Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Il est arrivé – Fête du Beaujolais Nouveau!

Il est arrivé – Fête du Beaujolais Nouveau!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

En minut över tolv, torsdagen den 16 november, öppnades lyckans dörrar för alla Beaujolais-fantaster. "Il est arrivé!" ropade fransmännen och årets upplaga av Beaujolais Nouveau släpptes lös på gator och torg. Wine Table har provat årets viner som släpps på Systembolaget och Vinoteket idag.

Ouiiiii, Il est arrivé… det är den tredje torsdagen i november och dags för den stora högtiden Fête du Beaujolais Nouveau, ett event som startade i Frankrike, men som snabbt spreds världen runt. Visst, vi brydde oss inte så mycket här uppe i Norden då vinerna vi fick hit smakade skumbanan och inte alls satt inne med några gastronomiska kvaliteter. Idag är det iallafall lite bättre ställt och mängder av barer och krogar har hakat på trenden och kör en egen fest med bra glaspriser på ”bojo-novå”.

Som den franska vinlagen påbjuder så går startskottet för släppet av regionens ”nyaste” vin den tredje torsdagen i november. Beaujolais Nouveau som vinstil såg dagens ljus redan på 1800-talet men det stora internationella genombrottet kom inte förrän i mitten av 1980-talet. Med en smart och enträgen marknadsföring lyckades en handfull stora producenter exportera fenomenet utanför landets gränser. Så småningom var det inte längre bara fransmännen som gick man ur huse för att knipa några pavor av årets första vin, utan firandet av den nya högtiden nådde helt andra proportioner. Överallt i världen tog man den franska traditionen till sina hjärtan. Ett av de mest extrema exemplen var kanske när den amerikanska affärsmannen Mick McHugh chartrade ett Concordeplan för att transportera 218 lådor av vinet från Frankrike till Seattle. Även vi svenskar hakade på tåget och på 80-talet slingrade köerna långa utanför portarna till Systembolagsbutiker då vinintresserade konsumenter ville åt en flaska av årets utvalda vin.

Decennier av firande följde, men efter hand mattades intresset av och under en lång tid fick det klassiska vinet lämna plats för vinstilar av betydligt kraftigare slag. Möjligen överskuggade den nya Parker-hysterin och förkärlek för storslagna monsterviner klädda i ekfrack, det mera subtila vinet från Beaujolais. Kanske var det en utarmning av kvaliteten som satte käppar i hjulet för den sedan länge älskade drycken?

Men nu blåser återigen bäriga, friska, vindar från syd och i dag är intresset för Beaujolais stort. Vinbarer och utskänkningsställen runt om i Sverige serverar mer än gärna ett glas seriös Bojo till sina gäster och när det är dags för årets Nouveau-släpp poppar skyltar upp på gator och torg med den klassiska frasen: Il est arrivé!

beaujolais_nouveau

Vill man uppleva festen på riktigt så är det givetvis i Frankrike man ska vara. Bara i området Beaujolais arrangeras över 120 olika festligheter och den mest kända – les Sarmantelles – hittar man i byn Beaujeu. Här sätter festligheterna igång redan dagen innan släppet och pågår sedan i fem hela dagar. Provningar, tävlingar, musik, underhållning, mat och vin i all ära, men vackrast är kanske ändå det traditionella fackeltåget till minne av alla de vinbönder som tillverkat vinet genom århundradena. Den långa upplysta promenaden genom byn avslutas med att årets fat öppnas och det nya vinet får flöda fritt. I väntan på solens uppgång färgas gatorna och folkets läppar röda i sann Nouveau-anda.

Vill man fira ute på lokal med andra entusiaster föreslår vi ett besök på Bar Ninja (Katarina Bangata 29, Stockholm) där det kommer att hällas ansenliga mängder Jean Foillard med mera. Vi kollade med Niklas JakobsonWine Trade som står bakom lanseringen av Jean Foillard och även baren Ninja om årgång 2023 i Beaujolais.

– Årgången 2023 är toppen! Till största delen en varm och torr säsong blev trots allt väldigt balanserad. Skörd i början av september där man tvingades att selektera mycket redan i vingården. Vinifikationen var enkel enligt alla jag pratat med. Ingen VA (volatile acidity) överhuvudtaget i Frankrike och en bra syra och balanserad alkohol. Han fortsätter,

– Jean Foillard Nouveau 2023 klickar in på 11,4% vol. och är lättare i stilen än de senaste åren. Snabb och stabil jäsning gjorde att vinet hann vila en dryg månad innan det buteljerades den 28 oktober.

Systembolaget lanserar i år fyra olika Beaujolais Nouveau-viner den 16 november kl. 10.00, som av naturliga själ ingen har provat innan… well, vi smygstartade provningen tidigt i morse för att ha denna guide redo för er. Gamay är druvan det handlar om och det är den senaste skörden och det första färdigjästa vinet för året som det frestas med och festas på.

