Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "vin som spritter av energi och kraft"

Nyprovat – "vin som spritter av energi och kraft"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Vi går hand i hand med hösten och det släpps väldigt mycket fina viner längs vägen vi vandrar. Pär Strömberg har Nyprovat det mesta och valt ut det bästa ur veckans tillfälliga lansering.

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_gramona_imperial

Gramona Imperial 2016, Spanien, TSV 92682, 219 kr

Topp-corpinnat med doft och smak av persika, nektarin, gummi, krusbär och päron. Fylligt i snitsig syra och mjuk mousse med frisk eftersmak. Druvsammansättningen består av xarel-lo, macabeu, parellada och en mindre del chardonnay. (Terrific Wines, 5400 fl.)

winetable_nyprovat_curvos_bruto

Quinta de Curvos Sparkling Bruto 2017, Portugal, Minho, TSV 94208, 179 kr

Så kul med ett mousserande vin från Portugal, något vi verkligen inte är bortskämda med här i Sverige. Men nu, äntligen, ett riktigt praktexemplar med dofter av citrus, äpple och vag autolytisk karaktär om man tänker gula kex. Friskt med citrus, äpple i en fyllig krämig kropp och skön mousse. (Vinunic, 3600 fl.)

wietable_nyprovat_hunters_offshoot_petnat

Hunter’s Offshoot Pet Nat Sauvignon Blanc 2021, Nya Zeeland, Marlborough TSE 92776, 159 kr

Önskar att jag hade haft mer tid med detta vin. En Pet Nat fylld av syrliga vita vinbär, krusbär, nässlor och svartvinbärsblad i hög aromatik med fräsch och pigg syra, läskande fruktighet, och smaker av clementin och apelsin med bra längd. Kyl vinet innan ni öppnar för att undvika att den skummar över. (Winemarket Nordic, 3600 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_kapellenberg_silvaner

Weingut Bickelstumpf Kapellenberg Silvaner 2020 Tyskland, Franken, TSV 96161, 199 kr

Biodynamiskt odlat vingårdsvin på Frankens egna stolthet silvaner. Här brottas äpple med päron och citrus i en mineralisk och sötsyrlig friskt syrlig karaktär. Egentligen ett vårvin, men köp och spara för bästa möjliga utdelning. (Ward Wines, 3600 fl.)

winetable_nyprovt_shuster_ausdendörfen

Weingut Rosi Schuster Aus den Dörfern 2020, Österrike, Burgenland, TSE 93930, 169 kr

Gemischter satz på en blend av druvor som växer tillsammans i vingårdarna och som skördas och vinifieras tillsammans. Reduktiv nos med gröna frukttoner. Smaken fylls av melon, honung och äpple med mogen frukt i avslutet. (Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_wohlmuth_riessteinriegl_sauvignonblanc

Wohlmuth Ried Steinriegl Sauvignon Blanc 2019, Österrike, Südsteiermark TSE 90448, 199 kr

Familjevineri med 200 års historia. Druvan sauvignon blanc har odlats i Südsteiermark i 2000 år men är inte vad man normalt sett räknar till Österrikes storheter. Här har vi dock ett högpoängsprytt vin med otroligt driv i syran. Fyllig textur, fet och krämig med rik frukt. Gastronomiskt och läckert. Influenser av både varmt klimat från sydligt läge, och svalt klimat från alperna. 2019 var en finfin årgång som gav riktigt bra mognad i frukten. Vegancertifierat men inte certifierat ekologiskt även om de jobbar helt och hållet hållbart i vingårdarna. (Spring Wine, 600 fl.)

winetable_nyprovat_trimbach_riesling

Trimbach Riesling Cuvée Frederic Emile 2013, Frankrike, Alsace, TSV 95808, 475 kr

En prestige riesling från Grand Cru gårdarna Osterberg och Geisberg som ligger i anslutning till Trimbachs vineri i Ribeauvillé. Elegant och stramt med örtig gasolininfuserad mineralitet och frisk pricksäker syra. Grönt örtigt, fylligt, sammansatt och välbalanserat. (Ward Wines, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_chateaufuisse_tetedecuvee

Château Fuissé Tête de Cuvée 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 95636, 295 kr

Klassiker och Château Fuissés flaggskepp. Torr och koncentrerad med brynt smör och ekfat, florala inslag, vanilj och vita blommor med fyllig och fet textur i ett kryddigt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_cordier_pouillyfuisse

Domaine Cordier Pouilly-Fuissé Vers Cras 2019, Frankrike, Bourgogne, TSV 90613, 289 kr

