Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Il est arrivé - Fête du Beaujolais Nouveau!

Il est arrivé - Fête du Beaujolais Nouveau!

Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

En minut över tolv, torsdagen den 17 november, öppnades lyckans dörrar för alla Beaujolais-fantaster. "Il est arrivé!" ropade fransmännen och årets upplaga av Beaujolais Nouveau släpptes lös på gator och torg. Wine Table har provat årets viner som släpps på Systembolaget idag.

Ouiiiii, Il est arrivé… det är den tredje torsdagen i november och dags för den stora högtiden Fête du Beaujolais Nouveau, ett event som startade i Frankrike, men som snabbt spreds världen runt. Visst, vi brydde oss inte så mycket här uppe i norden då vinerna vi fick hit smakade skumbanan och inte alls satt inne med några gastronomiska kvaliteter. Idag är det iallafall lite bättre ställt och mängder av barer och krogar har hakat på trenden och kör en egen fest med bra glaspriser på ”bojo-novå”.

Som den franska vinlagen påbjuder så går startskottet för släppet av regionens ”nyaste” vin den tredje torsdagen i november. Beaujolais Nouveau som vinstil såg dagens ljus redan på 1800-talet men det stora internationella genombrottet kom inte förrän i mitten av 1980-talet. Och med en smart och enträgen marknadsföring lyckades en handfull stora producenter exportera fenomenet utanför landets gränser. Så småningom var det inte längre bara fransmännen som gick man ur huse för att knipa några pavor av årets första vin, utan firandet av den nya högtiden nådde helt andra proportioner. Överallt i världen tog man den franska traditionen till sina hjärtan. Ett av de mest extrema exemplen var kanske när den amerikanska affärsmannen Mick McHugh chartrade ett Concordeplan för att transportera 218 lådor av vinet från Frankrike till Seattle. Även vi svenskar hakade på tåget och på 80-talet slingrade köerna långa utanför portarna till Systembolagsbutiker då vinintresserade konsumenter ville åt en flaska av årets utvalda vin.

Decennier av firande följde, men efter hand mattades intresset av och under en lång tid fick det klassiska vinet lämna plats för vinstilar av betydligt kraftigare slag. Möjligen överskuggade den nya Parker-hysterin och förkärlek för storslagna monsterviner klädda i ekfrack, det mera subtila vinet från Beaujolais. Kanske var det en utarmning av kvaliteten som satte käppar i hjulet för den sedan länge älskade drycken?

Men nu blåser återigen bäriga, friska, vindar från syd och i dag är intresset för Beaujolais stort. Vinbarer och utskänkningsställen runt om i Sverige serverar mer än gärna ett glas seriös Bojo till sina gäster och när det är dags för årets Nouveau-släpp poppar skyltar upp på gator och torg med den klassiska frasen: Il est arrivé!

beaujolais_nouveau

Vill man uppleva festen på riktigt så är det givetvis i Frankrike man ska vara. Bara i området Beaujolais arrangeras över 120 olika festligheter och den mest kända – les Sarmantelles – hittar man i byn Beaujeu. Här sätter festligheterna igång redan dagen innan släppet och pågår sedan i fem hela dagar. Provningar, tävlingar, musik, underhållning, mat och vin i all ära, men vackrast är kanske ändå det traditionella fackeltåget till minne av alla de vinbönder som tillverkat vinet genom århundradena. Den långa upplysta promenaden genom byn avslutas med att årets fat öppnas och det nya vinet får flöda fritt. I väntan på solens uppgång färgas gatorna och folkets läppar röda i sann Nouveau-anda.

Vill man fira ute på lokal med andra entusiaster föreslår vi ett besök på Bar Ninja (Katarina Bangata 29, Stockholm) där det kommer att hällas ansenliga mängder Jean Foillard med mera. Vi kollade med Niklas Jakobson på Wine Trade som står bakom lanseringen av Jean Foillard och baren Ninja om årgång 2022 i Beaujolais.

”2022 i Beaujolais kommer bli spännande att se vad det blir av. En årgång tydligt påverkad av en extremt lång period av torka under sommaren, och bitvis med väldigt höga temperaturer. Det resulterade i en rekordtidig skörd på många håll. Men med det sagt, så kunde man skörda väldigt fin frukt i slutet av augusti med balanserad socker- och syrahalt. Något mindre volym än många hoppats på, men ändå av bra kvalitet generellt sett”, säger Niklas och fortsätter,

”2022 kommer troligtvis, enligt mig, kanske inte bli en årgång att lagra, men likväl så god att dricka på frukten i sin ungdom”.

Systembolaget lanserar i år fyra olika Beaujolais Nouveau-viner den 17 november kl. 10.00, som av naturliga själ ingen har provat innan… well, vi smygstartade provningen i natt för att ha denna guide redo för er. Gamay är druvan det handlar om och det är den senaste skörden och det första färdigjästa vinet för året som det frestas med och festas på. Nedan hittar du Systembolagets fyra lanseringar samt ett från nätvinhandeln Vinoteket.se

winetable_beaujolais_nouveau_Le_Bistrotteur

Le Bistrotteur Beaujolais Nouveau Compagnie Vinicole de Bourgogne 2022, Nr 5466, 95 kr

Den enklaste och billigaste av alternativen i lanseringen och den som också har de flesta dragen av den bojo vi kommit att förknippa med Nouveau år efter år. Ungdomlig och friskt bärig med hallon och lingon. Torr med lätta tanniner och drag av jäst och skumbanan. Ett hederlig vin, lättklunkat och prisvärt, servera det gärna svalt i stora kupor.

winetable_beaujolais_nouveau_jean_loron

Maison Jean Loron Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature 2022, Nr 90439, 129 kr

Fruktig och mörkt rödbärig med ungdomlig frisk energi i nosen. Krossade hallon, vildhallon, smultron, jordgubb och gröna örter. Tät och välstrukturerad med hög syra och ren fräschör. Dessutom utvalt till veckans fredagsvin.

winetable_beaujolais_nouveau_les_griottes

Beaujolais Nouveau Les Griottes 2022, Nr 53873, 149 kr

Inbjudande aromatik av mörkt röda bär, hallon, tranbär, körsbär och björnbär. Den mörkare och dovare i gänget med örtiga toner, fin rakryggad struktur, läskande syra med torr lätt tannintextur, stramt och energiskt med tydlig personlighet.

winetable_beaujolais_noveau_jean_foillard

Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard 2022, Nr 95057, 159 kr

Lilaröd färg med ljus i kanten och svart botten. Inbjudande parfymerad, jordgubb, körsbär, mosade hallon, örtig och lätt kryddig. Läskande frisk och lätt i sinnet, hög syra och skön fräschör, primärfruktig med drag av vitpeppar och trädgårdsörter. Avslutet torrt med frisk ren frukt fullt av energi. Megagott!

winetable_beaujolais_nouveau_pierre_ferraud

P. Ferraud et Fils Beaujolais Nouveau 2022, 139 kr, Vinoteket.se

Mörk djup lilaröd färg med intensiv aromatisk rödbärig parfym av hallon, jordgubb och mörka körsbär. Ung primärfrukt med riktigt bra drag i syran där även en väl byggd struktur balanserar upp vinet. Läskande och friskt med skogsbär och vilda örter i avslutet. Ett gastronomiskt anpassningsbart vin, både texturellt charmigt och josigt lättklunkat.

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.