Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – Vin till pizza

Grab a Bottle – Vin till pizza

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Vare sig du går på klassisk svensk pizza från kvarterspizzerian, en vedugnspreppad, en napolitansk originalpizza eller hemmagjord med favorittopping. Pizza är och består klassiskt söndagskäk och ett glas vin till skadar inte upplevelsen. Många frågar och söker på vin till pizza, pizzaviner eller bäst vin till pizza. Pär Strömberg har valt ut tre röda viner till pizza med tomatbaserad grund. Två från Valpolicella och ett från Toscana = tre klassiska pizzaviner!

Tre klassiska pizzaviner

 

En lättare glasflaska med Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2021, ett rött vin från Venetien i Italien

Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2021

Produkt från Italien, Venetien

art nr 2340

750 ml

12.5%

109 kr

Friskt fjäderlätt rödbärig nos, örtig och fräsch. Frisk lätt struktur, fina tanniner, hög syra, torr med örtig, hallon/lakritsbärig eftersmak. Tack vare läget – Bardolino ligger alldeles nära Gardasjön – får vi ett vin som bjuder på lätthet och charm: bärigt, josigt, piggt, lättklunkat och okomplicerat men med personlighet och karaktär. Druvorna som används till vinet är en blend för de i området så typiska corvina, corvinone och rondinella. För att lyfta fram fräschören och den josiga tillgängligheten jäses och lagras vinet på ståltank. Vinet njuts allra bäst rejält svalt och i stora kupor. Drick på egen hand eller till hämtpizzan från hörnet i kvarteret.

 

En lättare glasflaska med Musella Drago Valpolicella Superiore 2020, ett rött vin från Venetien i Italien

Musella Drago Valpolicella Superiore 2020

Produkt från Italien, Venetien

art nr 2393

750 ml

12.5%

159 kr

Biodynamisk glädjespridare sedan många år i fasta sortimentet med inbjudande körsbärig, örtig nos. Torr välstrukturerad, stram med välbalanserad syra, hög och frisk med härlig fruktighet, röda bär, körsbär, vildhallon, svarta bär och örter, sandelträ och lagerblad med kraftull energi och personlig charm. Vinet är en fin blend på olika druvor, 70 procent corvina och corvinone, 20 procent rondinella och 10 procent barbera, som lagrats tolv månader på stora slavonska ekfat, så kallade botti. Ingen tillsatt jäst har använts och enligt producenten är vinet att beteckna som ett naturvin. Med lite mer struktur och finess kräver jag lite mer Italienskt ursprung på min pizza, en Napolitansk eller en Margherita, självklart med en tomat bas av San Marzano-tomater eller Pomodorino del Piennolo del Vesuvio, som växer på de vulkaniska slätterna söder om Vesuvius.

 

En lättare glasflaska med Storia di Famiglia Chianti Classico 2019, ett rött vin från Toscana i Italien

Storia di Famiglia Chianti Classico 2019

Produkt från Italien, Toscana

art nr 73273

750 ml

13.5%

139 kr

Djup doft med animaliska inslag, mörka körsbär, järnig mineraltät jordighet och vilda örter. Torr, sträv med generös mörk frukt, svarta körsbär och lätt bittercitruszestig i en lång koncentrerad fatinfuserad eftersmak. Ett fint exempel på vad den klassiska druvan sangiovese kan leverera i Chianti Classico och även belönad med högsta betyg i Italiens mest prestigefyllda vin- och matguide – Gambero Rosso. Här levereras än mer kraft och energi och om man inte går på amerikanska pan, New York-style eller Chicago pie, så en smakrik variant av hemmaplåt med paprika, aubergine, zucchini, schalottenlök, vitlök, mozarella och parmaskinka som topping, lite som en ratatouillepizza skulle man kunna säga.

 

Förra veckans Grab a Bottle av Andreas Grube fokuserade på tre bra röda till Boeuf Bourguignon.

Mer grab a bottle

Vad dricker man till grillad kyckling?
Tre bra gin till sommarens drinkar
Vad dricker man till räkor?
Tre vita nyheter på fasta hyllan
Tre viner till midsommar

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.