Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Brännland tar världen med storm

Brännland tar världen med storm

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Det var många faktorer som strålade samman i livet för Andreas Sundgren. Som för många vinmakare som börjar senare i livet var behovet att få något konkret ur händerna centralt, samtidigt som det fanns livsmässiga faktorer som gjorde att han inte kunde flytta. Istället byggde han nytt från där han stod.

Drömmar är till för att förverkligas. Andreas Sundgren är inte en man som tror på någonting annat, vilket han också bevisat. Att ha gått från en dröm att jobba med vin ute i världen till att skapa en produkt på hemmaplan som istället erövrat världen, är ett bevis på hans säregna och unika driv, passion och energi.

– Jag bar på en nyfikenhet kring vin samtidigt som det fanns livsmässiga faktorer som gjorde att jag inte kunde flytta, inleder Andreas vårt samtal.

Brännland Iscider startades 2010 som en dröm om att göra cider på Norrlandsäpplen. Efter två års försök, misslyckanden och nya upptäckter kom de till slutsatsen att svenska äpplen i kombination med det kalla norrländska klimatet lämpade sig allra bäst för att framställa iscider. I dag producerar de hantverksmässig iscider helt baserad på 100 procent äppelmust utan smak- eller färgtillsatser. Produktionen finns i Västerbotten och målet var tidigt att skapa en dryck som gör avtryck i hela världen. Brännland kombinerar både vinteräpplen plockade i Västerbotten med äpplen från en noga utvald samarbetspartner i det skånska äppelriket.

Men tanken från start var inte att producera just iscider, utan en betydligt enklare produkt. Allteftersom processen tog form blev det tydligt vad de svenska äpplena var bäst lämpade för. Det fanns lite och ingenting att gå på eftersom svenska äpplen inte betraktades som en råvara med potential, men Andreas dröm skapade nya möjligheter.

Mognande äpplen i Röbäcksdalen
Hösten 2016 planterade Brännland 1000 äppelträd på Röbäcksdalen utanför Umeå. Bild: Press

– I vårt fall handlade det om tajming och den öppna situationen som fanns vad gällde just svenska äpplens förmåga att producera något ambitiöst. Vi fick fram rätt vin vid en gynnsam tidpunkt. Vi förstod först i efterhand att vi snarare blivit vinmakare än egentliga cider-makare och det var Markus Lundén som påpekade det, att det enda som skiljde oss från andra druvdrivna vinmakare i Europa var råvaran, förklarar Andreas.

Markus Lundén är en hyllad och mycket begåvad svensk vinmakare i Tyskland som till största delen är ansvarig för vinerna hos producenten Georg Breuer i Rheingau.

– Idag arbetar vi både med Markus och med Joel Welander som är Markus högra hand i Tyskland. Inledningsvis handlade det mycket om att förbättra det grundläggande källararbetet men med åren har samarbetet förändrats till att handla mer om utbildning, filosofiskt utbyte, diskussioner kring stil och kvalitet och det går inte att understryka nog vilken betydelse Markus har haft för vår iscider, hur vi ser på oss själva som vinmakare.

– Bortom det är Markus idag en av mina närmaste vänner och det gäller också Joel. Även om jag har väldigt mycket mer kunskap att hämta från Markus och på många sätt aldrig kommer att komma ikapp honom i vinmakeriet, så är vår konversation nu mer av ett utbyte.

Flaskbild på Brännland Iscider 33° Brix 2017
Brännland Iscider 33° Brix 2017 Bild: Press

Idag kan man närmast beskriva Brännland som en negociante som har utvecklat verksamheten genom två parallella spår. Det ena genom att slipa sitt vinmakeri och sina viner så vasst de kan med den givna råvaran, svenska äpplen av bästa kvalitet, för att representera det som är unikt med de äpplen och odlingar de arbetar med idag. Det andra är att undersöka möjligheten för storskalig äppelodling för sin iscider-produktion i norra Sverige.

– Vi köper idag 140 ton äpplen om året från odlare i Skåne som vi har en lång relation med. Vi besöker dem flera gånger om året och har ständig kontakt. Vi har också provplanterat nordliga äppelsorter i Skåne tillsammans med vår partner där.

