Nyprovat – tillfälligt sortiment 7 juni 2024
Lästid: 12 minuter
Junis enda lansering i tillfälligt sortiment är än större än förra veckans mastodontsläpp. Det rullar fortfarande in viner som tidigare blivit inställda och flyttade, några viner förblir oprovade för att de helt enkelt inte skickats in till skribentprovningarna, ibland på grund av små allokeringar, ibland för att importören väljer att inte göra det. Jag har försökt att täcka det mesta och ge er det bästa, håll till godo och njut av en god sommar!
Gå direkt till..
MOUSSERANDE VIN
Skepparps Grand Prix Solaris 2022
Ännu en fin årgång av ett av Sveriges ledande vinerier för mousserande vin. Ett antal utvalda vinskribenter och sommelierer med uttalad blindprovningsförmåga, provade nyligen genom 87 av Sveriges bästa viner för att jurera fram topp tio till en Swedish Wine Show Down Challenge i Skåne i augusti, allt för att försöka benchmarka och kalibrera svenskt vin gentemot resten av världen, vart vi har varit, var vi står nu och var vi kommer att befinna oss i framtiden. En otroligt spännande och ögonöppnande blindprovning, no pun intended, som gav lyster åt den svenska vinnäringen. Skeppards mousserande viner har legat i framkant enligt mig och denna lansering gör ingen besviken. Fyllig och krispigt ren av grapefrukt, grönt gräs, syrliga vita vinbär och svartvinbärsblad. Bred stor mousse,sursyrlig frukt, passionsfrukt och grapefrukt i en lätt mineralvibrerande finish. (Skepparps Vingård, 4 200 fl.)
Chiusa Grande Integro 2023
Ekologisk méthode ancestral på chardonnay från Colline Pescaresi. Ofiltrerat dimmigt i glaset, hö-gult med doft av naturlig jäsning. Citrus och örter, Timotejschampo, gräs, vilda örter, grapefrutk och honungsmelon. Något spretigt, med rent och gott. (Winepartners Nordic, 8 160 fl.)
Carezza Lambrusco di Sorbara Metodo Classico
Ljust rosa lambrusco helt i den traditionella skolan från Emilia-Romagna. Ljust rosa, rödbärig, läskande frisk syrligt med skärpa i moussen, energi och läskande smultronhet i finish. Ett somrigt och läskande poolvin. (Quaffable Wines, 4 800 fl.)
Cantina Fratelli Carafoli C'era Una Volta Lambrusco 2023
Det var en gång ett vinhus i Emilia-Romagna som gjorde vin som vore det inte en morgondag. Hallonbåtar i nosen, hög syra, vass mousse, syrliga röda bär, hallon, smultron och jordgubbstoner av sursockrat smågodis. (Moestue & Cask, 14 400 fl.)
Radice Paltrinieri 2022
Lambrusco Mantovano från Sorbara i italienska regionen Emilia-Romagna, ett läskande sprudlande lätt rött vin med citrus och röda äpplen i nosen som anar volatilitet. Hög syra, vibrerande energisk med stickiga inslag av örter och vita bär. På gränsen till stök. (Vintedge, 6 000 fl.)
L’Archetipo Susumante 2022
Egensinnigt rosé från Salice Salentino fyllt av smultron och vildhallon med en bred sötfrisk mousse – fylligt och läskande på en och samma gång, ett riktigt härligt bubbel. Biodynamisk odlat sedan år 2000 med inspiration och influenser av Masanobu Fukuokas filosofi kring jordbruk. Kolla priset och antalet flaskor och slå ihop ett och annat så får du bra biobrus för hela sommaren. (Panache, 4 800 fl.
Chapel Down Grand Reserve 2018
Brorslotten chardonnay i denna blend med mindre andelar pinot noir och meunier från Kent i sydöstra England. Här, i närheten av Dovers vita klippor (i solnedgång) har druvorna slagit rot i kalkrika jordar vilket gett det här vinet dess krispiga mineralitet. Grönäpplig och citrusfruktig med krita-mineralisk nos, örtig med touch av fudge och gula kex. Läskande frisk och välstrukturerad i ett charmigt och personligt uttryck med tryck på mineralitet, sälta, citrus och mogna granny smith äpple. (Winemarket Nordic, 1 200 fl.)
