Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube guidar – 9 klockrena tips på tysk riesling

Grube guidar – 9 klockrena tips på tysk riesling

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 3 minuter

Från knastertorrt till sött, från Mosel till Rheingau, från instegsjos till pangvin. Tysk riesling kommer i många skepnader, och här dukar Andreas Grube upp nio grymma viner som alla finns att hitta i det fasta sortimentet. Prost!

leitz-zero

Leitz Eins Zwei Dry Zero Riesling Alcohol Free, nr 11901, 69 kr

Det här med alkoholfritt vin är en gren som verkligen är svår att lyckas med, och jag tycker att de flesta ofta missar målet. Men Leitz gör det riktigt bra och i den här alkofria rieslingen finns det både fräschör och balans. Hatten av för det.

nik-weis

Schiefer Riesling Feinherb 2021, nr 7953, 149 kr

Alltså, Mosel-riesling ändå, what’s not to like? Här har vi låg alkohol, läskande driv i syran, gott om framfusig äppel- och päronfrukt och lite fyllig persika, toppat med rikliga mängder färsk citrus och en gnutta honung. Så klunkigt och gott att man kan dräpa hela flaskan själv. Länge leve Mosel!

bassermann-jordan

Basserman-Jordan Riesling Trocken 2020, nr 79332, 169 kr

Härlig i sin Pfalz-husstil som både rymmer druvans typiska krispighet med syrliga gröna äpplen, mineralitet och färskpressad citrus, men också en rund och lite fyllig touch av apelsin, aprikos och ett lätt stänk av honung. Schysst längd där frukten och syran balanserar snyggt mot varandra. Klart matvänligt.

leitz-magic-mountain

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2020, nr 70626, 159 kr

Här snackar vi It’s a Bargain så det visslar om det – ett vin som alltid levererar en upplevelse som vida överstiger prislappen. Färskpressad citrus, flintig mineralitet, fyllig päronfrukt, krusbär och lätta stänk av honung i elegant harmoni. Suveränt gott såväl på egen hand som till fisk- och skaldjursgryta, moules eller ugnsbakad fisk.

winning-win-win

Von Winning Win Win Riesling Trocken 2021, nr 79394, 139 kr

Imponerande bygge med koncentration och fokus i alla detaljer, där den syrliga citrusfrukten får ackompanjemang av aningen tropiska toner i form av ananas och mogna päron som drar åt det gulfruktiga hållet. Elegant i stilen och med klockren harmoni i den långa eftersmaken. Har även ett ”småsyskon” (Von Winning Riesling, nr 79393, 119 kr) som levererar snyggt för pengen.

a-christmann

A Christmann Riesling 2020, nr 5882, 145 kr

Bra riesling från pålitlig producent och även det här en återkommande favorit för egen del. Alla de typiska markörerna i form av päron, citrus och färska örter är på plats, men också en väldigt tydlig mineralitet med en överton av rökighet i doften. Knastertorrt med bra längd och rejält klipp i syran.

breuer-sauvage

Georg Breuer Riesling Sauvage 2021, nr 5899, 139 kr

Jag är alltid imponerad över hur Breuer – med svenske Markus Lundén i vinmakar-teamet – lyckas kombinera stålig fräschör, generös frukt, citrus och mineralitet i sina viner. Det här, deras instegsvin, visar husstilen klockrent och är ett vin jag ofta återkommer till, just för den pålitliga leveransen och finessen i detaljerna.

kloster-eberbach

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2021, nr 5810, 109 kr

Det tyska systemet för söthetsgrader i vin kan vara en smula invecklat, men ”kabinett” anger att vinet har ett visst mått av försiktig sötma (i det här fallet 4 g/100 ml), vilket ger en härligt avrundande honungston som spelar mot den friska syran. I doft och smak finns en hel del honungsmelon, persika och mogna gula päron, men också gott om färsk lime. Underbart gott till både sushi, grillade räkor med lite hetta – eller klassikern schnitzel med surkål.

dr-loosen

Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2017, nr 5364, 139 kr

”Beerenauslese” är det tyska begreppet för sent skördade druvor, och det här är ett så fenomenalt smarrigt sötvin att jag nästan blir fnittrig. Här snackar vi rejält med sötma (12,6 g/100 ml) och runda toner av honung, saffran, fläder och blommighet, men också en rejält frisk syra som piggar upp och balanserar. Drick till exempelvis vaniljpannacotta med passionsfrukt eller någon fruktpaj.

Mer läsning

Sugen på att lära dig mer om tysk riesling? Ta del av Karin Ericsons intervju med Theresa Breuer från Weingut Georg Breuer i Rheingau här och läs om allt från nya vinmakare till klimatförändringar i det historiska distriktet. 

Annons

Bassermann-Jordan Riesling Trocken 2020

Bassermann-Jordan Riesling Trocken 2020

Land:Tyskland, Pfalz
Pris:169 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Bassermann-Jordan Riesling Trocken 2020

Land:Tyskland, Pfalz
Pris:169 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Här finns gott om rieslingtypisk krispighet med färskpressad citrus, syrliga gröna äpplen och mineralitet. Här finns samtidigt också lite fylliga toner av aprikos, apelsin och lite honung. Bra längd och med tryck i syran. Dricks perfekt till blandade färska skaldjur, sushi, grillad lax och lättare kycklingrätter.

NR: 79332

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.