Sedan 2014 har de undersökt möjligheten till större äppelodlingar i norra Sverige och har i dagsläget planterat uppåt 12 000 träd från Norrbotten till Jämtland på ett drygt 20-tal platser. Men i avsaknad av lokal tradition att bygga på har de fått komprimera många decenniers arbete till en mycket kort tidsrymd vilket också skapat ett fritt spelrum att finna sitt unika uttryck.

– Iscidern som hittills producerats i liten upplaga från vår egen frukt visar upp ett helt eget uttryck, väsensskilt från de viner vi producerar från sydliga äpplen. Båda uttrycken har sina kvaliteter och det är en förmån att låta dem informera varandra.

I dag består kärnproduktionen av tre buteljeringar: Brännland Iscider som kan betraktas som flaggskeppet, Brännland Iscider Barrique och sedan förra året, Brännland Apple Ice, som ersätter Claim by Brännland Cider under det här året.

– Alla är stilla äppelbaserade isviner, så idag kan man säga att vi bara producerar sött äppel-isvin. På det har vi de senaste två åren släppt en äppelglögg med bas i iscider och profil från tyskt glühwein. Mer konkret tror jag att vi kommer att utvidga, men framförallt kanske förbättra vår produktion, en rörelse som kommer att gå hand i hand med att också utveckla vår publika verksamhet ytterligare.

Genom åren har de stadigt ökat både i produktion och försäljning. Brännlands råmust-kapacitet ligger på cirka 110000 liter per år och genom att koncentrera musten med hjälp av den naturliga vinterkylan i Västerbotten så blir volymen färdigt vin mindre än om de vore en klassisk producent av torra viner eller torr cider. Det är i slutänden jäsningen som avgör råmust-kapaciteten. Pandemi-året såg ett naturligt glapp men i dagsläget buteljeras cirka 80000 till 90000 flaskor per år av innevarande årgångar. Av de flaskorna går knappt hälften på export och finns, beroende på tidpunkt på året, i ett tiotal exportmarknader. Främst av dem är Norge, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Schweiz.

– Vi är stolta och glada att våra viner serveras på några av världens bästa restauranger som The Fat Duck, L’Enclume, Arzak och Diverxo med flera. I närområdet har vi alltid haft bra uppbackning av bartenders som Monica Berg, Emil Åreng, Hampus Thunholm, Josephine Sondlo och Bella Porcile. Men framförallt Johan Andersson på Mathias Dahlgren som var först i Sverige med att se oss och satsa på att vi skulle vara närvarande på deras lista.

Andreas Sundgrens passion har varit inspirerande för många inom dryckesbranschen och samarbeten har varit en naturlig del i utvecklandet. Vad gäller vinerna har de exempelvis en återkommande buteljering tillsammans med artisten och multientreprenören Petter Alexis Askegren, ett samarbete som sjösattes inför Petters 20-årsjubileum som artist 2016. Under de senaste två åren har Brännland även arbetat med både Tevsjö och Boge bränneri för att undersöka hur ett destillat med utgångspunkt i iscider kan te sig. Även utomlands har samarbetena varit fruktsamma och ett nära band har skapats med den franska producenten Kystin.

Porträttbild på Andreas Sundgren i Brännlands tasting room
Andreas Sundgren i sitt vineri Brännland. Bild: Press

Hur ser då framtiden ut?

Här finns, återigen, flera olika spår. Den stora och övergripande förändringen under det kommande decenniet kommer att gå från vad som huvudsakligen är en negociant-modell som vinmakare, till en mer egen skördedriven modell, där Brännland själva kommer att äga en större del av egen odlingsstock men även fortsatt samarbeta med odlare både i södra och norra Sverige. Samtidigt vill de förflytta sättet de kommunicerar i steg med transformationen från en producent som producerar ”vin d’effort” till att bli en producent som i betydligt högre utsträckning producerar ett ”vin d’terroir”.

– Vi är stolta över det vi gör idag men ska göra det ännu bättre, ännu tydligare och ännu tidlösare. Vi ska skapa en terroir från grunden tillsammans med andra svenska vin och ciderproducenter. En stor men mycket givande utmaning. Framåt kommer vi att buteljera allt mer platsspecifikt.