Pino Román Pét-Nat País 2023
Minimal åverkan och påverkan med tro på vad gamla stockar, unik jordmån och kosmos kan erbjuda har Pinot Román fått en ren och fruktig respons av syrlighet i sin país från Itata. Jästigt äpplig och rödbärig nos, volatil inledning med syrlig frukt, småstökigt men på rätt sida. Friskt och fruktigt torrt och lätt örtigt avslut med naturliga vibbar på lokal bädd av energier. (Remilio, 4 800 fl.)
VITT VIN
Weingut Peter Jakob Kühn Riesling Alte Reben 2022
Ekologiskt odlad toppriesling från Rheingau, smäckfylld av stenfrukt och inbjudande aptitlig mineralitet direkt i nosen. Syrligt gulfruktig med gula plommon, och persika, panghög syra, helt torr, smågrusig mineralitet i hög koncentration, generöst men elegant. (Brix Wine, 2 400 fl.)
Salwey Oberrotweil Chardonnay 2020
Från ett familjevineri utanför Kaiserstuhl i Baden, ett charmigt vin på chardonnay. Baden ser ut att bli en stark spelare för tysk chardonnay, något som växer så att det knackar. Reduktiv inledning, krutig stendammig mineralisk, gulfruktig nos. Läskande frisk hög syra, mandelmassa och gul stenfrukt, mandelkubb, örter och mineralitet. Energiskt med charmerande personlighet, i ett örtigt torrt avslut. (Vinordia Sweden, 360 fl.)
Rabl Riesling Vinum Optimum 2022
Rudolf Rabl är en österrikisk mäster som hanterar sin riesling med ytterst precision och respekt. Årgången av Vinum Optimum, från gamla vinstockar som spenderat en tid med sin jäst och på sina skal. Syrlig nos, gulfruktig med stenfrukt, krusbär och stenig mineralitet. Tät och fyllig med örtig parfymerad citrus och passionsfruktig finish. Som mångårig vän av detta vin vet jag också att det lagras väl. (Johan Lidby Vinhandel, 12 000 fl.)
Chablisienne Chablis 2023
Chablis på Tetra, kan det vara något? Jodå minsann, när det kommer Chablisienne så borgar det för kvalitet. De har musklerna för att klara av en sådan stor volym genom sina allierade i kooperativet. Blyg gröngul nos, fruktig med mineral och örter. Karaktäristisk gulfruktig med lätt skalbeska, citrus och grusigt stenig kalkrik mineralitet. Perfekt förpackning för den som vill dricka kvalitet utan att riskera glaskross i båten, i tältet eller var man nu väljer sin semester. Kuriosa: Kvinnan på etiketten symboliserar de kvinnor som la grunden för kooperativet samt tog hand om vinodlingarna under krigsåren. (Wine Affair, 32 000, krt)
Olivier Leflaive Pernand-Vergelesses Blanc 2022
Gulfruktig med vanilj och nötter, örter och ceder i nosen. Fyllig och fet i texturen, läskande frisk syra, driven och energisk gul frukt, vanilj, smör, nötter och mineraliska toner i finish. Detta vin kommer ifrån fyra olika vingårdslägen i Pernand-Vergelesses, Frétille, Sous les Clous, Les Courbettes och Les Pins och stockar med en snittålder på 36 år. Pernand-Vergelesses är än så länge en mindre välkänd kommun och det går därför fortfarande att göra fynd härifrån. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)
Magna Vides Blanco 2021
Lokala förmågan albillo mayor med ett tionde garnacha blanca från Ribera del Duero, vinifierat på franska ekfat. Gulfruktig med exotisk frukt, houng, vanilj och örter med balanserad fatkaraktär. Fyllig fet textur, helt torr, örtig och syrlig med lätt nötighet i avslutet. (Winepartners Nordic, 300 fl.)
