Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Något gott till landets alla pappor

Något gott till landets alla pappor

Lästid: 3 minuter

Hipsteröl, piképinot eller brukswhisky? Fars Dag närmar sig med stora steg – och än är det inte för sent att hitta något riktigt personligt. Linda Pérez har satt pappan i rampljuset och matchat våra kära fäders personligheter med prima pavor.

Vinkällarpappan
Ingen middag utan terroir. Efter ett par värdiga sekunder med näsorna i glaset låter din pappa blicken vandra runt bordet medan han högtidligt redovisar växtläge, druvsort och årgång. Din far har förstått att beställningssortimentet är Systembolagets hemliga skattkista och beställer han inte vin därifrån så går han uteslutet till vinkällarbutikerna. Förr i tiden var vinerna uteslutande franska eller italienska men på senare tid har han börjat prata om ”Cool Climate” och för inte så länge sedan korkade han upp en flaska pinot noir från Oregon. Vi har två alternativ till din far; en lagringsduglig klassiker som redan har viss mognad och kommer från ljuva Rioja eller en riktigt cool jenkare.

La Rioja Alta Gran Reserva 904, Rioja, nr 7462, 429 kr

Calera Pinot Noir, Kalifornien, nr 87282, 284 kr

Helyllepappan
Som liten gick du på en waldorfbarnstuga och varje morgon sipprade doften av nybakat bröd in genom din barnkammardörr. Innan läggning brukade du sitta på en pall i köket med en stor kopp ört-te och titta på när pappa stod barfota i köket och syrade morötter (ni hade nämligen ingen tv). Du lekte mest med kaplastavar och om hösten gjorde du och dina syskon kungakronor av löv i alla dess färger. Nu gäller det att hitta något riktigt jordnära och givetvis ekologiskt här. Vi förutsätter att kombuchan redan står och jäser på köksbänken så vad sägs om en småskalig lager på kulturspannmål alternativt vin från oympade stockar och vulkanisk jordmån?

7 Fuentes 2016, Valle de la Orotava, nr 2763, 149 kr

Nils Oscar Kellerbier, Sverige nr 11582, 27:90

Prylpappan
Din mor håller på att bli galen. Fyra olika fjärrkontroller, gräslökssax, sous vide, saltsten, en rund googleapparat som man måste prata med för att få på musiken och helgerna tillbringar han på gubbdagiset Fredells. Vi förstår givetvis att varken du, dina syskon eller din mamma tycker att det finns utrymme för mer prylar, men nu är det ju trots allt fars dag och en magic decanter kan väl inte skada? Den sägs lufta vinet supersnabbt, men vi skulle ändå rekommendera att den utprovas på en mindre kostsam flaska. Därtill får du inte glömma att tipsa om stammishaket Fredells som anordnar en exklusiv rundvandring för alla pappor på farsdag. Presentjakt utlovas.

Magic Decanter, 239 kr, och finns att köpa på: made4men.se

Jacob’s Creek 2016, South Eastern Australia, nr 2066, 79 kr

Stekarpappan
Din pappa är eller vill vara Fredde från solsidan. Om han inte spelar golf, putsar på båten, Teslan eller på sina nyinköpta grillar glider han som bekant runt på segway i pastellfärgad pikétröja. När du var liten åt ni mycket oxfilé men idag är det framförallt Secreto Iberico från restaurang AG’s kötthandel som gäller. Eftersom att din pappa namedroppar likt rena rama dropboxen behöver han någon liten historia att hänga upp sig på. Låt pappa citera Churchill och välj dennes favoritchampagne, alternativt en öl jäst på champagnejäst. Om inte en klassisk pinot noir att korka upp till Ibericon förstås.

Cuvée Sir Winston Churchill 2006, Champagne, nr 7548, 1450 kr

Omnipollo Leon, Belgien, nr 1693, 49:90

Olivier Leflaive 2015, Bourgogne, nr 5447, 179 kr

Hipsterpappan
Din pappa är eller vill vara hyfsat ung och har precis flyttat från Södermalm i Stockholm till Midsommarkransen. Han cyklar mycket, har spontana tatueringar över hela armarna och somnar ibland med sotarmössan på. Din far odlar också sina egna sojabönor i en balja i köket. Helst dricker han hantverksöl brygd runt knuten men han har också fått upp ögonen för naturvinet som givetvis ska vara ofiltrerat och tappat på en flaska med någon form av kreativ etikett.

Cacique Maravilla, Chile, Région del Sur, nr 2418, 99 kr

Melleruds Utmärka Pilsner, Sverige, nr 1253, 14:60 kr
(Ibland kan även hipstern behöva andas ut med en läskande och alldeles utmärkt pilsner).

Campingpappan
Det är inte så himla petigt alla gånger och vin har inte riktigt varit hans grej. Kanske att det var lite gott den där gången när ni var på finkrog och drack en fruktig shiraz till biff med kryddsmör, men annars firar pappa helst in helgen med en stor stark. Din pappa är befriande enkel och kanske den som är mest jordnära av dem alla. Han jobbar hårt, klagar sällan och en myskväll behöver inte vara svårare än en påse OLW och en whiskeypinne.

Landsort Lager, Nynäshamn, nr 1466, 29:30

Mackmyra Brukswhisky, Gävle, nr 10430, 415 kr

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.