Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vinliftarens guide till sommarfestens galaxer

Vinliftarens guide till sommarfestens galaxer

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Äntligen är sommaren här och med det alla härliga festligheter. Här är våra bästa vintips till studentens lyckliga dagar, till bröllopen under prunkande träd och till goda stunder i bersåer och på terrasser. För att underlätta valet av dryck har vi satt ihop viner till de olika tillfällena. Välkommen till vinliftarens guide till sommarfestens galaxer!

Studenten
Sjung om studentens lyckliga dag,
Låtom oss fröjdas i ungdomens vår!
Än klappar hjärtat med friska slag,
Och den ljusnande framtid är vår.

Vi tänker oss en lägre budget per enhet för inköpen och satsar på hög kvalitet till ett lägre pris. Studenten och examen måste självklart firas i bubblor och vad är festligare än äkta champagne? Till lunchen ett bra allround-vitt som pallar den mesta buffématen. Avslutningsvis ett bra grillpang, men också något som lätt kan fraktas med om festen fortsätter i någon annans trädgård. En pinot på burk får bli svaret.

Debuchy Brut Réserve N/V, Frankrike, Champagne, BS 51619, 195 kr 

Budgetchampagne och Systembolagets lägst prissatta. Är det dåligt? Nej absolut inte! Generös frukt, syran på plats med en fyllig mousse och krämig kropp. Det här är ett samarbete mellan Enjoy Wine & Spirits och champagneodlaren Didier Chopin. Aprikos, nougat, brioche och gula äpplen, fin mousse och lång krämig eftersmak.

Kir-Yianni Assyrtiko 2019, Grekland,  FS 2338, 99 kr

Mycket prisvärt friskt höghöjdsvin med pang-på syra, solig frukt, päron och citrus, gröna örter och salta mineraler på Greklands toppdruva Assyrtiko. Ett vin som har möjligheten att tämja alla smaker på buffébordet. Prisvärt är det också!

Cycles Gladiator Pinot Noir, USA, Kalifornien, Nr 2600, 70 kr (375 ml)

Vin på aluminiumburk, visste du ens att det fanns? Får jag presentera Systembolagets första i fast sortiment. Ren frisk bärig doft, finlemmat och fräscht med koncentrerad röd frukt, körsbär och röda plommon. Drick inte direkt ur burken bara, vinglas är att föredra och det kommer passa både grillade grönsaker som kyckling och halloumi.

Jubilaren
Med en enkel tulipan
Med en enkel tulipan,
uppå bemärkelseda’n
vi har den ääran,
vi har den äran att gratulera!

Efter en lång pandemi och trist avtåndshållande till nära och kära är det äntligen dags att fira hen som fyllt jämt, eller kanske bara fira ändå. Slår man ihop alla födelsedagar, jul och påsk och allt annat, där man saknat sin familj så har vi planen lagd för en underbar dag. Vi startar såklart med högsta kvalitet av rosaskimrande skum. Ett bättre vitt till lunchen och en finfin och stiltypisk Barolo till middagen, fint ska det va!

Charles Heidsieck Rosé Réserve NV, BS 77426, 599 kr

Elegant och enastående rosaskimrande med aromer av röda bär som jordgubb och hallon. Mjuk sofistikerad mousse med sirlig jordgubbskaraktär och mineraliskt avslut. Kostar en slant men det är jubilaren värd.

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2019, Tyskland, Rheingau, FS 70626, 159 kr

Förföriskt god riesling, en av de bättre i fast sortiment. Läskande syror i balans och harmoni med textur och frukt, päron, honung, lime och mineraler och örter. Här har du ett allroundvin med hög svansföring som med syra och struktur klarar av den exklusivaste av sommarluncher med skaldjur och romsåser.

Fontanafredda Barolo Serralunga d’Alba 2016, Italien, Piemonte, FS 2305, 269 kr

Prissänkt Barolo med inbjudande klassisk aromatik av mörka körsbär rosor och nypon, inslag av viol och kryddiga fat. Hyllad årgång med genomslagskraft redan nu. Klarar av att hantera alla de gräddiga och feta tillbehören som grillmaten älskar att frottera sig med.

Midsommarfesten
Små grodorna,
små grodorna
är lustiga att se.
Små grodorna,
små grodorna
är lustiga att se.

Blir det regn och kallt på midsommar i år igen? Nej, vi tror inte det, utan dukar  upp vinbordet med klassiska rätter och tillbehör under bar himmel. Ölen och snapsen får självklart vara med, men vi vill gärna att fler upptäcker härliga viner till midsommarfesten. Vi inleder således i dubbelt rosa. Efter lekar runt stången och fokus på barnen skålar vi in vuxenfesten med en charmigt mousserande smultronbomb. Vi fyller på med rosé även till silltallriken där stil och elegans kan få balansera upp den mer rustika ölen och snapsen. När grillen åker fram senare på kvällen plockar vi fram en riktigt god köttvän som avnjutes fint även som solitär i midsommarnattens sken.

Clotilde Davenne Rosé Crémant de Bourgogne, FS 70576, 189 kr

Midsomrig doft av smultron inleder detta rosébubbel med stil och elegans. En hård kall mousse möter varm och skön frukt i form av mer smultron, hallon och blodapelsin med touch av gula kex. Fin längd och hög kvalitet. Kan det bli en bättre start på dagen?