Matthiasson Linda Vista Chardonnay 2022
Från ett familjevineri i Napa Valley, grundat för cirka 20 år sedan, en charmig och redig chardonnay, värdig sitt ursprung och sin terroir. Gul frukt, popcorn, vanilj och nötter i nosen. Hög syra, läskande frisk med citrusfrukt, lemoncurd och torr koncentrerad finish. (Ybenets Wine, 672 fl.)
ROSÉVIN
Leitz Assmanshausen Pinot Noir Rosé 2023
Hundraprocentig pinot noir från toppvingård i Rheingau. Inte så vanligt med vingårdsviner när det kommer till rosé, men varför inte, det blir kanon, iallafall om uppdraget ligger på Johannes Leitz. Egensinnigt inbjudande nos, örtig och bärig med polka och mynta. Syrlig frisk och rödbärigt energisk. Fyllig och smakrik, komplex och mycket charmerande. (Johan Lidby Vinhandel, 3 000 fl.)
Domaene Gobelsburg Rosé 2023
Likt förra veckans lansering av magnumbuteljen av samma vin är det druvan zweigelt som utgör råvaran. Rödbärig frisk nos, örtig och inbjudande. Läskande syrlig med röda bär och örter, mynta och tvål, örter och röda bär, läskande frisk av vattenmelon, örter och blodgrape. (Solera, 11 400 fl.)
Umathum Rosa 2023
Lika delar Zweigelt, Blaufränkisch och Sankt Laurent från Burgenland. Umathum går alltid den mörkare färgvägen till sina aptitliga gastrorosa viner. Örtigt, syrligt, tätt och stramt med lätt tanninstruktur, friskt av röda bär, jordgubb, körsbär och läskande sommarfräsch, välbyggt med hög beska i finishen. (Johan Lidby Vinhandel, 6 600 fl.)
Rosé de Seguin 2023
Bordeaux-rosé av hundraprocentic cabernet franc vilket gett enfin aromatik av vattenmelon, blodgrape, citrus och röda bär. Läskande frisk syra, hög fräschör, örtigt och fruktigt med rabarber och sötsyrlig godisfruktigt avslut. (Morningstar Brands, 6 000 fl.)
Condé Rosé 2023
Sangiovese från Forlì i Romagna och ur händerna på begåvade vinmakerskan Chiara Condello som här jobbar med sina föräldrars gårdar. Inbjudande mörkt rosarödbärig nos med örter. Ett äskande friskt och energiskt, välbalanserat och tight, stramt och gastrovänligt strukturerat vin. Skogsbär och vilda örter, lingon, tranbär, vita vinbär och vattenmelon i koncentrerad fruktig sirlig stil, välbalanserat goch mycket gott. (Terrific Wines, 4 800 fl.)
DeAetna Rosato Terra Costantino 2023
Ekologisk Etnarosé av nerello mascalese och ett tionde nerello capuccio. rökig och lite stökig är mitt första intryck och det drar åt en hel del umami och vulkanjordiga toner. Med tid öppnar sig vinet med citrusfruktig nos, rödbärig och medicinalörtig. Frisk syra, bittercitrusfruktig, zestig och mineralisk med aptitlig umamisälta. Eget, personligt och charmigt. (Valid Wines, 6 000 fl.)
Frank Cornelissen Susucaru Rosato 2023
Mer ekologiskt från Etna och Frank Cornelissens vilda natur-uttryck. I år är hans rosé något mer tämjd. Frisk ren aromatik av röda bär och bittercitrus, rabarber och blodapelsin. Tät och torr, frisk och syrlig, vilseförigt enkel men redig och fräsch med ett mycket sofistikerat mineraliskt umamibett i avslutet. (Vin & Natur, 4 560 fl.)
