Grab a Bottle – Tre favoriter med ny årgång
Lästid: 1 minut
Månaden oktober stormar mot sitt slut och med november i sikte tipsar Pär Strömberg om tre toppviner med nya årgångar. Ett vitt vin och ett rött vin från Bourgogne och ett rött vin från Piemonte. Mycket vin för pengarna där smakbild rimmar alldeles utmärkt med druvsort och ursprung. Håll till godo och grab a bottle på vägen hem till höstmyset.
Jean-Claude Boisset Bourgogne Chardonnay Les Ursulines 2022
Ingångsvin till den vita magin i Bourgogne. Tydliga smörtoner i doften med macadamianötter, vanilj och mogna gula äpplen, citrus och ekfat. Fylligt och varmfruktig med bra längd som avslutas i en skön liten citruskick. Syftet för Jean-Claude och hans efterträdande barn är att göra hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen genom att jobba med långtidskontrakterade odlare. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget där de varje år gått från klarhet till klarhet. Gott till valfri vit fisk i en enkel med smörig och gräddig sås och ångade grönsaker.
Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir 2021
Ingångsvin till den röda magin i Bourgogne. friskt och piggt med tydliga markörer för både druva och område. Familjevineriet har långa anor och jobbar i både egna vingårdar och som negociant där man köper in druvor från kontrakterade odlare. Klassiskt burgundiskt med jordgubb, hallon, örter och sandelträ. Fräschör i syran och en klingande klar mineralitet tillsammans med mörk bärighet. Välpassande till en klassisk bœuf bourguignon med kokt potatis eller till en rödvinsbräserad högrev med potatisgratäng.
Giacomo Grimaldi Barolo Piccole Vigne 2018
Ingångsvin till den röda magin i Piemonte. En otroligt prisvärd Barolo från de yngre stockarna i familjegården som ligger högst upp i byn. Körsbär, viol och rosor med frisk syra, fyllig frukt och klättrande tanniner. Otroligt prisvärt och gott och en garanterad super-bargain! Årgången är generös och passa utmärkt till en klassisk svamprisotto med riven parmesan eller den italienska charkbrickan.