Nedan hittar du Systembolagets fyra lanseringar, varav ett ligger i beställningssortimentet – samt tre viner, varav två röda och en rosé, från nätvinhandeln Vinoteket.se

Flaskbild på Beaujolais Nouveau 2023

SYSTEMBOLAGET

En glasflaska med Le Bistrotteur Bojo Time Beaujolais Nouveau 2023, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Le Bistrotteur Bojo Time Beaujolais Nouveau 2023

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 5422

750 ml

13%

99 kr

Den enklaste och billigaste av alternativen hos Systembolaget och den som också har de flesta dragen av den bojo vi kommit att förknippa med Nouveau år efter år. Ungdomlig och friskt bärig med hallon, lingon och lakrtisörtig nos. Torr med lätta tanniner och hög syra, riktigt josigt och läckert, ett hederlig vin, lättklunkat och mycket prisvärt, servera det gärna svalt i stora kupor.

En flaska med Maison Jean Loron Beaujolais Villages Nouveau Vin Nature 2023, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Maison Jean Loron Beaujolais Villages Nouveau Vin Nature 2023

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 93281

750 ml

12.5%

139 kr

Fruktig och mörkt rödbärig med ungdomlig frisk energi i nosen. Krossade hallon, vildhallon, smultron, jordgubb och gröna örter. Tät och välstrukturerad med hög syra och ren fräschör. Jag har provat tre olika flaskor och alla har en tendens att dra åt musighet. Initialt fräsch, men en smygande liten gråmus kommer i eftersläppet som är svår att frångå. Men för all del, våga prova, alla är inte lika känsliga som jag när det kommer till LAB (lactic acid bacteria) eller som fransmännen kallar det, Le goût de souris!

En glasflaska med Domaines Pierre Marie, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Domaines Pierre Marie

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 51696

750 ml

12.5%

149 kr

Inbjudande aromatik av mörkt röda bär, hallon, tranbär, körsbär och lingon, även en touch av blåbär i nosen. Den mörkare och dovare i gänget har djup sval och mörk frukt, örtiga toner, fin rakryggad struktur, läskande syra och torra men lätta tanniner. Stramt och energiskt med tydlig personlighet.

En flaska med Domaine Jean Foillard Beaujolais Nouveau, 2023, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Domaine Jean Foillard Beaujolais Nouveau, 2023

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 95057

750 ml

12%

177 kr

Stjärnan i line-up'en! Lilaröd färg med ljus i kanten och svart botten. Inbjudande parfymerad av körsbär och mosade hallon, örtig och lätt kryddig. Läskande frisk och lätt i sinnet, hög syra och skön fräschör, primärfruktig med drag av vitpeppar och trädgårdsörter. Avslutet är tvärtorrt med en frisk och ren mörkbärig frukt, fullt av energi och Megagott!

 

Läs mer om mousiness in wine av Dr Jamie Good

VINOTEKET

Flaskbild på P. Ferraud et Fils Beaujolais Nouveau Rosé 2023

P. Ferraud et Fils Beaujolais Nouveau Rosé 2023

Produkt från Frankrike

Vinotek

750 ml

13%

159 kr

Första gången för mig att prova Beaujolais Nouveau Rosé, men någon gång skall väl alltid vara den första. Ljust blekrosa laxfärgad ton, frisk nos av smultron, hallon och polka. Torr och stram med läskande frisk syra, mjukt rödbärigt och smidigt strukturerat. Ett rosévin som med lätthet skulle klara sig bland hermeliner och katter i rosévins-societeten.

Flaskbild på P. Ferraud et Fils Le Couple Beaujolais Nouveau 2023

P. Ferraud et Fils Le Couple Beaujolais Nouveau 2023

Produkt från Frankrike

Vinotek

750 ml

12.5%

159 kr

Mörk djup lilaröd färg med intensiv aromatisk rödbärig parfym av hallon, jordgubb, mörka körsbär och pigga örter. Ung primärfrukt med riktigt bra drag i syran där även en välbyggd struktur balanserar upp vinet i sin strama torra karaktär. Läskande och friskt med skogsbär och vilda örter som finish. Ett gastronomiskt anpassningsbart vin, både texturellt charmigt och josigt lättklunkat.

Flaskbild på P. Ferraud et Fils Beaujolais Villages Nouveau 2023

P. Ferraud et Fils Beaujolais Villages Nouveau 2023

Produkt från Frankrike

Vinotek

750 ml

12.5%

179 kr

Upp ett snäpp i klassen på Villages nivå för denna bojo-villages-novå. Mörkt svartröd med lila rand i färgen. Örtig svartbärig frukt i nosen. Torr stram och välstrukturerad med torra tanniner, primärfrukten mörkt bärig och sirligt syrlig. Syran naturligtvis skyhög men dämpas balanserat av texturens proteinsöndrande kvalitet. Elegant och snyggt med lång bärig och tvärtorr eftersmak.

 

Bild på Bojo novå flaskor och glas

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.