Txomin Etxaniz Rosado 2023
Vi har under senaste åren blivit förärade med en rad Txakoli-viner, dock de flesta i det vita vinets form. Men, det görs även finfina exemplar av rosado i Baskien, här med lätt rödbärig, blåfruktig pigg nos, lätt av ljusa bär. Torrt och läskande friskt, energiskt med örtkryddigt bett i finish och en rejäl spark av syran. Lokala druvorna hondarribi zuri och hondarribi beltza delar jämt på kakan. (Viña Española, 7 200 fl.)
Muga 2023
Ljus med doft av röda bär och fudge, frisk syrlig och pigg med drag i syran och tight koncentration i frukten. Bra i år igen, år efter år, efter år. Rioja med sina druvor, temperament och energi är som gjort för rosé. Bra pris stor allokering, kommer finnas i många glas i sommar. (Terrific Wines, 10 000 fl.)
Herència Altés Celastrina Rosé 2023
Ekologisk, enligt producenten veganvänlig, rosé från Terra Alta på tre fjärdedelar garnacha och en fjärdedel syrah. Väldigt ljus, transparent rosa med lyg blårödbärig nos, läskande frisk syra, tvärrtorr med grepp och bett, syrlig frukt men något dämpad för att få fullständig balans. Alla vingårdar på Herència Altés/De Haan Altés är ekologiska och man använder sig bland annat av solenergi och återanvändning av regnvatten, allt för en hållbar vinproduktion med så liten miljöpåverkan som möjligt. Innehavet är idag ca 60 hektar vingårdar, varav många med gamla vinrankor, som odlas enligt ekologiska metoder. (Winepartners Nordic, 6 600 fl.)
Simpsons Railway Hill Rosé 2023
Stilla rosé från engelska bubbelmeckat Kent. En rosé som vittnar om god frukt och kalkrik terroir. Rödbärig av smultron och hallon med en hel knippe köksörter. Syrligt och bärigt med mineralisk kalkig touch i ett långt syrligt avslut. (Brand Wine Estates, 3 600 fl.)
Bonterra rosé 2023
Prissänkt från förra året med tio kronor men lika trevligt i glaset för det. Ekologisk grenache, enkel men frisk av röda bär och örter, läskande syra och bärig frukt, balanserat och rent. (VCT Sweden, 5 400 fl.)
Leyda Reserva Rosé Pinot Noir 2023
Viviana Navarrete på Leyda räknas som en av Chiles främsta vinmakare. Här har även vår svenska Master of Wine Madeleine Stenwreth haft ett finger med i spelet då hon under en längre tid konsulterat för Leyda med blendning till den skandinaviska marknaden. Sursyrlig och rödbärig med rabarber och lime, stillahavssvalt och mineraliskt med syrlig lång finish. (Bibendum, 4 800 fl.)
Angove's Naturalis Organic 2022
Ekologisk burk med blyg nos, läskande frisk sötfruktig med röda skogsbär och örter, torr och läskande. Shirazdruvorna till detta vin kommer från vingården Naya som ligger nära staden Paringa i South Eastern Australia. Perfekt picknickburk till engångsgrillen. (Wine Affair, 10 000 brk.)
ORANGEVIN
Fitapreta a Laranja Mecânica
Orangeguldfärgad från Alentejano med doft av aprikos, persika, vanilj och örter. Läskande frisk hög syra, oxidativa toner, jästig och torr med aptitretande skalbeska och lätta tanniner. Druvorna till a Laranja Mecânica är en fantastisk blandning av arinto, roupeiro, verdelho, antão vaz, alicante branco, trincadeira-das-pratas och fernão pires. ”Det här är vår version av ”A Clockwork Orange”, säger vinmakaren António Maçanita, och syftar på livets hårda press och tuffa villkor, här fritt översatt till mekanisk pressning av druvor till ett tufft, karaktärsfullt och motståndskraftigt vin som står på egna ben. (Handpicked Wines, 2 400 fl.)
