexpack för att säkra de varma sommarkvällarna. Riklig malbec maxad med klassiska noter som plommon och blåbär, här i tydlig struktur och textur, välbalanserat och genomtänkt. Påpassligt fullpumpat av mörk frukt, rostade fat och saliverande syra i en ren och fin kombo. (Primewine/Solera, 5000 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.