Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Tre svenska nyheter ur Lokalt & Småskaligt

Tre svenska nyheter ur Lokalt & Småskaligt

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Systembolaget har en kategori i sitt lanseringsschema som de kallar för Lokalt & Småskaligt. Inom sortimentet Lokalt & Småskaligt hittar du öl, vin och andra drycker som är hantverksmässigt tillverkade i liten skala. Utbudet skiljer sig åt mellan olika butiker – men du kan beställa det mesta. Pär Strömberg har valt ut tre nyheter som lanseras den 6 februari 2023.

Systembolagets sortimentssegment Lokalt & Småskaligt har funnits sedan 2014. Utbudet av lokala och hantverksmässigt tillverkade drycker har fortsatt öka stadigt sedan dess, hand i hand med kundernas intresse. Då det enligt svensk lag, i viss konflikt med EU-stadgar, inte är tillåtet att sälja alkoholhaltiga produkter genom andra kanaler än monopolet, har helt enkelt inte de små hantverksmässiga producenterna något annat val än att rätta in sig i ledet.

På Systembolagets hemsida kan man läsa om förutsättningarna för segmentet.

För att en dryck ska få tillhöra sortimentet krävs att den är:

  • producerad max 15 mil från butiken
  • hantverksmässigt framställd
  • tillverkad av ett begränsat antal personer
  • efterfrågad av dig som kund
  • Dessutom får producenten per artikel tillverka max 50 000 liter öl och cider, 20 000 liter vin, 13 000 liter starkvin och 10 000 liter sprit per år.

Alla drycker med märkningen är provade och kvalitetssäkrade av Systembolaget som även beskriver doft och smak på samma sätt som de gör för utbudet i det fasta sortimentet.

Lokalt producerade drycker säljs i upp till 10 butiker inom 15 mil från tillverkningsorten.

Har du fastnat för en skånsk ölsort men bor i Västernorrland? Om en dryck du vill ha inte finns på just din ort kan du nästan alltid beställa den online till din butik eller ditt ombud utan extra kostnad.

I butik hittar du märkningen Lokalt & Småskaligt på hyllkanten under själva drycken.

Du kan också träffa på lokalt producerade drycker utan märkningen Lokalt & Småskaligt i Systembolagets butiker men då är drycken en del av det fasta sortimentet.

Med tanke på att det svenska monopolet inte tillåter gårdsförsäljning av alkoholhaltiga produkter är det här systemet det närmsta vi blivit erbjudna som kunder. Lokalt & Småskaligt gör det trots allt möjligt att som konsument få tillgång till ett bredare utbud av drycker från producenter nära dig. Enligt Systembolaget själva, som naturligtvis tjänar pengar på det här segmentet, gör de det enklare för småskaliga tillverkare att nå ut på marknaden: de får tillgång till Systembolaget som försäljningskanal och kan skala upp handeln i takt med att efterfrågan ökar. Frågan kvarstår dock om det är det enda rimliga alternativet för att bedriva hantverk i Sverige.

Tre favoriter som lanseras 6  februari:

winetable_nyprovat_j_fribergs_fjälltopp

J Fribergs Fjälltopp Vingården i Klagshamn 2020, Sverige, Skåne, Nr 38809, 356 kr

Direktpressad solaris, delvis lagrad på neutrala ekfat och ståltank som sedan legat på sin jästfällning i 18 månader innan buteljering. Ingen tillsatt jäst och ingen filtrering. Högul färg, friskt fruktig doft, tät och fyllig, örtig med gul frukt, citrus, grapefrukt, vita vinbär och Granny Smith-äpplen. Druvorna kommer från Vingården i Klagshamn och vinet är ett hantverk av Jesper Friberg.

Winetable_nyprovat_L-Fribergs_myrmark

J Fribergs Myrmark Vingården i Klagshamn 2020, Sverige, Skåne, Nr 38808, 325 kr

Orangevin på 100 % solaris som macererat med skalen i 46 dagar innan försiktig pressning. Därefter lagrat i 18 månader på ståltank. Ingen tillsatt jäst och ingen filtrering. Orange färg med doft av bitterörter, malört, aprikos och apelsinlikör. Torrt och stramt med klättrande tanniner och tät textur. Smaker av aprikos och typiskt jästiga naturliga toner i eftersmaken som är kraftfullt energisk. Druvorna kommer från Vingården i Klagshamn och vinet är ett hantverk av Jesper Friberg.

winetable_nyprovat_gotlands_Ginfabrik_the_dry_martini

Gotlands Ginfabrik The Dry Martini, Sverige, Nr 38749, 328 kr

Äntligen en drajja i färdigt format som är värd namnet. Gotlands Ginfabrik går från klarhet till klarhet med fräscha idéer och tydlig passion. The Dry Martini kommer med energi och vitalitet, ett kryddigt nyanserat bett  och smaker av olivspad, gröna oliver, enbär och citruszest. Den lätt feta texturen ligger helt rätt i gommen och bär alkoholens hetta med mjukt grepp. Servera den direkt från frysen med ett par bättre gröna oliver eller med en twist av citronzest och en spiral av citronskal.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.