RÖTT VIN
Claus Preisinger Puszta libre 2023
Ljust röd med lätt volatil syra och röda syrliga bär. Läskande frisk och bärig, naturligt och småstökigt, pigg rödbärig nos, läskande av lingon tranbär och hallon med hög syra lätt struktur, mjuka tanniner men mycket klunkvänligt. Servera svalt i stora kupor och du får – vin de soif – glou glou och allt det där. Claus Preisinger gjorde sitt första vin när han bara var 20 år gammal och utökade snabbt de tre hektaren av sin familjs vingårdar vid sjön Neusiedlersee i Burgenland till 19 hektar. Idag odlar han enligt biodynamiska principer och är en viktig del i Burgenlands vinutveckling. (Veritabel Vin/Vinstereo, 7 200 fl.)
Domaine Thillardon Chénas Les Blemonts 2022
Seriös och elegant familje-Beaujolais från biodynamiskt odlande pionjärer som främst förknippas med byn Chénas, här i sitt esse med ett vin från vingården Les Blémonts i just Chénas. Inbjudande parfym, röda bär och hallonlakrits. Stramt bärigt och josigt med bra längd. Vidare får vi hög men balanserad syra och områdestypisk påtaglig mineralitet och finlirande tanninstruktur. God gamay, yeah!
Domaine Brusset Les Hauts de Montmirail 2022
Legendarisk familjeegendom i Gigondas med odlingar i några av de bästa lägena i området. Grenache, syrah, mourvèdre och cinsault från steniga, terrasserade vingårdar med sydlig exponering. Manuell skörd där alla druvorna avstjälkas för att sedan vinifieras utan tillsatt jäst har gett en djup expressiv aromatik, syrlig mörkbärig nos, örtig med körsbärskärna och vildrosor. Tätt sammansatt och fyllig med mjuk textur och generös frukt, vildhallon och garrigue, lakrits och salvia som avslut. Syskonvinet Domaine Brusset Gigondas Tradition Le Grand Montmirail släpptes för någon vecka sedan. (Budbreak, 600 fl.)
Château La Création Pomerol 2018
Mörk svartbärig frukt, torrt stramt och tillknäppt med toner av ceder, örter och kakao. Ett vin som behöver luft eller tid. Till största andelen merlot med nästintill lika del cabernet franc och mindre av cabernet sauvignon från den sydöstra delen av Pomerol eller pretantiöst nog, från Sixtinska kapellet och Michelangelos Adams skapelse. (WineWorld, 3 000 fl.)
Cros' Roc 2022
Kul men seriöst vin av lokala druvorna negrette och fer servadou där inbjudan av blåbär är tydlig med inslag av svartvinbär, örter och jordig mineralitet. Stram och torr med läskande syra och rödfruktig bärighet som vaggas in och balanseras väl med mjuka tanniner i en lång mineralrik eftersmak.
Vajra Claré J.C Langhe Nebbiolo
Aromatiskt energisk nos av skogshallon, jordgubb och örter, rosor och viol. Torr och stram men med driv i frukten, rödbärig och floral, energisk och lättklunkat. Passionerat läskande och eget, torrt spritsigt och energigivande sommarjuice som med fördel serveras svalt i stora kupor för stora klunkar. Stilen i Claré J.C. är inspirerad av anteckningar från Thomas Jefferson från 1787 samt texter från vinmakaren G.B. Croce anno 1606. Det dessa anteckningar har gemensamt är att de beskriver ett lättare, ljusare nebbiolovin. En stil som faktiskt var den vanligaste fram till mitten av förra seklet. (Morningstar Brands, 4 200 fl.)
Oltretorrente Colli Tortonesi Rosso 2022
Barbera och dolcetto från det lilla familjevineriet Oltretorrente som sköter sina vinmarker och sitt vineri enligt biodynamiska principer. Djup färg, örtig svartfruktig nos, läskande frisk rödbärig smak. Väl strukturerat med tighta unga tanniner hög syra och full av energi. Torrt avslut med lång mineralisk örtig svartfruktig bärighet. Egendomen omfattar tre hektar och vininstockarna har en ålder mellan 15 och 100 år där den största andelen är i det äldre spannet. Vingårdarna ligger på branta sluttningar både med nordligt och sydligt läge på en höjd av omkring 300 meter över havet. (Vintedge, 10 200 fl.)