I dagarna avslutar Brännland sina jäsningar för årgången 2022, deras tionde årgång, och det kräver just nu allt fokus. Andreas Sundgren har många strängar på sin lyra och en aldrig sinande källa av inspiration vilket naturligt gör honom till en upptagen person. När han slutligen hastar iväg mot framtiden ropar han, lika hoppingivande som enigmatiskt,

– Men… vi ses här om 500 år och diskuterar hur det gick!

Stilleben på äpplen och en flaska Brännland Iscider
Brännland Iscider. Fyra kilo äpplen behövs för att framställa 0,5 liter Brännland Iscider. Bild: Press

Fakta om iscider:

Iscider är ett sött vin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30 brix. Sockerkoncentrationen bör uppnås med hjälp av naturlig kyla. Alkoholhalten i den färdiga produkten ska ligga mellan sju och tretton volymprocent och mängden restsocker i den färdiga cidern får inte understiga 130 gram per liter.

Råvaran måste bestå till 100 procent av okoncentrerad, naturlig äppelmust.

Tillsatser av konserveringsmedel är inte tillåtna.

Smak och färgtillsatser är inte tillåtna.

Tillsats av alkohol är inte tillåtet.

Chaptalisering (tillsats av socker) är inte tillåten.

 

De nyprovade nya årgångarna:

Flaskbild på Brännland Iscider Apple Ice 2018

Brännland Iscider Apple Ice 2018, Sverige, Nr 73799, 149 kr

Ett lätt äppelfriskt spontanjäst fruktvin med ett par års lagring. Ett isvin med otroligt driv i frukt och syra. Sött, koncentrerat och friskt, som en nordsvensk Auslese. En citrusklingande syra-schwung i avslutet ger en aptitlig klunkabilitet och balans åt den smidiga sötman. Apple Ice passar som aperitif, i sällskap med ostar och lätta desserter eller med rätter som kan matcha ciderns balans mellan syra och sötma.

Produktionen består enbart av äppelmust och sedan år 2022 använder man ingen tillsatt jäst. Äpplena som används kommer från Skåne och Norrland och äppelodlingarna i norr är några av världens nordligaste kommersiella äppelodlingar.

Socker har en lägre fryspunkt än vatten. Därför kan man göra söta viner av frusen frukt eller must genom att avlägsna vattnet och behålla den del av musten eller frukten som inte frusit. Denna teknik används framförallt vid framställning av eiswein i exempelvis Tyskland och Österrike. Att göra sött vin eller söt cider av äpplen är också vanligt i Kanada.

Vårt mål med Apple Ice, bortom att visa upp ytterligare ett fantastiskt uttryck för svenska äpplen, var att skapa vår motsvarighet till en Auslese i balans och kropp. Ett vin besläktat stilmässigt med våra mer voluminösa söta viner men lättare både sensoriskt och vad gäller alkoholhalten. Den lägre koncentration ger utrymme för en blommigare, mjukare profil väl lämpad för vår och sommar. – Andreas Sundgren, Grundare, Brännland Iscider (Fakta: 375 ml, 7,5 % vol., 9,2 g/100 ml socker)

Flaskbild på Brännland Iscider 2022

Brännland Iscider 2022, Sverige, Nr 2918, 279 kr

Vildäpplig med glänsande frukt. Egentligen mer av ett vin, fast gjort på svenska äpplen istället för druvor, än den besläktade “vanliga” cidern. Sötfruktigt isvin från vinteräpplen och norrländsk kyla. Djup, söt och knäckig, hög balanserad uppmjukad men fantastiskt frisk syra i ett långt härligt smakrikt efterspel. Till krämiga getostar, mellanlagrade hårdostar och till stekta äpplen med vaniljglass.

Äpplen av sorterna mutsu, cox orange, kim, gloster och belle de boskoop. Musten pressades och får sedan frysa utomhus under vintern. Därefter får den koncentrerade musten spontanjäsa. Vinmakare för denna cider är Joel Welander.

Som vanligt balanseras restsockret av den syra som har blivit vår isciders kanske främsta kännetecken. Det här är ett sött vin att lägga undan. Det kommer sannolikt att åldras mycket väl. – Andreas Sundgren, grundare, Brännland Iscider.
(Fakta: 375 ml, 9,5 % vol., 20,5 g/100 ml socker)

Vidare läsning om äpplen :

Pomos Logos av Pär Strömberg

Det pyser och bubblar bland plommon, vindruvor och äpplen av Karin Ericson

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.