Elegant vingårdsvin med inbjudande doft av citrus och honung av fokuserat och fylligt snitt. Brynt smör och fattoner, vanilj och solmogen frukt, rent och stilfullt. Christophe Cordier arbetar enligt såväl ekologiska som biodynamiska principer i sina vingårdar och använder sig av hästar för att ploga sina gårdar. (Tryffelsvinet, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_rijckaert_vire_clesse

Maison Rijckaert Viré-Clessé Les Vercherres 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 93867, 229 kr

Vingårdsvin från magra jordar. Mjuk och välbalanserad, syrlig och tät med doft och smak av citrus och milda fat, vanilj, rostade nötter, brynt smör, gul stenfrukt och örter. Försiktig och naturlig vinmakning med målsättning att uttrycka vinernas unika terroir och typicitet. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

winetable_nyprovat_pelican_savagnin

Domaine du Pélican Savagnin Ouillé 2019, Frankrike, Jura, TSE 95690, 339 kr

Savagnin från Arbois är alltid spännande men kanske inte alltid så lättillgängligt, vare sig på hyllan eller för konsumenten. Klassisker i glaset med vagt oxidativa toner och syrliga äpplen i nosen. Smaken torr och stram med saliverande syra, äpple, grapefrukt, citrus och örter. Domaine du Pélican är ett sidoprojekt och förlängning av den välkända vingården Domaine Marquis d’Angerville i Volnay, Bourgogne. (Moestue Grape Selections, 600 fl.)

winetable_nyprovat_closlapeyre

Clos Lapeyre Mantoulan Jurancon Sec 2015, Frankrike, Jurançon, TSE 93866, 289 kr

Stort vin i vag orange färgton. Aromatisk doft och smak av örter, aprikos, nötter, flor och curry. Torr, stram med liten tanninstruktur i ryggraden och kryddigt avslut med nötigt inslag. Druvorna är lokala storheter som petit manseng, petit courbu och camaralet. Komplex och spännande från mindre känd appelation. (Johan Lidby Vinhandel, 240 fl.)

winetable_nyprovat_guigal_crozes_blanc

E. Guigal Crozes Hermitage Blanc 2019, Frankrike, Crozes-Hermitage, TSV 96174, 219 kr

Vita viner från Rhône må sakna den där härliga krispiga syran, men tar igen det på fräschör och komplexitet som gör dem till fantastiska matviner och den här på marsanne och rousanne är ett rikitgt gastrovin. Aromatisk, örtig, gulfruktig och blommig. (Wine Affair, 3300 fl.)

winetable_nyptovat_vernacchia_panizzi

Panizzi Vernaccia Vigna Santa Margherita 2019, Italien, Toscana, TSE 93935, 179 kr

Det dricks alldeles för lite vitt från Toscana. Men här kommer ett fynd på lokala druvan vernaccia. Pigg, ren doft av citrus och örter, läskande frisk med härlig struktur, viss tannin och sköna syror. Ett fylligt och fruktigt avslut förgyller efterfesten. (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_fefinanes1583

1583 Albariño de Fefiñanes 2020, Spanien, Rías Baixas, TSV 90103, 219 kr

Favorit i repris och en av mina favoriter från Rías Baixas. Doften är pigg av melon, citrus och exotisk frukt. Frisk mineralisk med läskande syra, havssalt och sötsyrlig frukt i ett helt torrt avslut. (Viña Española, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_ellebrero

Bodegas Felix de Callejo El Lebrero 2019, Spanien, Ribera del Duero, TSE 93899, 229 kr

Hantverk på lokala druvan albillo mayor från vingården El Lebrero som ligger på 800 meters höjd (möh). Syrlig doft med kolatoner och rökig mineralitet. Torr, syrlig och friskt surstram frukt, omogen citron, lime, vita vinbär och gröna örter. Vinet har vilat 8 månader på sin jästfällning. (Handpicked Wines, 900 fl.)

winetable_nyprovat_ritual_chardonnay

Veramonte Ritual Chardonnay 2019, Chile, Casablanca Valley, TSV 92778, 159 kr

Veganskt vin i stor allokering till bra pris. Syrlig doft med underliggande fat och smörig vaniljkräm. Sammansatt och tät, fyllig med fet textur, bra drag i syran och välbalanserad frukt. Enkelt men gott. (Nigab, 7200 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_pierrefrick

Pierre Frick Sylvaner Macération 2020, Frankrike, Alsace, TSE 94066, 259 kr

Ofiltrerad och skalmacererad biodynamiskt odlad sylvaner från pionjären Jean Pierre med familj. Friskt doftande av apelsin och aprikospuré, örtigt och kryddigt. Smaken driven av syran, havtorn och rönnbär, naturligt josigt med viss struktur. (TM Kvalitetsviner, 1200 fl.)