Damilano Barolo Lecinquevigne 2019
Från anrika marker och familjekonstellationer i La Morra, en ståltankad nebbiolo med aromatik av tjära, mogna men frisk körsbär, rosor och blyg viol i nosen. Smaken fyller på med en samling mörka skogsbär och örter i en torr och stram struktur med torra tuggiga tanniner och lätt beska i finishen. (Philipson Söderberg, 1 200 fl.)
Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2019
Ekologisk sangiovese från nobla området i södra Toscana. Rökig mörkbärig nos, tobak och fat, läskande frisk syra, tunn men balanserad frukt, körsbär och örter innan en jordig mineralitet. Klunkvänligt med struktur och ett glatt men oväntat möte för mig som provade det för första gången. Avignonesi odlar sina druvor enligt ekologiska och biodynamiska principer och det har producerats vin på Avignonesis egendomar sedan sent 1300-tal. Idag ägs Avignonesi av Virgine Savery, som köpte egendomen 2009.(Quaffable Wines, 1 200 fl.)
Can Rafols Gran Caus Negre 2017
Huvudrollen av merlot, biroll cabernet franc och liten sidoroll av cabernet sauvignon uppvuxna ur kalkrika jordar i Penedès och Can Ràfols dels Caus terrasserade vingårdar. Djup mörk färg, tung nos av mörk frukt, svarta bär och ekfat. Ett högkvalitativt vin, men varför inte satsa på sina lokala druvor istället för en bordeauxblend? (Wine Dog Dryckeshandel, 720 fl.)
Matthiasson Napa Valley Cabernet Sauvignon 2021
Svartvinbär, cassis, ceder och tobak i nosen. Läskande frisk syra, hög och charmant som balanserar den fylliga och generösa smakbilden. Torrt strukturerade tanniner och fin balanserad längd ger frukten en match i balansgången. Snyggt! Matthiasson Family Vineyards drivs av Steve Matthiasson och Jill Klein Matthiasson, grundades 2003 och ligger i Napa Valley. (Ybenets Wine, 672 fl.)
Buena Esperanza Greta 2021
Pinot noir från Atacamaöknen som unikt har ett par dalgångar där det går att odla vin och druvorna till detta vin kommer från kustområdet Valle de Huasco, lagrat ett år och två månader på franska ekfat från Bourgogne. Körsbär och ljus choklad i nosen, stram och syrlig frukt, tät med torra tanniner och hög syra. Eftersmaken örtig och rödbärig av lingon och tranbärsjuice med lätt hint av sandelträ. (Remilio, 600 fl.)
Punt Road Wines Gamay 2023
Familjen Napoleones gamay är fullmatad med mörkt röda körsbär. Årgången 2023 var sval i området vilket resulterat i en hög fräschör. Hög syra, koncentrerad frukt med en rökigt mineralisk med polerade tanniner där en tät eftersmak av svarta oliver, örter, tapenade och svartpeppar rundar av. (Quaffable Wines, 1 248 fl.
Wayfinder Syrah 2022
Wayfinder är en nyhet på svenska marknaden från en gård med en lång historia av vinproduktion som nyligen fick nya ägare beläget i hjärtat av Margaret River. Shiraz typiskt från området med eucalyptus, mynta och charkbricka i nosen, Smaken är tät med mörkfruktig bärighet, stort och köttigt, blodigt och animaliskt med färska vilda lokala örter, vild rosella och bush tucker dukkah.
Dog Point Vineyards Pinot Noir 2021
Ekologiskt odlad med low-intervention, hands-off-filosofi i en personlig, kompromisslös stil från Marlborough med inbjudande aromatik, parfymerad av rökelse, sandelträ och jordgubb. Läskande frisk, tät och koncentrerad men tillgänglig och energisk i fin balansakt, elegant och snyggt! (Valid Wines, 336 fl.)