Josetta Saffirio Langhe Rosato 2020, Italien, Piemonte, Nr 72448, 129 kr

Underbart friskt och härligt vin. Tomtemor bjuder även på midsommar en inbjudande doft av rosor och körsbär i en välbyggd koncentrerad djup bärrikedom. Ett rosaglimrande guld med balanserad syra och driv i frukten, aptitligt och personligt generöst. Elegant och fräscht sköljer den bort jolmigheten efter sillar, öl och snapsar.

Terreno Chianti Classico 2018, Italien, Toscana, BS 50966, 169 kr,

Ny årgång med härligt driv, en örtig sangiovese med koncentrerad körsbärsfrukt. Fräsch drickbarhet, inbjudande livlig syra och mineralitet, stram men mycket pigg. Ett njutbart glas till den uppdukade grillbuffén likväl till midnattssolen.

Sommaravslutningen
Den blomstertid nu kommer
med lust och fägring stor.
Du nalkas, ljuva sommar,
då gräs och gröda gror.
Med blid och livlig värma
till allt som varit dött,
sig solens strålar närma,
och allt blir återfött.

Sommaravslutningen på jobbet kanske inte sker i så stora grupper som vanligt. Kanske går ni ihop några stycken för en picknick eller så sker det över Zoom eller Teams. Hursomhelst vill vi presentera något lätt och fräscht som, utan att tappa i smak och kvalitet, inte behöver ta allt fokus från samtalen kollegor emellan. En syrakick utan dess like startar festen så att man kommer i bra stämning. Om det ska ätas lite på picknickfilten eller om det kanske budats hem en festtallrik så måste ett rosévin som klarar olika typer av mat finnas med. Vi avslutar med ett riktigt skönt rödpang, otroligt sippvänligt utan att för den skulle tappa stil och finess.

Antxiola 2020, Spanien, Baskien, FS 2618, 119 kr

Sälta och mineral som en knytnäve genom syransmockan av gul frukt, citrus, lime och friskhet så det förslår. Syrlig doft, sval och hal doft, friskt och fräscht, maxad syra, gulgrön frukt, lime och citrus, mineral, sälta. Sa jag att det var ett syyyyrligt vin? Det här kommer få vilken trött AW som helst att dansa tango!

Georg Breuer GB Spätburgunder Rosé 2020, Tyskland, Rheingau, TS 95719, 139 kr

En smak och doftexklusivitet fylld av smultron, jordgubbe och hallonsoda, syrliga rabarber, söta röda bär, polka, mynta och örter. Friskt balanserande mellan stramhet och josighet, larvigt klunkvänligt och seriöst elegant. Pinot noir utgör denna blanc de noir där färgen erhållits av en tillsatt skvätt skalmacererad pinot, dvs rött vin. Mycket prisvärt och gott och naturligtvis otroligt habilt till allsköns sommarmat.

Chinon Cuisine de ma Mere 2020, Frankrike, Loire, FS 71529, 129 kr

Ny årgång av en favorit i fasta sortimentet. Mörkt rödbärig doft, driv i syra, blåbär och vildhallon i frisk och fruktig men torr örtig grönstjälkig och mineralisk drickglädje. Som solitär framåt kvällen när skärmarna släckts ned men även helt perfekt när pizzabudet kommer till parken och ni ska dela den napolitanska pizzan innan solen dalar ned.

Kick-Offen
Inte ett moln
Så långt ögat kan nå
Inte en droppe regn
På flera dar
Med en glass i min mun
Å i sandaler av plast
Går jag i solen
Och tänker på dig
Ljusblåa dagar
Seglar förbi

Semestern är över och det är dags att se kollegorna igen. Förhoppningsvis är också alla restriktioner över och det dukas ute till stor fest där budget lagts på catering och högkvalitativa viner till bra pris. I lite omvänd ordning drar festen igång med ett superfriskt och härlig rosévin som får semester-moodet att fokuseras på kollegorna. Nu blir det istället grillbuffé från cateringfirman med massor av härliga grönsaker så här behövs ett ypperligt fint allround vin som inte sänker orken. Avslutningsvis väntar vickning med ostron och då åker det till allas glädje fram en väl kyld albariño.

Blush Pink Riesling, Tyskland, BS 51850, 129 kr

Från svenske Markus Lundén, ett blushvin gjort på riesling och pinot noir, något som egentligen är förbjudet. En droppe vatten i tanken och du kringgår vinlagen. Fiffigt va? Härligt smultronfriskt vin med driv i syra och greppigt grapefruktigt avslut. Servera svalt i stora kupor och du kommer känna semesterns minnen som vindpustar i ansiktet.

Zenato Valpolicella Classico Superiore 2018, FS 12385, 139 kr

Klassisk blend från familjegården Zenato. Stilfull elegans från regionen. Kryddig med solvarma mörkt röda körsbär, touch av ek, mjuka tanniner, sammetslen textur med uttalad syra och koncentrerad längd. Passar till det mesta i proteinväg utan att man får tungt huvud.

Alba de Vetus Albariño 2019, Spanien, Rias Baixas, 179 kr, Nr 78598

Vinmakerskan Vanessa Perez har gjort ett vin där syrlig och härlig exotisk frukt tar sig an atlantkustens stormiga havsvindar med mineral och sälta. Havsmatens allra finaste vän. När man kyler vinet så kommer det fram små fiskar på etikettens framsida. Detta visar att vinet nått en fin serveringstemperatur. Garanterad succé till ostronen och kvällens sista suck.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.