Bild på Pfasligt liv med rätta – av Lars Torstenson

Vinmakaren och tänkaren Lars Torstensson rätar ut frågetecknen kring PFAS och TFA i vin.

Pfasligt liv med rätta – av Lars Torstenson

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Lars Torstenson är vinmakare och författare, sedan 1988 bosatt i Frankrike. Vinifierat.se är hans vinblogg där han skriver om allt mellan himmel och jord men framför allt om viner han på ett eller annat vis är inblandad i, samt om böcker han läst eller rent av skrivit. Med glädje läser vi på Wine Table hans ord. I och med den aktuella debatten om förekomsten av giftiga plaster i vin, återpublicerar vi en kommenterande text från hans vinblogg som publicerades 26 april 2025.

Pfasligt liv med rätta – av Lars Torstenson

I veckan blev det ett herrans liv när en studie visade att vinerna vi glatt hinkar i oss som funnes det ingen morgondag innehåller PFAS, framförallt i sin nedbrutna form TFA, vilket kanske inte gör saker och ting mer fattbara, men enkelt uttryckt är det inget bra att ha TFA i våra livsmedel. Eller någon annanstans. Kort sagt är PFAS som sådant och i sina nedbrutna former cancerogent, det kan påverka immunförsvaret och vårt kolesterolvärde och det kan ge fosterskador. Och det låter ju inget bra och det är det inte heller.

Undersökningen som larmen grundar sig på är ett samarbete mellan flera europeiska miljöorganisationer inom nätverket PAN Europe. Möjligen är den lite tunn, då endast cirka 50 röda och vita viner undersökts. Med andra ord utrymme för mer forskning. Men. Det går ändå inte att ducka för resultatet. PFAS, framförallt i formen TFA har ökat rejält sedan 1988. Före det året indikerar den lite tunna undersökningen att PFAS i princip inte förekommer i vin. Så vad beror detta på?

I Sverige har många framfört att detta kan härledas till bevattning och grundvatten och att orsaken är att halterna PFAS ökat i vårt vatten. Detta är måhända en delförklaring, för PFAS ökar, vad det verkar, stadigt i naturen. Men det som måste sägas i sammanhanget är, att den dramatiska ökningen av PFAS i vin sammanfaller med att systemiska växtskyddsmedel pimpade med PFAS (som effektiviserar produkten) lanserades.

Det pågår ett arbete inom Europa att förbjuda PFAS i olika sammanhang, dock ej med självklarhet i bekämpningsmedel. Skälet sägs vara att växtskyddsmedel måste hanteras separat. Kanske finns det också en lobbying mot ett förbud. Hursomhelst förefaller ett förbud inte vara omedelbart förestående, trots den kunskap som finns kring PFAS och dess negativa inverkan på natur och människa. Lite grann som DDT på 1950-talet. Man vet. Men det finns intressen. Och det tar tid.

Kanske kan den här larmrapporten om PFAS i vin göra skillnad, för så länge det bara pratats om PFAS i vatten och frukt och grönt (ja, massor av frukt innehåller PFAS, det har larmrapporter visat i flera år) är det få som bryr sig. När det påvisas i vin, som redan innehåller det potentiellt dödliga giftet alkohol, blir folk upprörda. Korkat men gott så.

Kan man som konsument undvika viner med PFAS? Man kan försöka. Inom ekologisk odling är systemiska växtskyddsmedel förbjudna. Med andra ord bör ditt ekologiska vin vara fritt från PFAS. Men helt säkert är det inte, för grannen kanske arbetar med systemiska bekämpningsmedel innehållande PFAS. Dessutom försämras våra vattendrag och grundvattnet sakta men säkert. I sammanhanget ska också sägas att medvetna bönder som arbetar konventionellt i likhet med eko-odlarna också undviker växtskyddsmedel med PFAS. (I PAN:s undersökning var 80 procent av ekovinerna fria från PFAS/TFA).

Som vanligt handlar det, tyvärr, om att undvika de billigaste vinerna – det är ingen tillfällighet att ”Systembolagets mest sålda rödvin” tillhör vinerna med de högsta halterna TFA (enligt Naturskyddsföreningen). Skälet är att det enda sättet att få ner priset är att ha ett högt skördeuttag och det innebär ett högintensivt jordbruk med mycket av allt. Det vill säga gödning, bevattning och bekämpningsmedel och ofta då de mest effektiva växtskyddsmedlen (alltså de med PFAS).
Sist men inte minst: Ska vi sluta dricka vin nu? Det är en möjlighet, särskilt om den kombineras med att sluta äta frukt och dricka fruktjuicer och vatten.

PS Gjorde ett litet inlägg om detta på X (fd Twitter), detta moderna Forum för fårskallar (för er som kommer ihåg det) – här samlas allehanda troll som får betalt för att vara korkade och sprida osämja och dumheter och sådana som gör samma insats utan att få betalt därför att de är dumma på riktigt – och mycket riktigt kom det snart kommentarer som ”vad ska du äta då?”, underförstått att om vi inte växtskyddar så blir det ingen mat, vill därför redan här tydliggöra att vi fick mat även före 1988 och det finns en uppsjö alternativ, såväl kontaktverkande som systemiska, till bekämpningsmedlen med PFAS.

Publicerat i original 2025-04-26 av Lars Torstenson på vinbloggen Vinifierat.se

 

Detta är en kommenterande text och krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Är du nyfiken på fler krönikor? Klicka här!

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Café Cuvée

Mysigt

Stockholm, Södermalm

Kvarterskrog

Bar Ingrid

Livligt

Stockholm, City

Hål i väggen

Teddys

Skön atmosfär

Stockholm, Östermalm

Ramla in

Leijontornet Bar

Mysigt

Stockholm, Gamla stan

Hotell

Skärets Krog

Charmigt

Smögen

Säsong

Bar La Lune

Trendigt

Göteborg, Vasastaden

Hål i väggen

Sundbybergs Vinbar

Prisvärt

Solna - Sundbyberg

Kvarterskrog

Suggan Vinbar

Mysigt

Göteborg, Majorna

Upcoming

Lilla Vinbaren

Klassiskt

Malmö, Innerstaden

Perfekt läge

Hornstulls Bodega

Skön atmosfär

Stockholm, Södermalm

Hål i väggen