RÖTT VIN

bott_frigyes_kadarka_winetable

Bott Frigyes Kadarka 2020, Slovakien, TSE 90144, 259 kr

Frigyes kadarka är ett riktigt hett och eftertraktat kultvin. Zestigt och rödbärigt med exceptionellt driv i syran och härligt läskande fruktighet. Biodynamiskt odlad törstsläckare av högsta rang. (Wine Waves, 480 fl.)

winetable_nyprovat_jaboulet_thalabert

Paul Jaboulet Domaine de Thalabert Crozes Hermitage 2019, Frankrike, Rhône, TSV 95325, 279 kr

Ekologiskt odlad syrah, klassiskt skolad Crozes med rökiga fat, örter och cigarrlåda, mörka bär, charkuterier, köttig frukt, torra tanniner, läskande syra och fyllig textur. Schweiziska familjen Frey äger idag Paul Jaboulet och Caroline Frey är vinmakare. (Nigab, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_santaduc

Domaine Santa Duc Les Quatre Terres 2019, Frankrike, Rhône, TSV 92611, 149 kr

Mörkt bärig doft, örtigt och läckert. Driv i syran, mycket välbalanserat mellan frukt och tanninstruktur, landar som en smäck i munnen. Unge Yves Gras tillämpar ekologisk och biodynamisk odling i vingårdarna. Detta vin är handskördat och delvis jäst med hela klasar som även består av grenache, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault och clairette.  (Johan Lidby Vinhandel, 10800 fl.)

winetable_langhe_voerzio_disanfrancesco

Roberto Voerzio Langhe Nebbiolo Disanfrancesco 2018, Italien, Piemonte, TSE 93088, 269 kr

Härligt sirlig och njutningsbar drickglädje. Rosor och körsbär i ett torrt stramt och syrligt paket med frisk körsbärsfrukt och snitsiga fat. Gott! (Backmans Vinhandel, 4000 fl.)

winetable_nyprovat_massolino_barolo

Massolino Barolo 2017, Italien, Piemonte, TSV 92391, 339 kr

Frisk ren doft av rosor och körsbär, stram med tuff tanninstruktur och läskande syra. Rent, snyggt och ursprungsfokuserat. Massolino arbetar väldigt traditionellt i vinkällaren och barolovinerna vinifieras på stora slavonska ekfat. (Provinum, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_barolo_grimaldi

Giacomo Grimaldi Barolo 2017, Italien, Piemonte, TSE 93932, 299 kr

Nebbiolo från två vingårdar i byarna Barolo och Novello. Läskande och fruktdrivet med körsbär och klingande mineralitet, fat och örtiga kryddor. Mjukt fyllig med hög syrlig frukt och välkomponerad tanninstruktur. (Panache, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_baroloravera_grimaldi

Giacomo Grimaldi Barolo Ravera 2017, Italien, Piemonte, TSE 93937, 449 kr

Fokuserat, drivet och elegant med körsbär, fat och rosor. Örtig och kryddig med bra tryck i syra och tuggiga tanniner i ett mineralisk järnigt avslut. Nebbiolo från 35 åriga vinrankor i det för Novello historiska vingårdsläget Ravera vars jordmån består av sand- och fossilrik lera. Familjens vingård i Ravera är 0,5 hektar. (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_robertovoerzio_barolo

Roberto Voerzio Barolo del Comune di La Morra 2017, Italien, Piemonte, TSE 93634, 996 kr

Rosendoftande med florala inslag, driv i syra, komplex struktur, tanniner lite här och där, fat och sträva toner som dansar runt. Ännu väldigt ungt, måste få tid att lugna sin vilda sida. (Backmans Vinhandel, 900 fl.)

winetable_nyprovat_eliosandri

Elio Sandri Cascina Disa Barolo Perno 2016, Italien, Piemonte, TSE 90327, 449 kr

Publikfavorit med örtig rosenfloral doft, nypon och viol, fat och körsbär. Mineraliska anslag i första touchen, mogna körsbär, örter och snygga fat, välbalanserad syra och mogna torra tanniner. Fin kryddig eldfängd längd. (Budbreak, 402 fl.)

winetable_nyprovat_sitomoresco

Gaja Sito Moresco 2019, Italien, Piemonte, TSV 92645, 378 kr

Ett av topproducenten Gajas instegsviner med inbjudan syrlig rödbärig doft. Saftig och välstrukturerad, fin balans mellan syra, frukt och tanniner. Nebbiolo, barbera och merlot från byarna Barbaresco, Treiso och Serralunga d’Alba. (Lively Wines, 4560 fl.)

winetable_nyprovat_toccastelle

Dievole Tocca Stelle Chianti Classico 2019, Italien, Toscana, TSV 90050, 179 kr

Körsbär och mineral direkt på nosen. Järnig mineralitet, jordiga noter, kösbärskärnor, grönt örtigt med fint driv i syran. Ursprung och druvtypicitet. Dievole nämns för första gången i ett kontrakt daterat till den 10 maj 1090 då gården bytte ägare. Betalningen sägs ha varit två kastrerade tuppar, tre limpor och sex silvermynt. (Iconic Wines, 9600 fl.)

winetable_nyprovat_siccagno

Arianna Occhipinti Siccagno 2018, Italien, Sicilien, TSE 93936, 319 kr

Mjukt och mörkt bärig doft med tydliga mineraliska och florala inslag som stendamm och örter längs en grusväg. Järnigt blodig med bittercitrus och blodapelsin, grapefrukt i syrastinn stil. Strukturen är laddat med mineralrika tanniner, skalbesk citrus och mörkt röda bär. Inte Ariannas mest flirtiga vin men väl en strukturerad veritabel mineralbomb som formligen spritter av energi och kraft. Svårflirtad till en början, men låt detta vin få vandra med dig under en längre tid så kommer du snart upptäcka dess inneboende charm och vitala livslust. (Wine Trade, 2100 fl.)

winetable_nyprovat_pancrudo

Gomez Cruzado Pancrudo 2018, Spanien, Rioja, TSE 93902, 349 kr

Ren och flirtig garnacha med tydliga hallonreferenser och röda plommon. Sirligt och läskande josigt med färsk frukt och saliverande syra med smågrusiga tanniner, snyggt och modernt. (Rewine, 600 fl.)

winetable_nyprovat_cerrolascuevas

Gomez Cruzado Cerro las Cuevas 2018, Spanien, Rioja, TSE 93606, 399 kr

Mer klassisk Rioja än syskonet ovanför (fast utan vanilj och dill). Mörk frukt, mörkt röda bär, hög syra i balansakt med torra tanniner. Här är det dessutom tempranillo som sitter i förarhytten med hjälp av graciano, mazulo och garnacha. (Rewine, 600 fl.)

winetable_nyprovat_prado_enea

Bodegas Muga Prado Enea 2014, Spanien, Rioja, TSE 95205, 499 kr

Klassisk elegans från en av Riojas storheter. Granbarr och kåda över röd torkad frukt, moget och sirligt i ett. Mörk fruktighet och värmande temperament från tempranillo, graciano, mazuelo och garnacha. (Terrific Wines, 720 fl.)

winetable_nyprovat_torremuga

Bodegas Muga Torre Muga 2016, Spanien, Rioja, TSE 95723, 649 kr

Storesyskonet Torre Muga bjuder också på mycket klassiska noter. Torkad frukt, mörkt röda bär och fikon i en torr och  stram stil med tuggiga tanniner. Druvorna i denna ståtliga pjäs är tempranillo, graciano och mazuelo. (Terrific Wines, 360 fl.)

winetable_nyprovat_lapostolle

Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah 2019, Chile, Cachapoa, TSV 93235, 189 kr

Fylligt och välstrukturerat från en av Chiles topproducenter, även kända för sin sprittillverkning. Mörkt röd frukt, järn och chark. Metalliskt järnig mineralitet möter mjuk röd frukt. Nyanserat, fylligt och smakrikt med rostad fatkaraktär. (Carovin, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_gimenez_mendez

Gimenez Mendez Tannat Premium 2018, Uruguay, Las Brujas, TSV 94141, 179 kr

Stramt och torrt med läppkrullande tanniner, svart frukt, tobak, torkad frukt och svarta oliver. Inget för nybörjaren, men här finns en rustik elegans i det lena omfånget av den tuffa druvan tannat. Vem sa att grillsäsongen var över?(Quaffable Wines, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_henschke

Henschke Keyneton Euphonium 2016, Australien, Barossa, TSE 93679, 449 kr

Ett brassbandsvin fyllt av eucalypyptus, mynta och röda bär i en ståtlig, fyllig och välbyggd fatanda. Keyneton Euphonium är en vacker sammansättning av shiraz från upp till 50-åriga vinstockar som växer i Eden- och Barossa-dalarna, blandat med cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. (Vinunic, 360 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.